Вірус під рентгеном

Зі шкільних років ми знаємо, що таке флюорографія. Щороку планове обстеження громадян в поліклінічних закладах Україні направлене для запобігання поширення захворювання на туберкульоз. Та чи може метод діагностики від якого давно відмовились більше половина медзакладів у світі, давати 100% ефективні результати, коли вірус постійно мутує.

Діагностика туберкульозу традиційно включає виявлення хворих, підтвердження діагнозу і, в деяких випадках, проведення додаткового обстеження. Як не втомлюються казати лікарі, результат лікування безпосередньо залежить від своєчасного встановлення діагнозу. Тому обов’язкову перевірку проходять працівники освіти, медичних установ, підприємств громадського харчування, працівники торгівлі та транспорту.

За останнє десятиліття значне збільшення захворюваності на туберкульоз в нашій країні спричинене саме пізнім встановленням діагнозу. Тепер медики в один голос заявляють, що туберкульоз став недугою не тільки соціально незахищених верств населення. Нині захворіти на туберкульоз може кожен. Також в Україні простежується ще одна невтішна тенденція – число вперше виявлених хворих на важкі форми туберкульозу збільшилося у кілька разів.

«Стаціонар» як джерело інфікування

Сьогодні не тільки прикарпатські медики занепокоєнні проблемою інфікування різними популяціями мікобактерій туберкульозу під час стаціонарного лікування. Уже фтизіатри усього світу б’ють на сполох – швидко зростає рівень туберкульозу з медикаментозною резистентністю, тобто вірус постійно мутує і не реагує на лікарські препарати. Відповідно вартість лікування хворого для держави зростає у десятки, якщо не в сотні разів. Часто для лікування не вистачає препаратів другого, третього рядів, а відтак порушуються безперервні схеми забезпечення препаратами. Придбати їх самостійно хворий не в змозі. Так і розвивається мутований вірус.

«Виявляється стаціонар є джерелом інфікування. Існує поняття внутрішнопалатного інфікування, тобто один пацієнт має одну популяцію мікобактерій, другий іншу. Десятки років медики вважали, що якщо ти хворий на туберкульоз, то інфікуватись ти вже не можеш – пояснює заступник головного лікаря з медичної частини Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру Світлана Харченко. – Тепер ми один одному «даруємо» свої популяції. Тобто є ряд хворих у яких простежується позитивна динаміка, і раптом йому стає гірше. Такі випадки говорять про те, що пацієнт отримав ще якусь популяцію. Тоді ті препарати, які він отримував раніше, вже не впливають на стан його здоров’я».

На думку Світлани Харченко, у медзакладах повинні чітко контролювати потік хворих, а також дотримуватись розподілення пацієнтів у палати згідно резистентності мікобактерії та визначення чутливості. Медики обстеживши хворого, складають індивідуальну схему прийому ліків.
Ще однією із причин розвитку не чутливих до препаратів форм туберкульозу є те, що в аптеках продають протитуберкульозні препарати і хворі мають доступ до них. Людина апріорі не може займатись самолікуванням туберкульозу, адже видужування складний та довготривалий процес. Часом він тягнеться два-три роки.

У нас нові випадки туберкульозу у дорослих виявляють використовуючи флюорографію органів грудної клітини. Перш за все, флюорографія дозволяє виявити так-звані вогнища – уражені ділянки легень, ще до початку загальних симптомів: кашлю та поступового ослабленню імунітету. Часто трапляється, що рентгенофлюорографія проводиться вже у зв'язку з появою ознак хвороби на більш пізніх її стадіях. Відродженню масової профілактичної флюорографії в колишніх масштабах сьогодні перешкоджають економічні причини – недостатнє фінансування технічного переоснащення медичної галузі.

«Коли мова йде про туберкульоз і флюорографію, то це є унікальний симбіоз пострадянського простору, – переконаний позаштатний обласний рентгенолог Івано-Франківської ЦКЛ Володимир Кметюк. – У нас думають, що виявити туберкульоз можна тільки за допомогою флюорографа, такі апарати ні в Європі, ні в Америці уже не використовують. На жаль, це пройдений етап. Але разом з тим, в Україні він дає не погані результати і сьогодні».

