Цькування шестикласника у ліцеї Івано-Франківська: що відомо про нові подробиці справи

Учень Івано-Франківського ліцею № 4, якого цькували однокласники, зараз не відвідує навчальний заклад. Після інциденту з хлопчиком працювали психологи.

Про це у коментарі Суспільному розповіла керівниця ювенальної превенції поліції області Алла Бойчук, передає Фіртка.

"Визначено, що дитина справді зазнавала булінгу, некомфортно себе почувала в закладі, хоча любить навчатися. Хлопчик — комунікабельний, обдарований, він грамотно відповідає на запитання, вивчає англійську мову, грає на скрипці. Я думаю, основна причина цькування — заздрість інших дітей до його обдарованості", — каже Алла Бойчук.

З її слів, у ліцеї повідомили, що хлопчик пропустив 56 навчальних днів.

"Є медичні документи, заяви матері, що дитина з тих чи інших причин не відвідувала заклад. Хлопчик навчався дистанційно. Як він вчитиметься далі, визначатиме мама. Але я думаю, що дитині потрібно відвідувати очне навчання для того, щоб не було такої безвідповідальності й діти не сприймали, що їхні дії сприяли тому, що хлопчик не відвідує школу", — говорить Алла Бойчук.

Поліцейські склали протокол про адмінпорушення на директорку ліцею № 4 та два — на батьків дітей, які, ймовірно, систематично цькували хлопчика. Також оформили матеріали про невиконання обов’язків щодо виховання на трьох батьків дітей, стосовно яких зафіксували один факт цькування.

"Матеріали сформовані та скеровані до суду. Перевірка триває. З 32 дітей, які є в класі, ще не всі опитані. Є різні моменти: батьки відмовляються від опитування дітей, інші — не мають можливості з'явитися на запрошення поліцейських. Але ми це допрацюємо. Дітей, яких хлопчик вказав, опитали й щодо батьків вжили заходів", — розповідає Алла Бойчук.

Також поліціянти отримали заяви від батьків учнів ліцею № 4 на Любов Бурак, яка на своїй Facebook-сторінці розповіла про цькування хлопчика, а також — на маму цього учня. Наразі, каже Алла Бойчук, поліція проводить перевірку щодо цих заяв.

"На сьогодні є шість заяв. П'ять стосуються Любові Бурак, що вона в соцмережах розповсюдила персональні дані їхніх дітей, де є зазначені мобільні телефони. Дітям з різних номерів надходили погрози. І є одна заява, зареєстрована щодо матері цього хлопчика, що вона погрожувала однокласниці сина розправою та ображала її нецензурними словами.

Наразі мама потерпілого хлопчика не надала нам пояснення щодо цього факту. Вона повідомила про те, що звернеться до поліції у зручний час разом зі своїм адвокатом", — розповідає Алла Бойчук.


Нагадаємо, наприкінці лютого 2024 року до поліцейських звернулась мешканка Івано-Франківська, з проханням захистити сина від жорстокого поводження та психологічного насильства, які вчиняли над ним інші учні.

Співробітники ювенальної превенції 1 березня опитали адміністрацію навчального закладу та педагогів.

Поліціянти склали адміністративний протокол на директорку ліцею за ч. 5 ст. 173-4 КУпАП. Йдеться про неповідомлення керівником закладу освіти уповноважених підрозділів органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу, який мав місце в ліцеї.

Перевірка у навчальному закладі триває.

Крім того, на ситуацію у ліцеї №4 відреагував міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. Посадовець наголосив, що замовчування булінгу є неприпустимим.

"Ситуація, яка склалася в одному з ліцеїв в Івано-Франківську, має всі ознаки систематичного цькування. І, на жаль, виглядає, що адміністрація не намагалася його зупинити.

Якщо не вдається владнати ситуацію на рівні школи, звертайтеся до місцевих органів управління освіти, освітнього омбудсмена та поліції. Діти очікують на підтримку дорослих, хоча не завжди вірять, що зможуть її отримати.

Тому дуже важливо чути і слухати їх весь час. Підтримувати і вірити в них більше, ніж в самих себе".


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


16.03.2024 Діана Струк 1052 1
Коментарі (1)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

782
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11314 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1951
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1840
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2835
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4720

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

479

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1130

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1644

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1395
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1784
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1601
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8846
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

688
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

763
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1952
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

922
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

434
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

318 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

774 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

813