Тестування на COVID-19: у скільки обходиться ПЛР-аналіз в Україні та інших країнах

Негативний ПЛР-тест, довідка про протипоказання до щеплення, COVID-сертифікат про вакцинацію чи про одужання – обов’язкові речі для повноцінної роботи та дозвілля під час локдауну. Так, майже скрізь, аби уникнути карантинних обмежень, необхідні ці документи.

Нова хвиля COVID-19 набирає обертів, влада прагне зупинити поширення вірусу завдяки вакцинації. Проте, наразі в Україні пройшли повний курс імунізації 33,1% населення, в Івано-Франківській області — 29,7%.

З 24 січня Івано-Франківська область перейшла до «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Відтак, тут посилили карантин. Особливо гостро обмеження відчувають невакциновані прикарпатці.

Так, без довідки про протипоказання до вакцинації, COVID-сертифіката про щеплення або про одужання від хвороби  не пускають до закладів харчування, освіти, торговельно-розважальних закладів, спортивних залів, фітнес-центрів, ринків. Масові заходи та культурні події дозволили проводити лише за умови, якщо сертифікат вакцинації мають як організатори та працівники, так і відвідувачі. 

Метою преференції для вакцинованих, пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я, є зробити життя людей, щеплених проти коронавірусної хвороби, максимально наближеним до того, яким воно було раніше, у «докарантинні» часи. Щоб також не відчувати обмежувальних заходів невакцинованим потрібно робити ПЛР-тест, який діятиме 72 години з моменту здачі аналізу.

Фіртка вирішила з'ясувати, у скільки обійдеться ПЛР-тестування, яке визначає наявність в організмі людини коронавірусної інфекції, в Україні, зокрема в обласному центрі Івано-Франківської області.



У середньому за нетерміновий аналіз у медичних лабораторіях потрібно заплатити від 580 (20 доларів США) до майже 900 гривень (31 долар США). Якщо враховувати, що середня зарплатня в Івано-Франківській області складає приблизно 12 000 гривень (близько 414 доларів США), то вартість ПЛР-тесту не є дешевою.

Зокрема, розцінки наступні:

— у лабораторії «Сінево» ПЛР-тест з урахуванням знижки 10% за оплати на сайті складає 765 гривень;

— в «Ескулабі» за ПЛР-аналіз доведеться заплатити 599 гривень;

— у Медлюксі» вартість тестування — 850 гривень;

— у Медсервісі» — 600 гривень;

— у «Діамебі» — 640 гривень;

— у «Матриці» — 700 гривень; 

— у «Медекс Плюсі» — 650 гривень;

— в обласній клінічній лікарні Івано-Франківська — 600 гривень.

Крім того, більшість досліджень в Івано-Франківській області проводить обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України. Сюди направляють біоматеріал з центрів первинної медико-санітарної допомоги, поліклінік та лікувальних закладів Івано-Франківська та області. Тут також можна зробити тест на платній основі — його ціна складає 580 гривень 27 копійок. 

Зауважимо, що здати тест на коронавірус безкоштовно за призначенням лікаря можуть особи із підозрою на COVID-19, особи з ознаками інших ГРВІ чи з ознаками вірусної пневмонії, пацієнтам із позагоспітальною пневмонією та  контактним особам при появі симптомів, які не виключають коронавірус.


Ми також вирішили дізнатись, які розцінки на ПЛР-аналіз в інших країнах.


Польща

Якщо у пацієнта є скерування від лікаря, то у лікарнях чи пунктах тестування можна зробити аналіз безкоштовно. У приватних медичних лабораторіях найнижча ціна на ПЛР-тест близько 121 долар США або 495 злотих.

Угорщина

Найдешевше зробити тест у цій країні можна за 53 долари США або 16 981 угорський форинт. Найдорожче — за трохи більше, ніж 60,86 долара США або 19 500 угорських форинтів.

Румунія

Зробити ПЛР-тестування на коронавірусну хворобу у приватних медичних лабораторіях обійдеться у 44-53 долари США (195-235 румунських леїв).

Білорусь

У лабораторії при Національному аеропорті у Мінську ціна ПЛР-тестування складає приблизно 15 доларів США або 40 рублів. У медичних лабораторіях — 24-32  долари США або 63-84 білоруських рублів.

Молдова

У лабораторіях Молдови ПЛР-аналіз на COVID-19 коштуватиме приблизно 48 долари США або 872 молдовських леїв. 

Словаччина

Ціна ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію становить 48-65 доларів США або 1 300- 1750 словацьких крон.

Як бачимо, ПЛР-тестування в Україні дешевше, аніж в інших країнах Європи.



