ТЕОЛОГІЯ ЗВІЛЬНЕННЯ

"Християни надають перевагу мові миру. Але тим не менше, коли диктатура нищить права особистості, коли іншим шляхом неможливо досягти блага для нації, коли зачиняються канали діалогу розуму та взаєморозуміння, церква говорить про законне право на повстанську боротьбу".

 

Архієпископ Сан-Сальвадору Оскар Арнульф Ромео

 

«...розірви окови неправди,

розв'яжи узи ярма,

та гноблених відпусти на свободу,

й скинь усіляке ярмо.»

(Іс. 58:6)

 

"... Відповідно до змін в основних структурах, здійснених нашою революцією, різдвяним святам повинні повернутися їхній справжній народний та християнський характер. Тому забороняється усілякого виду торгівля, оголошення та реклама, що розповсюджується засобами масової інформації, які згадують Різдво та все, що пов'язано з датою народження Христа, для прискорення продажу товарів та послуг"

 

З Постанови Сандіністського фронту національного визволення

 

Феномен революційного католицизму, який діє в Латинській Америці вже понад три десятиріччя, неможливо оминути увагою. Політична модернізація християнства (під "модернізацією" ми маємо на увазі той напрям думки, де біблійні сюжети отримують сучасне значення), являє собою християнську революційну альтернативу сучасному станові, яка проявляє себе у застосуванні теоретиками теології звільнення таких авангардних напрямків, як-то: пряма дія, повстанська естетика та ін.

 

Звернення до праць та досвіду теоретиків теології звільнення у питанні взаємодії Християнства та Революції, на нашу думку, не може не цікавити православні кола. І справа не в тому, що теологія звільнення зародилася в католицькому середовищі: для нас цікавою є можливість поєднання богослов'я та революції.

 

Теологія звільнення бере свої початки з 1968 року, коли відбулася ІІ Конференція "Єпископальної ради Латинської Америки" (СЕЛАМ) на якій був оголошений "Маніфест єпископів Третього світу". В маніфесті піддавалася різкій критиці політика та соціально-економічний курс, причиною бід народних мас оголошувався капіталізм як "соціальний гріх" - несправедливий, антихристиянський, що веде до руйнування особистості та творення неорганічних, відчужених від людини, позбавлених благодаті суспільних структур.

 

Розглянемо деякі основи світогляду теології звільнення.

 

Саме визначення "теологія звільнення" вперше прозвучало в 1971 році з вуст перуанського теолога Густаво Гутьерреса, який на цитатах зі Св. Писання та на історичних прикладах довів, що спасіння душі та безкомпромісна боротьба за земну справедливість в сутності є одним процесом. Він визначив три рівня цієї боротьби ("три кроки до свободи"), які має вести кожен християнин:

 

Перший рівень (соціально-економічний та політичний) - звільнення людини від гноблення та визиску шляхом революції в ім'я Христа. Воно висловлює надії знедолених народів та класів;

 

Другий рівень (історико-антропологічний) звільнення – завоювання повної творчої свободи, побудови "нового світу" та "нової людини". Передбачає звільнення кожної суверенної особи в усіх її людських вимірах;

 

Третій рівень (сакральний) – звільнення від гріхів та з'єднання людини з Богом, шляхом тотальної боротьби зі злом.

 

Слово "звільнення" теолог відносить до біблійних джерел, де Христос звільняє людину від гріха як джерела усілякої ворожості, несправедливості та гноблення. І якщо людині дана можливість жити в єднанні з Христом, то це є основою для єднання всього людства і повинно надихати діяльність людини в історії.

 

Сучасна капіталістична (або пост-капіталістична) система є нічим іншим, як "соціальним гріхом", і має дзеркально-протилежну "звільненню" ієрархію відповідностей.

 

"Гріх із самого початку передбачений в структурах гноблення та визиску людини людиною... Відповідно, гріх є фундаментом відчуження, що призводить до ситуації несправедливості... Неможливо зрозуміти його конкретні прояви без розуміння базису, що його породжує. І навпаки, звільнення від гріха вимагає радикального звільнення, яке в свою чергу, необхідно передбачає звільнення політичне".

 

Особистий гріх породжує несправедливі й позбавлені благодаті суспільні відносини та врешті сам капіталізм – устрій, що є проекцією особистого гріха на загальний рівень і перетворює його на "соціальний", тобто, спричиняє творення "гріховних" соціальних структур.

 

Концепція Гутьерреса наголошує на тому, що треба "не обмежуватися роздумами про світ, а прагнути стати частиною процесу життя, аби змінити цей світ".

