Відродимо професійний футбол на Прикарпатті разом

 

http://sport.if.ua/news_images/2014/05/20/3A693images%20(5).jpg

 

20-21 травня – сумні дати в історії Івано-Франківського футболу. В ці дні в 2012 році свої останні матчі на професійному рівні провели «Енергетик» та «Прикарпаття» відповідно.

 

Минулого року я написав матеріал "Роковини по Прикарпатському футболу", який був наскрізь пронизаний ностальгією, жалем та спогадами. Можливо це одна з причин чому за рік в даному питанні так нічого і не змінилося. Психологи кажуть, що негативні емоції треба проганяти геть, заміщуючи їх позитивом. Тому цього року я вирішив відмовитися від «пошуків втраченого» і шукати позитив в тому, що є на даний момент. Так само відмовлюся в даному матеріалі від критики будь-кого з винуватців зникнення професійного футболу в області та зосереджуся на тому, щоб можна і треба зробити для реалізації кінцевої мети. 

  1. На сьогоднішній день реальним шансом повернути інтерес до великого футболу в області – це створити збірну Івано-Франківщини,яка б представляла наш край у відборі до Кубку Регіонів УЄФА 2014/2015. Відбірковий етап  цих змагань пройде  в липні місяці цього року. До участі в турнірі допускаються команди сформовані виключно з футболістів, які ніколи раніше не мали професійних контрактів. Незважаючи на те, що роботу ІФФФ не критикує тільки лінивий я б все-таки доручив саме цій організації сформувати збірну області та призначити головного тренера. ІФФФ має всі адміністративні та методичні можливості реалізувати цей проект, адже навіть в регламенті Чемпіонату області 2014 прописано, що футболісти зобов’язані прибути в розташування збірної області, в іншому випадку на них можуть бути накладені дисциплінарні санкції. Єдине, що не має федерація – це фінансів для реалізації даного проекту. А проект терміновий, бо на дворі вже кінець травня. Тому пропоную, якщо не знайдуться добродії,які з патріотичних чи інших мотивів візьмуться за фінансування збірної, збирати необхідні кошти з миру по нитці. За моїми підрахунками на проведення зборів, купівлю форми та інвентаря, переїзд, харчування та проживання гравців необхідно 75 000 – 100 000 гривень.  Я особисто готовий внести 10%від цієї суми,якщо знайдуть люди,які дадуть решту. Кошти можна збирати, як благодійний внесок на рахунок тої ж Федерації чи створити окремий рахунок на який всі бажаючі могли б ставити кошти з приміткою « Благодійний внесок на збірну Івано-Франківської області з футбол» .
  2. Впевнений, що збірна області все-таки буде сформована і виступить у відбірковому турнір до Кубку Регіонів УЄФА. При певних обставинах цей відбір можна було б навіть провести на теренах Івано-Франківщини, адже липень – це місця, коли чемпіонат області не проводиться, тому ці змагання можуть викликати жвавий інтерес серед вболівальників. У разі успішного виступу нашої збірної на неї буде чекати виступ у європейському відборі до фінальної частини турніру. За жеребкуванням суперником команди, яка представлятиме Україну стануть представники Молдови, Північної Ірландії та Іспанії. Сам турнір пройде в кінці вересня у Молдові. На даному етапі всі витрати покриваються УЄФА.
  3. Незважаючи на результат, який би збірна нашої області не показала на всеукраїнському відборі сам факт її створення вже можна буде вважати позитивним моментом. Але на цьому не слід зупинятися. Цю команду чи клуб на основі якого вона базуватиметься можна заявити для участі в Кубку України серед аматорів сезону 2014/2015, який стартуватиме в серпні. Вдалий виступ у цих змаганнях дозволить прийняти участь в Кубку України серед професіоналів вже з сезону 2015/2016. При умові, що колектив вже буде забезпечений формою та інвентарем витрати для участі у цих змаганнях будуть складатися з обов’язкового внеску в розмірі 2 500 грн. за кожен етап, транспортних витрат та мотивації для гравців у разі успішного виступу команди. Загалом один етап буде обходитися в 10-15 тисяч грн.
  4. Якщо футбольна спільнота  Івано-Франкіщини буде бачити, що колектив сформований на основі збірної області є конкурентоздатним - можна вести мову про участь цієї команди у змаганнях 2 ліги сезону 2015/2016 років.  Для цього потрібно до кінця листопада 2014 року подати заявку в ПФЛ та ФФУ про проходження атестації для участі у професійних змаганнях. Ця процедура триває з січня по травень, коли відповідний Комітет з проведення змагань і видає атестат, що дозволяє клубу брати участь у змаганнях під егідою ПФЛ.
  5. Для того, щоб гідно підготуватися до участі у змаганнях серед професіоналів новоствореному колективу можна буде прийняти участь в Чемпіонаті України серед аматорів сезону 2015/2016 років. Груповий етап змагань триває з квітня по липень, що дасть змогу підійти в належному тонусі до участі в професійних змаганнях.
  6. Важливим аспектом для участі будь-якої команди у змаганнях серед професіоналів є   підготовка домашнього стадіону. Вимоги, які на даний момент висуваються до спортивних споруд  досить високі і щоб їм відповідати потрібно прикласти дуже багато зусиль. Питання на якому стадіоні грати потребує досконального аналізу спеціалістів, том що стан головної спортивної арени області  - стадіону «Рух» досить плачевний. Стадіон потребує ремонту і то негайно, а на це потрібні значні кошти. Питання в тому чи доцільно їх витрачати саме на цей об’єкт.
  7.   І найголовніше – футбол вищих досягнень в області потрібно починати відроджувати вже сьогодні. Люди,які справді люблять гру мільйонів розуміють, що це не іграшка і є певні терміни, коли наприклад потрібно проходити атестацію. А розмахувати в липні руками про те, що нам не видали атестат в травні – це верх непрофесіоналізму. Як ведучий програми «Футбольні діалоги»  та модератор «Ініціативної групи з відродження професійного футболу на Прикарпатті» я  готовий надати можливість всім зацікавленим сторонам публічно висловити свою думку по даному питанню.  Кожен від кого це залежить  і хто може допомогти зрушити дану проблему з мертвої точки ( я маю на увазі чиновників, депутатів, бізнесменів, меценатів тай простих любителів футболу) повинен задати собі одне просте запитання: «Якщо не я – то хто?» А відповідь на нього – це і є той лакмусовий папірець чи справді Ви любите футбол та рідний край…

Олександр Дем'янчук, sport.if.ua


20.05.2014 750 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

678
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11198 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1893
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1789
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2790
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4646

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

411

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1086

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1495

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1359
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1741
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1559
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1267
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

640
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

720
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1908
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2232 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20406
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

388
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

733 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

774
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1119