Суд у справі болгарської студентки: Астанов просить домашній арешт та академвідпустку (фото)

В Івано-Франківську міський суд продовжив розгляд у справі вбивства студентки з Болгарії.

Сьогодні на судовому засіданні присутні прокурор, обвинувачуваний Ельдар Астанов, захисник обвинувачуваного Оксана Міськів та перекладач Родчин, пише Фіртка.

Справу слухає колегія суддів, головує Дмитро Руденко. На минулому засіданні прокурор зачитав обвинувальний акт та суд визначив порядок слухання справи.

Сьогодні суд мав заслухати потерпілого - брата вбитої студентки Османа Зв'язку Дишлі. Втім він не приїхав на судове засідання. За словами прокурора, брат надав електронний лист, що не має бажання брати участі в судовому засіданні та не може приїхати в Україну. Він не має претензій до Астанова.

В такому разі, суд ставить на обговорення питання щодо допиту свідків. Прокурор зазначив, що знав про лист і викликав свідків, але більшість з них студенти й зараз здають іспити.

Адвокат О.Міськів вважає, що допитати потерпілого все ж таки потрібно і вважає доречним надсилати йому дати про час засідань. Щодо слухання свідків адвокат не заперечує. Також адвокат зачитала клопотання щодо продовження тримання під вартою та попросила змінити запобіжний захід. Каже ризики, які попередньо були озвучені зараз знівелювались. Він ніяк не впливатиме на свідків через цілодобовий арешт, тим більше свідки уже все сказали й були допитані. У нього немає паспорта тож він не зможе покинути країну. Крім того, каже треба визначити питання з навчанням. До суду він вчився в медичному університеті й просить хоча б оформити йому академвідпустку, щоб його не відрахували.

Сам Астанов також зачитав клопотання, що не має наміру тиснути на свідків і ухилятися від суду та хоче домашній арешт. А ще хоче щоб йому надали перекладача з Туркменістану. Щоб йому перекладали на його рідну мову.

"Якщо мені не можуть точно перевести з української на російську, дайте мені перекладача який би перекладав мені на рідну мову Туркменістану", - сказав Астанов.

Втім прокурор наполіг на тому, що обвинувачуваному потрібно продовжити запобіжний захід тримання під вартою. Суд пішов у нарадчу кімнату. Після нарадчої кімнати суд ухвалив рішення продовжити термін тримання під вартою до 30 липня.

"Російську мову мені нав'язали. Те, що я вчився в медуніверситеті - нічого не означає, що я добре володію російською. Мені потрібна людина, яка буде до мене доносити правильну інформацію, достовірну," - сказав Астанов.

Прокурор вважає, що цим Астанов хоче затягнути судовий процес.

"Суд не може зобов'язати Консульство надати перекладача. Ви зі своїм адвокатом можете зайнятись цим питанням", - сказав головуючий суддя Д.Руденко.

Крім того, Е.Астанов попросив суд захистити його від ЗМІ.

"Вони лізуть в моє особисте життя і прошу не пускати журналістів у зал ", - сказав Е.Астанов.
Адвокат О.Миськів особисто не проти, але каже, що підтримує обвинувачуваного. Прокурор зазначив, що Преса ніяк не впливає на обвинувачуваного і просить відмовити в клопотанні.

Минулого тижня, судове засідання не могло розпочатися близько 2-х годин через відсутність в залі обвинуваченого. Відтак, обвинувачений заявив про намір змінити адвоката.

Фіртка повідомляла, що тіло Дішлі Елі Зія було виявлено, 12 червня у ставку с. Світанок, Рогатинського району у валізі. Дівчина зникла 1 червня, до поліції повідомили 5 червня. За підозрою умисного вбивства у порядку ст.208 КПК затримано студента з Туркменістану, одногрупника потерпілої 1988 р.н.

Також, працівники поліції виявили закопаними у лісопосадці на Городенківщині, що за 50 км від обласного центру, особисті речі загиблої Дішлі Елі Зія: наплічник, ланцюжок, телефони, тощо.

Раніше при обранні запобіжного заходу підозрюваний заявив у суді, що не вбивав студентку з Болгарії, а знайшов її вже мертвою. Крім того, Астанов просив про закритий судовий розгляд справи, однак через відсутність на те підстав у цьому відмовили. На минулому засіданні обвинувачений змінив адвоката.


Читайте також:

Суд щодо вбивства студентки з Болгарії: Астанова захищає новий адвокат

Апеляцію не задоволено: Туркмен, якого підозрюють у вбивстві болгарської студентки, залишиться у СІЗО (відео)

Захист туркмена, підозрюваного у вбивстві франківської студентки з Болгарії, подасть апеляцію для зміни запобіжного заходу

Суд у справі про вбивство болгарської студентки відклали через відсутність перекладача


01.06.2018 2146 1
Коментарі (1)

Igor C. 2018.06.01, 15:18

"Те ,що я вчився в медичному університеті - ще нічого не означає". Оце і є  справжня оцінка  Івано -Франківського Медичного Університету .Яка розумна молода людина із цивілізованого  Західного світу приїде  вивчати медицину в Україну?! Тільки сміття  із країн Третього світу.Кантору із "навчанням" зарубіжних студентів  в ІФМУ  треба розігнати, а Університету потрібна хороша ПЕРЕАТИСТАЦІЯ.

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

533
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11041 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1844
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1744
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2746
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4602

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

344

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1045

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1456

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1329
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1707
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1516
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1231
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

600
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

676
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1871
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2106 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20370
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

348
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

699 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

734
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1080