Без стресу та шкоди для здоров'я: як змінити своє харчування на 40 днів під час посту

Великий піст є найсуворішим постом як для православних християн, так і для католиків. Він завжди триває сім тижнів, закінчуючись напередодні Великодня.

У 2023 році Великий піст почався 27 лютого для православних християн і триватиме до 15 квітня, а для католиків він розпочався 22 лютого і закінчиться 6 квітня. Святкування Великодня у православних християн припадає на 16 квітня, а у католиків - на 9 квітня у 2023 році.

Мета Великого посту полягає у приготуванні до святкування Великодня, а сам піст — має сенс очищення та покаяння.

У цей період необхідно дотримуватися обмежень в їжі, а також  займатися духовними практиками, наприклад, читанням молитов, зосередитися на духовному очищенні, проявляючи любов до ближнього, прощаючись з образами, уникаючи конфліктів.


Журналістка Фіртки поспілкувалась з подружжям, яке вперше в житті вирішило дотримуватись Великого посту та дізналась, з якими викликами довелось зіткнутись молодій сім’ї. А також поцікавилась в дієтологині Тетяни Чевалюк, як постити без шкоди для власного здоров’я.

Подружжя Павла та Христини з Коломиї у 2023 році вирішило дотримуватись Великого посту.

Разом з тим, поки жінка дотримується всіх канонів та не вживає їжу, яка не дозволена під час посту, чоловік обмежив себе у вживанні м’яса, алкоголю та цигарок.

Кажуть, що дійшли до такого рішення одностайно, бо вирішили, що після зими їхньому організму необхідне перезавантаження, адже на фоні стресу пара багато переїдала та зловживала спиртними напоями.

«Коли читала новини, дивилась телебачення, не могла знайти собі місця, щоб заспокоїтися. Найкращі "ліки", які були на той час — це їжа.

Якось несвідомо йшла на кухню, починала готувати, аби відволіктись, тим часом багато переїдаючи», — ділиться жінка.

Павло натомість знаходив розраду в цигарках та алкоголі. Таким чином, каже, намагався зняти стрес та освіжити голову.

«Не допомагали прогулянки та спорт — все відійшло на другий план. Коли ти читаєш новини й бачиш всі жахи, які відбуваються в нашій країні, то, щоб забутися виходиш на балкон, підпалюєш цигарку й все, здається, що ти вже розслабився.

Вже згодом, разом із тютюном в магазині рука тягнулась й за пивом. Коли це перейшло всі межі, ми вирішили із дружиною, нам потрібно щось змінювати в житті», — пригадує чоловік.

Й тут, додає Христина, зрозумівши, що справи кепські — вирішили постити. Але це, продовжує жінка, не лише про їжу, але й про духовне. Вирішили змінюватись зовнішньо та зсередини.

«Зателефонувала мамі й кажу: «Ми хочемо постити». Розпитала, з чого почати, від чого відмовитись. Бо до цього моменту, ані я, ані чоловік ніколи подібного не робили.

Спершу ми пішли до церкви, посповідались, попросили вибачення у всіх близьких та знайомих. Продукти, які залишились в холодильнику, роздали безпритульним тваринам. А потім разом читали, як це робити правильно.

Я відмовилась від усіх "непісних" продуктів, захотіла, робити все так, як належить, а чоловік зміг відмовитися лише від м’яса та не вживає спиртного й не палить», — додає коломиянка.

Павло додає, відчуває слабкість в організмі через відсутність м'яса, адже звик його вживати щоденно. Окрім риби, чоловік не знає, як та чим його замінити.


Як тримати піст без шкоди для свого здоров’я журналістці Фіртки розповіла дієтологиня Тетяна Чевалюк.

За словами фахівчині, під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Залишаються лише крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.

Тобто основу меню будуть складати жири, вуглеводи та клітковина. Якщо людина  виключає лише м’ясо, то їй легше скласти повноцінне меню, а натомість тій, яка тримає строгий піст, необхідно бути більш уважною та відповідальною.

Адже, тваринні продукти – найбільші постачальники білків, тому необхідно контролювати процес надходження цього елементу з інших харчів і в той самий час не зловживати вуглеводами.

«Чоловік виключив лише м'ясо, але попри те він споживає рибу, яйця та молочні продукти. Тобто, під час посту для нього лише дещо звузився перелік страв.  

Для того, щоб отримати потрібну кількість тваринного білка, йому необхідно їсти двічі на день їжу, яка його містить.

Наприклад, на вечерю шматок риби, приготований в будь-якому вигляді крім смаженого, а на сніданок домашній сир з фруктами або овочами.

Пообідати в цей день можна крупами чи бобовими. Ці продукти містять в собі необхідну кількість цього елементу, і голоду не виникатиме».

При кожному прийомі їжі важливо споживати овочі, в будь-якому вигляді. Тоді й білки краще засвоюються, й легше виводяться з організму недопрацьовані речовини, шлаки.

«Натомість жінці необхідно «подружитися» із калоризатором, бо тоді вона чітко бачитиме, яких складових достатньо, а чого бракує. Головне для неї – вкласти в меню відповідну кількість рослинних білків, і не перебрати по вуглеводах і жирах.

Якщо протягом посту церква дозволяє на Вербну неділю вживати рибу, то це необхідно зробити. Тому що понад 30 днів людина харчується повністю рослинною їжею, організм відвикає від тваринної.

