ТабОри-бОри…

У лісі бачу я намет
і це вже став мій ключовий момент.
Однострій вдома з вішака я зняв
і у наплечник свій поклав.

У лісі щогла вже стоїть,
на щоглі синьо-жовтий майорить.
І чую зранку гучний свист з гори –
це значить, що почались всі…

ТабОри-бОри-бОри-бОри-бОри-таборИ
Це таборИ…

Слова: Тарас Іщик
Музика: Adriano Celentano “Amore No”

Перш ніж щось розповісти про пластові табори, слід навести короткий словничок термінів, без яких буде практично неможливо зрозуміти про що йде мова. Дуже короткий словничок, обіцяю:

  • Пласт – Національна Скаутська Організація України, заснована у 1911 (хоча самі пластуни ведуть відлік від символічної дати першої пластової присяги – 12 квітня 1912 року);
  • Скавтинг – усесвітній самовиховний рух молоді, започаткований на початку ХХ століття британським генералом у відставці Бейденом Пауелом. Дослівно – «розвідники», «слідопити»;
  • Пластовий табір – формат реалізації самовиховної моделі та перевірки самозарадності пластуна. Своєрідний підсумок річного навчання, тімбілдинг і поглиблений курс навчання;
  • Провід табору – сукупність пластових волонтерів, що здійснюють загальну підготовку, формують програму і відповідають за її реалізацію;
  • Бунчужний – спеціально навчена людина, яка і видає оті звуки свисту, згадані у пісні. Свистки – то є система сповіщень на таборі;
  • Щогла – дерев’яний (найчастіше) флагшток, довга жердина для прапора/прапорів, неодмінний атрибут пластових таборів, біля якого відбуваються як мінімум два щоденні ритуали – відкриття і закриття дня;
  • Однострій – пластовий (скаутський) стандартизований одяг, започаткований ще на початку ХХ століття й уніфікований у 20-х роках, та складається з головного убору, хустки, сорочки, шортів, паска, гетрів та черевиків. На однострої пластуни носять відзначки таборів, спеціальні значки умілостей (відображають набуті компетенції) та відзнаки свого статусу, інші нагороди;
  • Першун_ка – перший чи перша у рейтингу учасників. Заохочуються ініціатива, активність, дисципліна і виконання поставлених доручень.

Щороку, окрім «ковідного» 2020-го, ПЛАСТ-НСОУ проводить десятки таборів по всій Україні й світі. Цей рік дозволив організації нарешті відновити традицію «нормального» пластування.

Що ж то таке, ті пластові табори, розберемо далі.

Кожен пластун/пластунка упродовж року проходить своєрідне навчання, згідно «дорожної карти» – чіткого переліку знань, умінь та навичок, що відповідають його вікові, які має здобути за відведений час. Звісно, можна пластову пробу (так називається цей документ) складати і значно довше, але цим юнак чи юначка самі обмежують собі доступ до пластових таборів, на які можна потрапити лише маючи певний рівень пластових компетентностей. Як бачите, так і працює система самомотивації і самовиховання учасників.

Пластовий табір – то далеко не відпочинок у класичному розумінні цього слова: ні учасники, ні організатори, не мають вільної хвилини аби повалятися пузом догори, програма є насиченою і спрямованою на максимальний результат, життя проходить у динаміці від «вставання» до «нічної тиші».

Пластові табори бувають умовно стаціонарні (знаходяться на одному місці, звідки відбуваються радіальні туристичні виходи, куди ж без них) та мандрівні.


Також виділяємо табори:

  • курінні (туди їдуть учасники одного структурного підрозділу – куреня), метою яких є «прокачати» навики і дати можливість здобути уміння, що потребують життя на природі;
  • міжкурінні, станичні чи окружні – учасниками стають відповідно пластуни кількох куренів, станиці (міста) чи округи (області);
  • крайові – табори загальнодержавного масштабу, вони найчастіше є спеціалізованими. Наприклад, «Легіон» - військового пластування, «Світанкові віхи» - історичної стилізації, «Метаморфози» - мистецький тощо;
  • міжкрайові – фактично міжнародні з’їзди пластунів, приурочені до визначних подій, як, до прикладу, 100-річчя Пласту у Львові в 2012 році.

Провід кожного із таборів ставить чіткі обмеження до відбору учасників. Ці критерії є відомими заздалегідь і часто потребують виконання дотаборового завдання, мають вікові обмеження. Тому випадковим людям на них потрапити практично неможливо.  Також крайові табори є спеціалізованими і туди їдуть зацікавлені саме цим напрямком пластування учасники.

Спільними для усіх таборів є пісні, багато пісень, власна творчість і посиденьки коло вогню таборової ватри (якщо так можна назвати проведення часу, де ти «сидиш» у прямому значенні цього слова лічені хвилини). Все це у сумі створює «чар пластування» – єдине словосполучення, якому неможливо дати визначення. Його треба відчути аби зрозуміти.

Кожен захід має свою легенду. От, як приклад, розглянемо що ж надумали курені ч. 56/59/70, які організовували з 2 до 12 липня табір «Місія (не)можлива». Думаєте вони почали наслідувати Д. Борна? Усе складніше і набагато цікавіше!


