Від осінньої депресії врятують фізкультура та шоколад

 

Навіть життєрадісна та весела людина восени може відчувати напади смутку, що узявся невідомо звідки. Коли для одних це лише тимчасове пригнічення, то іншим загрожує сезонною депресією. Ще б пак, літо, якого так довго чекали, вже позаду, а попереду — довга та похмура осінь і холодна зима. Є від чого засумувати.

 

Медики стверджують: осіння хандра — цілком адекватна відповідь організму на зміни природи. Про особливості осінньої депресії та методи боротьби з нею розповідає лікар-психіатр Олександр Юрченко.

 

— Які симптоми депресії?

— Зазвичай усе починається зі слів «не хочу». Все навколо стає нецікавим, людині ліньки щось робити, її починає дратувати робота, оточення. Згодом «не хочу» змінюється на «не можу». І справді, немає ні сил, ні бажання робити щось узагалі. Як правило, людина, що страждає від депресії, не хоче, щоб їй допомагали, і вважає, що з нею все гаразд, а от іншим варто було б змінитися. Депресивні стани характеризуються також порушенням сну. Туга також може проявлятись анорексією, тобто відмовою від харчування, або ж булімією — підвищеним апетитом, особливо це стосується жінок. Також можливі й псевдосоматичні розлади: закрепи, фізичне відчуття змін у роботі серця тощо. При деяких видах депресій не завжди спостерігаються симптоми, описані вище, їх іще називають маскованими. Часто буває, що недомагання виявляється всього одним-двома симптомами. Це й ускладнює діагностику. Такі депресії у пацієнта можуть супроводжуватися лише, скажімо, болями в грудях, у суглобах, головними болями. Ознаками депресії є і порушення дихання, причому з утрудненим вдихом, на відміну від бронхіальної астми, при якій утруднений видих.

— Часто, щоби позбутися тривоги, люди з головою поринають у роботу. Чи правильно це?

— Буває, що депресія маскується під трудоголізм, підвищену трудову чи громадську активність. Емоційно нестабільні люди, які втратили впевненість у собі, намагаються з головою поринути в турботи, щоб утекти від своїх неприємних думок і відчуттів.

Характерною ознакою депресії у чоловіків є кількість сигарет, викурених за добу. Безперервне куріння, коли людина, охоплена тривогою, закурює одну цигарку за другою, є найпростішим «народним» способом заспокоїтись. Аналогічно можна трактувати і пристрасть до спиртного, коли п’ють через бажання прогнати сум’яття чи нудьгу, проте цей спосіб має один великий недолік — це найкоротший шлях до алкоголізму, бо щоразу потрібна все більша й більша доза алкоголю, що в свою чергу призводить до психічної залежності, а пізніше — до фізичної. При цьому причини занепокоєння й туги не усуваються, а, як правило, тільки поглиблюються.

— Як можна позбутися сезонної депресії?

— Більше рухайтеся, використовуючи для цього будь-яку погідну хвилинку. В обідню перерву виходьте з офісу хоча б на півгодини, ввечері вибирайтеся з транспорту за кілька зупинок до вашої і пройдіться пішки, більше гуляйте на вихідних. А якщо вистачить сили волі на ранкову пробіжку, то зовсім добре — нудьгу як рукою зніме. Більше грайте на повітрі в рухливі ігри з дітьми — у хлопців осіння депресія нерідко зумовлена ще й навчальним навантаженням і шкільними стресами. Рух нормалізує гормональний обмін, тож і «гормон радості», серотонін, буде вироблятися в потрібній кількості. Також восени можна піднімати собі настрій за допомогою різних маленьких приємних дрібниць.

— Про що саме йдеться?

— Приміром, шоколадка або чашка гарячого какао (не плутати з кавою) — не просто ласощі, а ліки від депресії. Так, у какао є чимало корисних речовин — від ендорфінів до жирних кислот, які підвищують рівень «хорошого» холестерину, а отже, захищають серце та судини, а також тонізують. Якщо шоколад, то нехай це буде чорний гіркий: і користі більше, і різних добавок менше. Тими ж властивостями володіють банани. Додасть оптимізму і червоний перець.

Ще одним джерелом корисних для гарного настрою сполук, біофлавоноїдів, є червоне сухе вино. Рекомендувати його для щоденного вживання я б остерігся, та час від часу і в розумних межах — можна.

Порадувати нас часто здатна будь-яка дрібниця, якщо в ній виражається чиясь любов. Саме любов та увага близьких — потужна зброя проти депресії.

 

Відомості-UA.com


01.10.2012 1561 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

574
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1769 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1093 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

526
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6874 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11329 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

303

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1034

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1089

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1082
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

243
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1050
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

817
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

690
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2914
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4414
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18408
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

266
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

328
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

637
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

739