А рибні страви на Вербну неділю "нагадають" травній системі про ці продукти, тому на Великдень перетравити м'ясо буде простіше».


Що варто їсти під час посту?


На першому місці — бобові. Горох та квасоля викликають важкість, однак в цьому списку є й легші варіанти: нут, сочевиця, маш, які переносяться легше.

З них можна готувати, без перебільшення «чудеса». Можна як і відварювати, так і робити різні помазки для перекусу, хумус, крем-супи.

Для прикладу, варіант перекусу з хумусу і нарізаних свіжих овочів буде і смачним, і корисним. З бобових також можна готувати пісні голубці з додаванням грибів, різноманітні салати, запіканки, пиріжки.

Під час готування цих продуктів необхідно звертати увагу на те, що їх краще вимочити, просто залити на ніч великою кількістю води, а вранці її злити. Бо  в бобових міститься фітинова кислота, котра блокує всмоктування кальцію в кишківнику, а при вимочуванні частина її виходить у воду.

Рослинний білок містять у собі й гриби, але тут потрібно врахувати, що не весь він засвоюється, тому що в організмі людини немає ферментів, які перетравлюють клітковину гриба. Вона досить важка для перетравлення, тому і їх не рекомендують давати діткам до семи років.

Однак, вихід є: з дрібно нарізаного гриба організму легше витягнути білок і його засвоїти.

Назагал, чим дрібніше подрібнений продукт, тим його засвоюваність краща. Втім, це правило має свою особливість у випадку з вуглеводами: чим більше ми їх подрібнюємо, тим вищим буде їх глікемічний індекс, тобто здатність підвищувати цукор крові. Таким чином, картопля у мундирах буде кориснішою і безпечнішою, ніж картопля-пюре.

Гриби варто їсти ті, які вирощені промисловим способом, бо вони безпечніші, адже серед тих, які виросли в лісі, ризик завжди є, адже вони вбирають в себе всі речовини, з якими контактують, в тому числі важкі метали й токсини.

Джерелом рослинного білка також є горіхи. Вони дуже ситні та смачні, але не варто зловживати, оскільки вони в собі містять багато жирів. Щоб підшлункова залоза не страждала від надлишку жирів, то варто їсти не більше, ніж два чи три грецьких горішки за один раз.

Та попри це, горіхи є концентратом енергії та користі, покращують роботу серця, мозку, додають смаку та аромату нашим стравам, особливо десертам.

Період посту є ідеальним, щоб за допомогою овочів та фруктів почистити організм. Овочі – це прекрасний кишковий віник, сорбент та чудова їжа для нашої мікрофлори. Особливо це стосується всіх зелених і соковитих овочів та зелені.

Плюс овочів в тому, що вони містять вітаміни, воду, яка легко засвоюється, а ще вони дають нам ситість, користуючись з великого об'єму і малої калорійності.


Як правильно їсти під час посту?


Важливо їсти не один-два рази на день, оскільки за два прийоми їжі отримати добову норму калорій і потрібних поживних речовин неможливо, та й на один раз припадає дуже багато їжі, яка не може в такій кількості добре перетравитись. А, якщо розділити на чотири прийоми, то якраз чудово.

Враховуючи те, що страви рослинні не такі ситні, то краще прийоми їжі робити все ж таки частіше.


Чи варто голодувати під час посту?


Чи голодувати — вибір кожного. Рішення має бути свідомим і обдуманим. Потрібно зважати, який стан здоров'я у людини, чи немає захворювань травного тракту. Чи не буде надто сильний дефіцит нутрієнтів й від того погане самопочуття.

Особливої уваги потребують правильні вхід і вихід із голодування, це дуже важливі дні, треба чітко розуміти послідовність своїх дій. Без попереднього вивчення цієї теми краще за голодування не братися.

Можна йти іншим шляхом. Є інтервальне голодування, тобто 8 годин їсти, а решту часу лише пити воду. З часом можна скоротити період прийому їжі до 6 годин на день, але не варто з такого режиму починати.

Чим м'якше починаються зміни, тим більше шансів, що вони приведуть до хороших і довготривалих змін. А коли ми випиваємо 1,5—2 літри води на день, тоді витримати час без їжі буде легше.


Чим корисний піст?


Піст — це очищення. Ми це робимо для того, щоб перед літом розвантажити організм після зими. Адже перехід із зими на весну — це завжди стрес для організму.

Піст своєю чергою, допомагає не підсилювати втомлений стан важкою їжею, і ми таким чином швидше повертаємо свою активність.

Отже, Великий піст — це не тільки час обмежень і відмов від деяких продуктів, але й час експериментів зі здоровим харчуванням та підтриманням свого здоров'я.

Головне — бути уважним до свого організму та дотримуватися раціону, який відповідає вашим потребам.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Їжа повинна бути здоровою підтримкою», — як харчуватися збалансовано та підготувати організм до зимового періоду

Не переїдати та тримати себе в тонусі: як харчуватись під час та після свят, щоб не нашкодити здоров’ю

“Антиядерна” дієта: що варто знати, щоб максимально захистити свій організм від радіації

Як нагріти чи приготувати їжу без електрики: поради, що стануть в пригоді


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1050
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2440
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2066
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2103
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6402 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2397 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

267

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1086

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1125

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1334
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

211
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

547
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2004
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26447
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

508
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10407 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7949
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

491
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

352
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

506
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

578
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1524