Шопінг по-франківськи: де купують одяг жителі міста

Перед тим, як іти за покупками до магазинів з одягом, психологи радять перебрати свій гардероб, щоб вберегти себе від бажання бездумно витрачати гроші на те, що може бути взагалі непотрібним. Та чи всі ідуть за покупками тільки тоді, коли треба? Чи серед містян є і справжні шопоголіки? Читайте у матеріалі Фіртки.


Як показало опитування (яке не є професійним і репрезентативним) в соціальних мережах тих, хто купує одяг і витрачає на нього гроші раціонально є більше ніж тих, хто робить необдумані покупки та може сміливо називати себе шопоголіком.   

З 50 респондентів – 70% людей ходять в магазини залежно від своїх потреб і необхідностей, а 30% з них кілька разів в місяць.

Найпопулярнішим місцем, де «шопляться» мешканці міста є спеціалізовані магазини та онлайн-магазини – 62%, менше людей лише у магазинах – 28%, а 10% замовляють одяг тільки онлайн. 

Щодо того, скільки франківці витрачають грошей на одяг (наприклад в один сезон) в більшості випадків цифра переходить межу в 3000 гривень. Цифра може бути більшою або ж меншою, бо все залежить від того, де саме купуєш, який сезон надворі і те, чи діють акції та знижки.    


Світлана: «Одяг купую в магазинах, рідко на ринку. В інтернеті я нічого не замовляю, адже на товар треба чекати, а також, не можливо бути впевненим на всі 100%, що підійде розмір. В магазині все по-іншому: прийшла, поміряла, купила», - каже жінка.

Загалом, Ліля любить ходити магазинами та робить це хоча б раз в тиждень, однак, не завжди там щось купує.

Жінка каже, що не є запеклим «шопоголіком» і намагається купувати одяг відповідно до своїх потреб, однак, так само і запевняє, що якщо сподобалася якась річ, то вона купує її без роздумів, а суми покупок залежать від того, що це саме буде. Загалом, одна покупка може обходитись від 50 до 500 гривень.


Тетяна каже, що свій гардероб поповнює одягом, який замовляє онлайн разом зі своєю сестрою з китайського сайту «Таобао», адже там дуже хороші ціни й одяг непоганої якості.

До пандемії дівчина часто ходила магазинами, де і купувала для себе одяг та взуття, однак, вірус вніс свої корективи й зараз набагато легше просто замовити онлайн, хоч і в магазини дівчина інколи заходить, раз у два тижні, як коли їй заманеться.

«Перевага онлайн-покупки – це те, що я купую не одну річ, а замовляю одразу декілька і витрачаю в середньому близько 1000 гривень в місяць. Також, інколи я люблю потішити себе покупкою речі, яка може і не є необхідною, однак, просто мені сподобалася».  


Віктор «шопиться» десь раз у 2-3 місяці, але інколи буває і частіше, бо все залежить від сезону та необхідності.

«Купую одяг тільки у франківських стоках, адже там можна знайти дійсно якісний, хороший та фірмовий одяг за приємними цінами. Також, коли я буваю у Європі, то дуже часто оновлюю гардероб в таких магазинах, де є дуже вигідні ціни».

Хлопець каже, що може витратити від 100 і до 2000 гривень за одну покупку. Найбільше, на його думку, «чистить» гаманець придбання взуття та зимового одягу.

«Намагаюсь купувати одяг тільки за необхідності, але іноді буває і таке, що річ дуже сподобалась, тоді я не відмовляю собі в її покупці. Кожну річ, яка в мене є я ношу і в шафі вона пилом точно не припадає»,- говорить франківець.      


Христина: «Я дуже люблю ходити магазинами зі своїми подругами. Це допомагає розслабитись і відпочити від роботи та інших думок. Я також надаю перевагу й онлайн-покупкам, адже тоді можна отримати дійсно ексклюзивну річ, та ще й за ціною, яка «не кусається». Добре, що я маю тих, з ким можна розділити це хобі».

Дівчина запевняє, що вона швидше «шопоголік» ніж навпаки, бо буває, що річ є зовсім не потрібною для неї й в її шафі є 2-3 аналоги, однак, вона нічого не може вдіяти і йде робити «незаплановану» покупку.

«Загалом, я витрачаю на одяг та аксесуари близько 3 тисяч гривень в місяць. Інколи більше, інколи менше, та це все залежить від сезону і знижок та акцій, що діють на той момент. В магазини я заглядаю кожного тижня, щоб не пропустити якісь новинки і якісні речі за вигідними цінами».  


Оксана говорить, що під час карантину навчилася менше ходити магазинами та користуватися гардеробом, який в неї вже є. 

«Якоїсь переваги, де саме купувати одяг я не маю. Зазвичай, якщо мені щось подобається, то я не звертаю уваги якого бренду річ. Хоча, винятком є джинси, які я вже декілька років купую в одному і тому ж магазині через їхній комфорт».

Сума, яку жінка може витратити за один шопінг завжди коливається, адже залежить від багатьох факторів. Для прикладу, за словами Оксани, якщо купувати кросівки, то їй не шкода на них і 100 євро, оскільки вони повинні бути зручними та носитися не один сезон.

«Раніше я могла робити покупки в магазинах з одягом не задумуючись! Зараз купую тільки тоді, коли мені та чи інша річ справді потрібна. Гадаю, що карантин навчив нас використовувати кошти більш раціонально, тим більше, якщо у тебе, як і у кожної другої жінки, повна шафа одягу й можливо є речі, які навіть жодного разу не одягалися. Та мені все ж таки дуже важко проходити повз вітрину спортивного магазину і нічого не придбати, бо то моя маленька слабкість, хоч я і вчуся себе стримувати та не викидати гроші на вітер», - каже Оксана. 


Шопінг вже давно став невіддільною частиною нашого життя й гаманця: для когось це проста необхідність і людина шукає конкретну річ, для інших - розвага та задоволення блукати магазинами, порівнювати ціни та якість, заглядати у кожну вітрину та приміряти на себе десятки образів.  


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1116
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2472
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2084
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2132
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6449 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2417 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

291

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1116

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1141

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1357
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

237
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

561
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2026
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26475
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

523
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10427 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7969
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

506
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

369
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

519
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

593
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1540