За добу 28 січня в Україні виявили понад 37 351 новий випадок захворювання на COVID-19. Це найбільший показник за весь час пандемії. Медики пояснюють, що стрімке зростання захворюваності обумовлене поширенням штаму «Omicron», який швидко передається та має симптоми звичайної застуди. Вірус вражає всі вікові категорії населення, зокрема і дітей.

Наразі в Україні діє адаптивний карантин, коли регіони поділяють на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони епіднебезпеки. З 23 вересня по всій Україні запровадили «жовту» зону. Проте, станом на 31 січня в Україні два регіони перебувають у «червоній» зоні епідемічної небезпеки.

Йдеться про Івано-Франківську та Рівненську області.

У «помаранчевій» зоні епіднебезпеки Вінницька, Волинська, Донецька, Закарпатська, Луганська, Запорізька, Одеська, Хмельницька, Сумська, Житомирська, Львівська, Тернопільська, Чернігівська, Черкаська та Чернівецька області.

Показники Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської, Полтавської, Харківської та Херсонської областей відповідають «жовтій» зоні карантину.

Так, регіони потрапляють до «жовтої» зони у разі наявності протягом трьох днів підряд однієї з таких ознак:

  • кількість виявлених нових випадків інфікування COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів — більше ніж 75;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) — більше як 4%;
  • кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менше ніж 300;
  • наявності підстав для встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки на території принаймні одного регіону.

При нормалізації ознак «зеленої» зони і їхньої фіксації протягом семи днів підряд, рішенням державної ТЕБ та НС регіон може перейти до «зеленого» рівня.

У разі погіршення показників в певному регіоні та встановленні «червоного» рівня епідемічної небезпеки вся інша територія країни перебуватиме у «жовтому» рівні. 

При визначенні «жовтої» зони на території країни слід обов'язково дотримуватись маскового режиму, фізичної дистанції у 1,5 м, а також забороняється: 

  • проведення масових заходів за участю більш як однієї особи на 4 м2 площі будівлі або території;
  • заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць;
  • заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше ніж одна особа на 10 м2;
  • дошкільні навчальні заклади та 1-4 класи шкіл працюють у звичайному форматі, проте інші заклади освіти можуть працювати лише у разі наявності 80% вакцинованого хоча б одною дозою персоналу. В іншому випадку заклад освіти працює у дистанційному форматі;
  • обмеження по часу роботи закладів відсутні.

«Помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки не містить додаткових обмежень та визначається сигнальним про наближення регіону до «червоної» зони. Він визначається автоматично, коли буде спостерігатися перевищення хоча б одного з таких показників: 

  • завантаженість в регіоні (області) ліжок з киснем більше ніж на 65%;
  • кількість тестувань ПЛР та на антиген протягом 7 днів на 100 тис. населення менше ніж 300;
  • кількість госпіталізацій з коронавірусом чи підозрою за 7 днів на 100 тис. населення понад 60;
  • коефіцієнт виявлених випадків ПЛР або експрес-тестів на антиген понад 20%;
  • зростання кількості госпіталізацій за 7 днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом більш ніж на 50%.

На «помаранчевому» рівні епідемічної небезпеки місцеві органи влади можуть вводити додаткові обмеження.

При запровадженні «червоного» рівня епідемічної небезпеки зберігаються всі попередні обмеження, а також забороняється:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресного доставлення та замовлень навинос;
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  • робота закладів освіти, крім дитячих садків і початкових класів шкіл;
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • проведення масових заходів, крім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • робота закладів культури, крім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил.

При цьому обмеження «червоної» зони не стосуватимуться тих людей, які мають «зелені» COVID-сертифікати, негативні ПЛР-тести або нещодавно одужали від коронавірусної хвороби.

«Червоний» рівень встановлюється на території регіону в разі наявності протягом трьох днів підряд двох та більше таких ознак:

  • завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, — більш як 65%;
  • кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менше ніж 300;
  • кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - більше ніж 60;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) — більш як 20%;
  • рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом — більш як 50%.

Зазначимо, що 15 грудня Кабінет Міністрів України продовжив дію адаптивного карантину на території України до 31 березня 2022 року.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Спалах захворюваності на COVID-19. Як вберегтись від штаму «Omicron»

Вакцини проти COVID-19: які є в Україні, наскільки ефективні та як працюють

Природні антитіла чи вакцинація: що дає надійніший захист від «Омікрону»

Pfizer: вірус циркулюватиме роками, але нинішня хвиля може бути останньою з обмеженнями


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1120
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2479
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2086
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2136
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6455 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2419 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

292

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1117

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1142

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1358
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

239
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

562
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2027
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26478
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

525
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10428 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7970
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

507
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

371
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

520
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

594
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1544