 

Гутьеррес був соціалістом (один із його творів має символічну назву: «Маркс та Ісус») і так визначав діалектику теології звільнення: "З точки зору діалектики термін "примирення" - це подолання того, що породило гріх несправедливості, тобто шлях до "примирення" можливий тільки через соціальну революцію".

 

Тематика революції проходить червоною ниткою у всіх творах теоретиків теології звільнення:

 

"Насилля – складова частина капіталістичної системи, за його допомогою пригнічених тримають в підлеглому стані, і знищення такого порядку не суперечить ідеям створення братського суспільства, ідеям першого політичного в'язня, вбитого владою Стародавнього Риму та Стародавньої Юдеї – Ісуса Христа"

Леонардо Бофф

 

Факт виходу юдеїв з Єгипту під керівництвом Мойсея та їхній перехід до Ізраїлю надихнув аргентинського філософа Енріко Дюсселя до "Залишення Єгипту". Він вважає, що вихід з Єгипту є прямою дією, направленою супроти позбавленої благодаті Системи: "Реформістські моральні теорії задають собі питання: як бути добрим в Єгипті, приймаючи Єгипет як існуючу систему? Мойсей навпаки, питає: як вийти з Єгипту? Вихід з Єгипту проходить через критику економіки, перетворюючись в етичне звинувачення еко-політичної системи на рівні структурної та історичної макроеко-політики".

 

Єгипет - це синонім сучасної Системи, власне, "сучасного світу", ворожого ідеалам Віри. З Єгипту треба "вийти", "звільнитися", якщо треба, то й супроти волі "фараона", супроти "світоправителів темряви віку цього".

 

"Говорити про звільнення означає зрозуміти, який тип гноблення практикується в нас, тобто зрозуміти, що є владою гріха, яка несправедливо гнобить нас. Мова йде про порядок, який встановився в пануючій сукупності; такий порядок не варто поважати. А якщо цей порядок має закони, підкорятися ним – гріх. Навпаки, тоді нелегальні дії, що були здійсненні всередині несправедливої сукупності, є добрими справами, тому що вони входять до процесу звільнення, вони знаходяться над встановленим порядком та його законами. Акт звільнення – це протизаконний акт... Вихід з Єгипту був протизаконним актом для фараона, тому що фараон забороняв звільнення, але, навпаки, це була виключно добра дія, тому що вона підтверджувала Закон (Божий). Закон не мертвої "сукупності", але нового порядку, поставленого на службу Богові, Який відкидав існуючий порядок".

 

Іншою, центровою фігурою в теології звільнення, але вже й практиком, став нікарагуанський священик Ернесто Карденаль. Саме його вплив на революцію сандіністів зробив останню архетипічною для теології звільнення.

 

Коли в 1979 році в Нікарагуа перемогла ліва Сандіністська Революція одразу відбувся з'їзд істориків та богословів Латинської Америки під назвою "Християнська віра та Сандіністська революція". На ньому було проголошено, що релігійна віра та революційна діяльність – сумісні.

 

"Революційне насилля не протирічить постулатам християнського вчення, яке завжди відстоювало права народів та окремих особистостей захищатися зі зброєю в руках. Застосовувати насилля для завоювання свободи є законним. Фома Аквінський сказав, що солдат, який веде боротьбу за праве діло – все одно, що святий".

 

Було оголошено "дію замість слів", та що "членами справжньої Церкви Тіла Христового є тільки ті, хто бореться за звільнення".

 

Говорячи про теологію звільнення, неможливо не згадати слова Ернесто Че Гевари: "Коли християни приєднаються до соціальної революції, вона стане непереможною".

 

Саме екзистенціоналізм теології звільнення підіймає сенс революції до вершин релігійного переживання та метафізичного вибору.

 

"І позвертає він працю чужу, і її не ковтне, як і маєток, набутий з виміни своєї, жувати не буде... Бо він переслідував, кидав убогих, він дім грабував, хоч не ставив його! Немає останку з обжирства його, тому нетривале добро його все: за повні достатку його буде тісно йому, рука скривдженого прийде на нього! Небо відкриє його беззаконня, а земля проти нього повстане". (Йов 20: 19 - 22, 24, 27)

 

Амінь.

 

Сергій Чаплигін


10.02.2011 Сергій Чаплигін 1565 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

557
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1737 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1085 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

521
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6866 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11320 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

297

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1028

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1084

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1074
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

233
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1043
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

808
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

663
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

630
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2905
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4404
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18401
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

252
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

322
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

631
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

733