ШІСТЬ запитань Олександру Сичу

Кореспондент «ФІртки» задав традиційні ШІСТЬ запитань новообраному голові Івано-Франківської обласної ради, заступникові голови ВО «Свобода» Олександру Сичу.

 

- На першій сесії обласної ради всі помітили, що з деякими депутатами ви вітаєтеся лівою рукою. Чому ви вітаєтесь лівою рукою, що це за традиція?

Вітання лівою рукою, це пластовий ритуал, не тільки пластовий а й скаутський у всьому світі. А суть цього вітання – ліва рука ближча до серця. Коли пластун вітається всі бачать – він інакший ніж інші. У нас декілька депутатів обласної ради є пластунами, і я щиро радий, що вони є в органах місцевого самоврядування.

Завдання пласту – плекати провідників суспільства. Пласт, на жаль, до цього часу діяв у бездержавному суспільстві. До незалежності він плекав тільки провідників національного руху. Мені приємно, що в обласній раді є пластуни – Ігор Шевчук, Петро Шкутяк.

 

- На другій сесії облради частина депутатів демонстративно покинула залу, бо як вважають ви недослухались до їх думки щодо формування депутатських комісій, тепер вас звинувачують у тоталітаризмі.

Як тільки закінчилось перше пленарне засідання я повідомив, що на наступному засіданні у нас буде питання формування депутатських комісій, прошу всіх фракцій подати своїх представників, зокрема вказавши посаду. Далеко не всі фракції подали пропозиції, доводилось їм нагадувати. Думаю, з часом ці питання врегулюємо – і фракції, і депутати звикнуть, що потрібно дисципліновано працювати.

Логіка і наш чинний регламент підказують, що усі депутати повинні бути розподіленні пропорційно. Коли фракції подали по кілька кандидатур на одну комісію, а в іншу жодної. Ми настійливо рекомендували, викликали, говорили по телефону. Всі, окрім Партії регіонів, своїх депутатів розподілили.

Всі хочуть працювати у бюджетній комісії і бути причетними до розподілу грошей, ніхто не хоче працювати в освітній чи молодіжній. Це було перше дискусійне питання. Друге – це розподіл керівних посад у комісіях. Знову ж таки, якщо на голову комісії претендує три-п’ять депутатів, мусимо когось вибрати.

Якщо людина очолює профільне управління виконавчої гілки влади, це означає, що очоливши комісію він сам себе буде контролювати. Закидали – хтось з тих, хто очолив комісію ткож є керівником, але це зовсім інші речі – керувати підприємством і очолювати виконавчий орган влади. Я був депутатом у попередньому складі ради, знаю хто як працював, хто як ходив на сесії.

Проект не можна назвати ідеальним, взагалі у житті не має нічого ідеального. Але рада повинна працювати, а не дискутувати. А щодо відкликання депутатів обласної ради через пропуски – є закон, це не моя якась захцянка. Не секрет, що деякі депутати минулого скликання були на сесії кілька разів. Для чого вони обиралися? Щоб просто мати мандат?

 

- Пані Ольга Бабій є керівником ОТБ «Галичина», а також очолила дотичну комісію…

Не всі розуміють, що ОТБ «Галичина» – це підприємство, це не виконавчий підрозділ. Інше діло, коли б пані Ольга Бабій працювала в управлінні у справах засобів масової інформації і тому подібне. А це є підприємство і причому наше комунальне. Хтось може мати якісь питання до Ольги Бабій, чув різні думки від ЗМІ. Але не хочу це коментувати, це не коректно.

 

- Не секрет, що Михайло Вишиванюк бачив на вашій посаді Зіновія Митинка, як зараз складаються ваші стосунки з головою ОДА?

Сьогодні я не бачу проблем в тому, як співіснувати чи працювати з Михайлом Васильовичем. Ми зустрічались декілька разів по робочих питаннях. Відкрию маленький секрет, ми вчились разом в одній групі на юридичному факультеті, коли здобували другу освіту. Михайло Васильович ще у першій своїй каденції запрошував мене працювати у свою команду, але я з тих чи інших причин я відмовився. У нас цілком нормальні стосунки. Я поважаю його за життєвий, управлінський та політичний досвід. Розумію його становище в якому він нині перебуває, будучи нашим краянином і одночасно змушеним виконувати розпорядження по вертикалі зверху. Але ми обоє зацікавленні у розвитку нашого краю.

 

- Була репліка Михайла Вишиванюка: «Не можна однією рукою показувати дулю в кишені, тобто бути в опозиції, а другою рукою просити гроші». Чи стикались ви вже з якимось перешкодами щодо виділення коштів для області?

Що означає показувати дулю і просити? Я що, прошу особистих грошей президента чи прем’єр-міністра? Керівництво Івано-Франківської області чи то самоврядного органу подає пропозиції до Кабміну, врахувавши наші потреби. Це гроші державні. Нам треба звикати, що людина ставши на посаду діє в інтересах суспільства і держави Так, я розумію, що президентові може не подобатись, що не член Партії регіонів, а «Свободи» став головою обласної ради…

Наразі говорити про перепони не можу, бо ще не довго працюю головою облради. Що стосується бюджету, то він тільки напрацьовується, що нам запропонують по цифрах і як ці цифри будуть виконуватись, ми побачимо пізніше. Зі свого боку докладу зусилля, щоб всі зрозуміли, що націоналіст це не людина із рогами і копитами, а людина, яка захищає своє рідне.

 

- Хто дав старт Олександру Сичу у політику? Подейкують, що це була Слава Стецько?

Можете не вірити, але ніколи ніхто за мене жодного слова не замовив. Ніхто й ніколи мене на жодну роботу не влаштовував. Не хочу розпускати сльози, але я восьма дитина у сім’ї колгоспників. Я знав, що можу  покластись тільки на себе.

У 1994 році балотувався до Верховної ради України, пішки обходив всі села Надвірнянського району і міста Яремче. Нас було 16 кандидатів, я напевне був найнезначиміший. Були директори підприємств, у тому числі, два депутати Верховної Ради – пан Захарук і Костицький, який і став депутатом, а я посів тоді третє місце. Після того став депутатом обласної ради. А вже потім коли були дочасні вибори, Слава Стецько попросила мене керувати штабом у цьому окрузі. Я тоді дуже високо її цінував і поважав. Слава Стецько отримала результат який не мав жоден депутат у ВР – 86% підтримки виборців. (ред.Олександр Сич невдовзі був виключений із КУНу – партії, якою керувала Слава Стецько. Тоді політичного квитка позбулась і частина депутатів від КУН у Верховній Раді України. А Олександр Сич почав публічно виступати проти Слави Стецько).

 

 Марія ПЕТРІВ


17.12.2010 Марія ПЕТРІВ 1729 2
Коментарі (2)

Cfirj 2010.12.19, 23:50
Сашко! ти не думай як ти будеш співпрацювати з Вишиванюком, ти краще подмай як побудувати відносини з Миником. Який в декількох сантиметрах від крісла Вишиванюка
Сашко 2010.12.21, 21:33
Марійка, чи наведеш ти хоч один випадок на пвідтвердження твоїх слів: "А Олександр Сич почав публічно виступати проти Слави Стецько"?...
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1175
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2503
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2101
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2153
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6503 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2440 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

324

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1131

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1267

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1384
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

261
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

576
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2051
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26500
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

541
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10448 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7997
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

524
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

388
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

535
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

610
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1562