Територіальна оборона на Прикарпатті: на порозі важливих змін

Систему територіальної оборони на Прикарпатті вже від початку наступного року очікують суттєві зміни.

В чому сутність запланованих змін та які перспективи слід від них очікувати. Про це кореспондент Фіртки поспілкувався з представниками командування Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Як зауважили в Центрі, заплановані зміни насамперед пов’язані  з ухваленням у липні цього року Закону України «Про основи національного спротиву».

Відповідно до законодавчих новацій систему територіальної оборони та підрозділи ТрО виведуть з відання територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (колишніх обласних, районних та міських військових комісаріатів). Натомість створюється окрема вертикаль, яка підпорядковуватиметься командуванню територіальної оборони.

«Зараз прийнятий закон «Про основи національного спротиву». Міняється підхід до територіальної оборони, яким передбачено передачу функцій з управління організацією територіальної оборони від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки до підрозділів територіальної оборони.

Тобто на рівні області цими питаннями – підготовкою і плануванням територіальної оборони – буде займатися бригада територіальної оборони, а на рівні районів – батальйони територіальної оборони», - розповів Фіртці полковник Роман Боднар, заступник військового комісара – начальник сектору мобілізаційної та оборонної роботи Івано-Франківського обласного ТЦК та СП.

Військовий наголосив, що першочерговим завданням, яке стоїть сьогодні перед підрозділами територіальної оборони на Прикарпатті, залишається підтримання правопорядку на території області в разі введення режиму воєнного стану або оголошення воєнного часу, щоб таким чином увільнити бойові підрозділи Збройних Сил від виконання невластивих їм функцій, створити умови для нормального і безперебійного надходження на передову запасів та ресурсів.

Реформування системи територіальної оборони на Прикарпатті триває вже не перший рік. Все починалося з формування у важкому 2014 році в кожній області батальйонів територіальної оборони.

Напевно, усі пам’ятають перипетії з 5 батальйоном ТрО «Прикарпаття», для якого війна на Сході України почалася у липні 2014 року. Батальйон втратив загиблими двох своїх бійців, в тому числі начальника штабу майора Юрія Барана. Окремі його військовослужбовці брали участь у боях на Савур-Могилі, а сам батальйон виконував обов’язки всього за 2 кілометри від українсько-російського кордону, потрапивши, як то кажуть, «між двох вогнів» - між бойовикам в окупованому Донецьку та артилерією російських регулярних військ на території РФ.

Наприкінці серпня 2014 року підрозділ під масованим ракетно-артилерійським обстрілом залишив займані  позиції у районі населеного пункту Амвросіївка Донецької області, що дало підстави на той час Головному військовому прокурору України Анатолію Матіосу зробити військовослужбовців 5 бТрО ледь не головними винуватцями Іловайської трагедії.

Восени 2014 році батальйон розформували, але його бійці продовжили проходити службу в інших військових частинах, зокрема, у підрозділах 128 окремої гірськопіхотної, 14 та 53 окремих механізованих, 10 окремої гірсько-штурмової та інших бригад ЗС України тощо.

Наступним етапом формування системи територіальної оборони стало створення загонів оборони, які повинні були формуватись у воєнний час з резервістів та військовозобов’язаних. В різні часи на Прикарпатті планувалось формування від 18 до 25 таких загонів.

У 2018 році розвиток системи ТрО отримав новий імпульс. В усіх областях були сформовані бригади територіальними оборони, а на рівні районів – окремі батальйони територіальної оборони. Зокрема, на Прикарпатті створено 102 окрему бригаду ТрО та шість окремих батальйонів у районах. Специфіка нового етапу полягала у тому, що у складі бригад та батальйонів тепер перебувають військовослужбовці, призвані на дійсну військову службу за контрактом, – це так званий кадр бригад та батальйонів. Наразі таких військовослужбовців є небагато, проте ситуація може змінитися вже наступного року.

«Хочу наголосити на тому, що відбувся розвиток підрозділів територіальної оборони на Прикарпатті. Ми починали розбудовувати. Зараз у нас є окрема бригада територіальної оборони, є окремі батальйони територіальної оборони. – розповів Фіртці підполковник Юрій Мухін, заступник військового комісара з морально-психологічного забезпечення – начальник відділу морально-психологічного забезпечення та зв’язків з громадськістю Івано-Франківського обласного ТЦК та СП.

Ми майже кожен місяць проводимо стрілецькі дні, проводимо зборові заходи, де не тільки керівний склад, а й кожен боєць проходить програму індивідуальної підготовки. І більше вам скажу: це не тільки вогнева підготовка. Це і тактична медицина. Це і мінно-вибухова справа. Це і несення служби на блокпосту і навіть ведення штурмових дій, на приклад, щодо звільнення будівель. Спектр – дуже великий.