Для однієї місії на Марсі NASA ніяк не могла знайти добровольців, доки… «…надійшло повідомлення від українських пластунів, які на чолі з доктором Олександром Тисовським були готові взяти на себе цю почесну місію. Після довгих трьох місяців підготовки космічний корабель «СКОБ» відправився у відкритий космос. Учасники експедиції повідомили, що при вильоті з орбіти Землі їм надійшла інформація про те, що за ними йде слідом ворожий космічний корабель, який теж хоче заволодіти загадковою скринею. Пластова експедиція вирішила повести ворожий корабель за неправильними координатами, не давши їм  можливості дізнатись місцезнаходження скрині. Зрозумівши, що летіти на Марс небезпечно, бо таким чином вони покажуть шлях до скрині чужим кораблям, команда пластунів вирішила за допомогою чарівного хронографа відправитись по різних країнах в різних століттях і знайти частинки чіпу, за допомогою якого можна потрапити на Марс.

Знайдіть заховані частинки чіпу, подорожуючи за допомогою чарівного хронографа по різних країнах світу. У кожній країні нас вас чекатиме представник «NASA», який уже підготував для вас завдання. Тільки виконавши його, ви зможете отримати потрібну частинку чіпу. Тому не гайте часу і нумо вперед! Доведіть, що ця місія є можлива!» (цитата з таборової книги).


Таборова легенда щороку змінюється, що робить кожен з них неповторним і оригінальним, дає можливість проявити свій креатив організаторам і учасникам. Та й нецікаво щороку «літати на Марс», врешті...

Учасники експедиції на Марс (через село Блюдники, Галицького району, де був головний терен), вивчали традиційні для пластового табору першу медичну допомогу, сигналізацію, картографію, природознавство, астрономію, а також вчилися в'язати вузли, куховарити, виготовляти все необхідне з природних матеріалів, демонстрували вміння давати собі ради у природі й працювати у командах.

Як зазначає в.о. коменданта Роман Стасюк, варто «відзначити процес самовиховання та великої праці над собою усіх учасників! Кожен юнак та юначка щодня ставали кращими завдяки своїй силі духу, прагненню пізнавати нове та вишколювати себе.

Ми повністю поринули в легенду і стали справжніми експедиторами-астронавтами, які знають багато про різні країни світу, готові досліджувати космос та довели, що Місія нашого табору таки можлива!

… цей табір точно увійде в історію станиці Івано-Франківськ та стане ще одним теплим спогадом, який єднає у міцній пластовій дружбі три легендарні курені: 56-й ім. М. Рудницької, 59-й ім. С. Ленкавського та 70-й ім. О. Кобилянської!» (зі звіту коменданта, узято за згодою автора).

Практично в ті самі дні, 1-12 липня, у селі Кліщівна на Рогатинщині, відбувався міжкурінний табір «Скарби героїв», комендантом якого була Наталія Пилипів. Тут легенда табору полягала у пошукові артефактів різних націй, що проживають поруч із нами. У легенду добре вписувалися як звичні пластові заняття, так і, наприклад, майстер-клас із гончарства.

Кожна нація має також свої скарби нематеріальної спадщини. Все це в сукупності творило набір цікавинок. Учасники мали їх знайти та засвоїти. От, до прикладу, на свято Купала дівчата навчилися плести віночки, а хлопці – виготовляти Морену й Купайла, а всі вони на ватрі познайомилися зі звичаями та обрядами цього головного літнього свята.

Особливістю даного табору була широка географія – на Опілля приїхали гості з Бесарабії – пластуни станиці Балта (Одещина). Учасники відвідали також місця, пов’язані з історією наших визвольних змагань, адже Рогатинщина – славний повстанськими традиціями край.

Відвідали таборовики фестиваль партизанської пісні «Чорна вишиванка», що традиційно проходив на перехресті трьох областей (Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської) – на хуторі Кулеби біля с. Нараїв.

Замість післямови

До речі, а що ж таке, отой «чар пластування»? Запитали і почули:

Роман Стасюк: "…Він захований у пекучому сонці, яке заважає під час виконання таборових робіт на користь усій таборовій спільноті, чи в пісні при ватрі, чи у моменті, коли розумієш, що зміг те, що ніколи б в житті не спробував вдома.

Чар пластування і є інструментом самовиховання, про яке ми так часто говоримо в Пласті. Саме чар заворожує і змінює тебе, заставляє «усю працю й невдачі, всі злидні й недолю приймати як завдання Великої Гри», як ми співаємо у Пластовому обіті після заприсяження нових учасників організації".

Наталія Пилипів: "Те, що діти кричать «АААААА» при кожній зустрічі. Зірки на небі при ватрі. Друзі…"

Іван Зварчук: "…У першу чергу – це вихід із зони комфорту, коли починаєш цінувати те, що зазвичай є буденним. Розумієш і насолоджуєшся простими речима. Ти їси печенько, яке у магазині ніколи б не купив і від нього отримуєш задоволення (обоє сміємося)".

Помітили? Всі асоціації на словосполучення – про табори і їх післясмак.

Хочете відчувати як це працює? Долучайтеся до Пласту!

Зробити це легко: https://www.plast.org.ua/join/

 

Фото надані проводом згаданих у тексті таборів та публікуються за їх згодою.


Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

564
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1748 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

524
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6871 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11325 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

301

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1032

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1086

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1077
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

239
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1047
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

811
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

680
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2907
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4408
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18403
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

258
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

324
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

633
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

735