В Івано-Франківській області у минулому році нараховувалось 62 флюорографи. Це апарати, які в першу чергу, використовують для профілактичного обстеження на туберкульоз. Натомість апарат не може «бачити», приміром, ракові утворення. Таких профілактичних досліджень на Прикарпатті проводиться більше 600 протягом року. При профілактичній флюорографії в області виявляють близько 50% випадків захворювання туберкульозом.

Чи шкідливий флюорограф?

Результати перевірок стану радіаційної безпеки в медичних закладах Івано-Франківської області показали, що переважна більшість рентгенодіагностичного обладнання фізично зношена. Перевірку здійснювала Державна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки Державного комітету ядерного регулювання України. Дана інспекція також працює у семи західних регіонах України. У висновках комісія зазначає, що проблемними питаннями є безконтрольне ввезення в Україну в якості гуманітарної допомоги старого обладнання. Часто апаратура надходить без супровідної технічної документації.

Згідно технічних стандартів рентген-апарат можна використовувати не більше 15 років. Натомість в Івано-Франківській області працює 37 апаратів, яким більше 30 років, також 15 мають більше 10 років. Яку дозу опромінення отримує людина під час звичайної флюорографії на старому обладнанні, ні медику, ні самому пацієнту не відомо. Також не можливо прослідкувати як потім таке обстеження може вплинути на здоров’я.

Раз у два-три роки у флюорографах змінюють так-звану рентген-трубку. Це дозволяє «продовжити життя» обладнанню. «Флюорографи сьогодні бувають різні, найсучасніші апарати мають високу роздільну здатність і по діагностичних можливостях прирівнюються до великого знімку грудної клітки – продовжує Кметюк. – Тобто кожен апарат найперше оцінуються роздільною здатністю. В порівняні із іншими рентгенапаратами у флюорографів вона досить низька».

Якщо порівнювати питому вагу флюорографів до загальної кількості рентген-апаратів, то в Івано-Франківській області вона складає 22,6 по Україні – 20.

«У нас показник забезпечення достатній, але перспектива не у флюорографах, – продовжує рентгенолог. – В Україні працює серйозна група науковців, яка вивчає проблему переоснащення охорони здоров’я, зокрема, флюорографічної служби. Потрібно купувати універсальні цифрові рентгенографічні апарати на яких можна робити не тільки знімки легень. Доза опромінення на такому апараті надзвичайно мала, а роздільна здатність висока». На Івано-Франківщині, до прикладу, працює єдиний такий апарат в Косівській центральній лікарні.

Фахівцям мало не щороку доводиться змінювати технічні характеристики у відповідних державних програмах щодо оснащення медичної галузі. Тенденція у діагностиці туберкульозу йде до зниження дози опромінення, а також до універсальності рентген-апарату. Ще один плюс такої апаратури, інформація зберігається у цифровому форматі. «У світі пацієнтам вже не дають великі знімки, а невеликі цифрові носії. Наші люди, які працювали закордоном, повертаючись привозять компакт-диск, на якому зберігається уся інформація про обстеження. Це надзвичайно вигідно, бо інформацію легше опрацьовувати, архівувати і при нагоді знайти. Можна також слідкувати за перебігом хвороби, якщо це туберкульоз», – додає Володимир Кметюк.

У минулому році області вдалось закупити 25 рентген-апаратів, серед них тільки один універсальний для Івано-Франківської дитячої міської поліклініки. Також на думку медиків, потрібно розвивати методи діагностики, які є зовсім не шкідливі – мікроскопія мокрот, що стосується дітей то це метод Манту.

«Раніше казали, що туберкульоз – соціальна хвороба. На жаль, вже сьогодні паличка Коха є стійкою до традиційних методів лікування, які використовувались у нас не одне десятиліття. Тепер хворіють і матеріально забезпеченні люди. Ось тут я розмовляю з вами, а мене викликають, бо в одного поважного пана, зробивши рентгенівський знімок, підозрюють туберкульоз, – розводить руками обласний рентгенолог. – Висновок один – не має правильного діагнозу, не має ефективного лікування. 2/3 діагнозів сьогодні виставляють рентгенологічним методом. Тільки з нормальним обладнанням ми можемо ставити вірні діагнози».


28.02.2011 Марія ПЕТРІВ 3848 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1763
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1778
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1760
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5253 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2065 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1445

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

576

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

689

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

887

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

929
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1648
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3585
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10174
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26048
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10066 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7644
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

830
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1331
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

305
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1189
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

782
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1012