Як уникнути кишкових інфекцій на відпочинку

 

Кишкові інфекції медики називають сезонним захворюванням, пік якого припадає саме на літній період. Причин декілька. По-перше, ми споживаємо більше свіжих овочів і фруктів, які не завжди ретельно вимиті. По-друге, продукти, особливо м’ясо, риба та молоко, в спеку псуються набагато швидше, хоча зовні можуть виглядати цілком придатними для споживання.

 

Статистика свідчить, що часто кишковими розладами страждають ті, хто перебуває на відпочинку біля моря чи озера. Чому так і як уникнути літніх «несподіванок», з’ясовували «Відомості».

 

Завідувач відділення кишкових інфекцій Волинської обласної інфекційної лікарні Станіслава Сорочинська розповіла, що кишкові інфекції — це загальне поняття, до якого можна віднести захворювання, викликані сальмонелою, дизентерійною паличкою чи умовно-патогенною флорою. До цієї групи можна зарахувати і харчові токсикоінфекції, які виникають унаслідок накопичення в продуктах бактерій або їх токсинів.

 

— Розкажіть, будь ласка, як саме можна підхопити ці недуги.

— Причиною виникнення сальмонельозу є хвора людина, яка є носієм хвороби та виділяє збудника разом із сечею та фекаліями. Переносити сальмонелу можуть інфіковані, термічно неправильно оброблені продукти — молоко, м’ясо, яйця, причому не лише курячі, а й перепелині, качині. Варто пам’ятати, що сальмонела виживає навіть у холодильнику, оскільки витримує невисокі температури. Дизентерія нині зустрічається рідко. В літній період її можуть переносити мухи, розмножується дизентерійна паличка і у водоймах, до яких потрапляють стічні води. Умовно-патогенна флора є усюди в навколишньому середовищі, і за сприятливих умов бактерії починають розмножуватися та виділяти токсини. До цих мікроорганізмів можна віднести, зокрема, стафілокок, який найчастіше провокує харчові отруєння.

 

— Які симптоми характерні для кишкових хвороб?

— Симптоми є однаковими практично для усіх кишкових інфекцій. Вони супроводжуються болем у животі, температурою, блювотою, рідким стільцем. Якщо до організму потрапляє велика кількість збудника чи токсину, то спочатку з’являються прояви токсикозу: температура, в’ялість, неспокій, судоми. Можуть бути просто кольки у животі, а пронос з’явиться через кілька годин або навіть через добу. Тому часто плутають кишкову інфекцію з респіраторною. Якщо є судоми, можуть навіть діагностувати менінгіт, а насправді це кишкова інфекція у важкому перебігу. Пронос при кишкових інфекціях може бути один або кілька разів. Що більше в організмі збудників або токсинів, то важче перебігає хвороба, а отже, й температура вища і довше тримається, блювота частіша і більша кількість випорожнень.

 

— Що робити, коли з’явилися перші симптоми кишкової інфекції?

— Дорослим і старшим дітям  найперше потрібно промити шлунок. Якщо дітки маленькі, їх треба відпоювати, даючи пити відвар ромашки, чай, підсолену воду або ж препарати, які продаються в аптеках, — «Регідрон», «Гастроліт». Коли ж симптоми не зникають, треба звертатися до лікаря. В нас бувають випадки, коли потрапляє до нас дитина, а мама каже: «Ви збийте температуру, а з проносом я впораюся сама». А яким чином це роблять? Дають розрекламований «Імодіум». Так, він знімає діарейний синдром. Але не треба забувати, що діарея, як і блювота, є захисною реакцією організму на інтоксикацію. Якщо не наводнювати організм, а просто припинити пронос, то стане ще гірше. Можна «долікуватися» і до збоїв у роботі серцево-судинної та нервової систем. Вважаю, що таке самолікування є небезпечним. Той, хто у ранньому віці не вилікувався як слід, потім матиме хронічне захворювання жовчних шляхів, гастрит, панкреатит.

Дорослі повинні знати, що причиною кишкових інфекцій здебільшого є брудні руки, немиті овочі та фрукти, а також їх неправильне зберігання й обробка. Звертайте увагу на чистоту ножів, тарілок, частіше мийте руки. Фрукти спершу треба помити під проточною водою, а потім облити окропом. Не купуйте розрізані навпіл кавуни. Ніж, яким його різали, міг бути брудним, а під плівкою, якою обмотали кавуна, бактерії розмножуються ще швидше. Якщо привезли додому шашлик після пікніка, то наступного дня його варто термічно обробити і лише після цього вживати в їжу.

 

— Часто доводитися чути від батьків, що тільки-но вони поїдуть із дітьми на відпочинок, ті одразу починають хворіти. Чому так?

— Це пов’язано з тим, що діти потрапляють у нове для них середовище, їх починають оточувати бактерії іншого складу, до яких дитячий організм не звик. Крім того, не завжди батьки можуть вгледіти за малечею: десь зірвав ягоду, з’їв немитою, а мамі не сказав. Навіть якщо на ягодах не було кишкових збудників, то вони цілком можуть бути оброблені різноманітними хімікатами, на них може накопичуватися пил тощо. А якщо ці ягоди містять кислоту, то їх вживання у великій кількості призводить до накопичення шлаків — у дитини може розвинутись інтоксикація, порушення обміну речовин (ацетонемічний синдром). Знову ж таки підвищується температура, з’являється блювота, болі в животі.

 

— Чи можна кишкову інфекцію підхопити, купаючись в озері чи морі?

— Не можна сказати, що вірус є у водоймах, але у навколишньому середовищі — так. Різноманітні збудники кишкових інфекцій можуть знаходитися у стоячій воді. Збираються вони й у мокрих місцях, у затінку. До всього ж сонце знижує імунітет, тим більше у дітей. Буває так, що їхали на відпочинок, дитина була начебто здоровою, а потім раптово захворіла. Насправді вона могла бути носієм вірусу, який при перегріванні, переохолодженні, протягах міг активізуватися. До всього ж зараз «ходить» ще й ротавірусна інфекція («кишковий грип»), яку викликають не бактерії, а віруси. Протікає хвороба практично з такими ж симптомами: висока температура, розлад стільця, болі в животі.

 

На морі головне — гігієна та санітарія. Я б не радила їхати відпочивати на море з дітками, яким менше трьох років. Їм важко пояснити, як поводитися з брудними іграшками та немитими харчами.

 

— Чи потрібно давати діткам перед від’їздом на море імунопрепарати?

— Не потрібно. На морі головне дотримуватися гігієни та правильного харчування.


25.07.2012 1907 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

632
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1825 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

535
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6887 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11357 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

318

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1051

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1097

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1092
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

261
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1065
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

830
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

724
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2927
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4421
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18423
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

293
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

338
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

648
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

751