Зараз відбувається злагодження наших бійців у складі підрозділу, тобто підрозділи територіальної оборони можуть діяти спільно і спільно виконувати заходи».

Зі слів Юрія Мухіна, сьогодні є перспектива, що вже з наступного року в області діятиме зовсім інша вертикаль у системі територіальної оборони.

«Це зовсім буде по-іншому все відбуватися. З 1 січня 2022 року буде створена зовсім інша структура, яка не підпорядковується комісаріату (територіальному центру комплектування та соціальної підтримки – ред.) Є створене командування територіальної оборони.

Усі підрозділи підпорядковуватимуться цьому командуванню… Буде вже трошки інша вертикаль і вже буде безпосередньо взаємодія підрозділів територіальної створено оборони – вже не будуть керувати цим процесом територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Буде безпосередня взаємодія на рівні відповідної вертикалі: обласні державні адміністрації – бригади територіальної оборони, відповідно районна державна адміністрація – відповідний батальйон територіальної оборони, який знаходиться в певному районі», - зазначив підполковник Мухін.

Військовий також висловив сподівання, що в перспективі військові частини ТрО отримують власні пункти дислокації – територію та приміщення, а також власні спеціалізовані навчальні центри. А ще до підготовки військовослужбовців та резервістів таких підрозділів планують залучили інструкторів Сил спеціальних операцій.

«Ми зараз проводимо наші всі навчання у навчальному центрі Національної гвардії у Старому Лисці. Ми дуже дякуємо, що з нами займаються (інструктори Національної гвардії України – ред.), але ми розраховуємо вже на те, що буде трошки більше, що будуть специфічні створені умови, тому що є специфічні завдання і відповідно мають бути створені навчальні центри з тими специфічними моментами, на що ми в майбутньому і розраховуємо.

В перспективі підготовкою цих військовослужбовців будуть займатися інструктори Сил спеціального призначення. Це вже – зрозумійте – зовсім інший рівень. Розраховуємо, що відповідним буде і оснащення навчальних центрів», - зазначив заступник військового комісара.

Як вже зазначалося вище, реформа торкнеться також кількості діючих військовослужбовців підрозділів територіальної оборони. Кадр бригад та батальйонів однозначно збільшуватимуть. Власне, з цією метою у липні цього року було ухвалено Закон України «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про чисельність Збройних Сил України» щодо збільшення чисельності Збройних Сил України у зв'язку із прийняттям Закону України «Про основи національного спротиву».

Закон передбачає збільшення граничної чисельності Збройних Сил України на 10 тисяч військовослужбовців. Як стверджує полковник Роман Боднар, заступник військового комісара – начальник сектору мобілізаційної та оборонної роботи Івано-Франківського обласного ТЦК та СП, вже в наступному році число військовослужбовців служби за контрактом у військових частинах ТрО зросте більш як у 10 разів.

«Наступний рік є формувальним. – розповів військовий, - Тобто якщо ми зараз маємо кадр цих підрозділів 21 особу на території області, тобто це є маленькі підрозділи – по дві людини в управлінні батальйонів, в управлінні бригади –  дев'ять осіб, які проходять службу – штатні військові, які будуть формувати ці підрозділи у воєнний час, то з наступного року їх чисельність збільшиться в понад 10 разів, тобто передбачено замість дев'яти осіб вже порядку 60 – в управлінні бригади, порядку 30 – 40 осіб на батальйон.

І наступний рік буде формування саме цих кадрів – збільшених підрозділів, а у 2023 вже буде набуття спроможності до виконання завдань саме вже цими підрозділами».

В перспективі ж, як зауважив, виступаючи 1 жовтня на урочистостях з нагоди Дня територіальної оборони, командир 102 окремої бригади ТрО підполковник Юрій Копадзе, кількість військовослужбовців служби за контрактом у бригаді та батальйонах ТрО на Прикарпатті планується довести до 400 осіб.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Територіальна оборона на Прикарпатті: цьогоріч суттєво збільшилась кількість резервістів (ФОТО)

В Івано-Франківську відбулися урочистості з нагоди Дня територіальної оборони

Відомо, скільки прикарпатців призвуть цієї осені на строкову службу до війська

На Івано-Франківщині стартує осінній призов

Військовий призов можуть скасувати у 2023 році — Корнієнко

Нардепи схвалили закон, який дозволяє без мобілізації призивати резервістів


09.10.2021 Сергій Білий 8698
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

621
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1806 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1106 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6882 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11353 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

312

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1048

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1094

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1089
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

257
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1062
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

827
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

717
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2922
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18419
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

290
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

335
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

644
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

746