Секонд-хенд: знайдеться все і навіть Covid-19?

Карантин послабили – і люди ринули скуповувати вживаний одяг. Але чи безпечний він?

Для одних секонд-хенд – магазин для бідних, тому вони соромляться навіть зайти в крамницю із цією вивіскою, для інших – магазин для стильних, бо вони вже давно звикли знаходити там цікаві та брендові речі за смішними цінами. Івано-Франківськ багатий на мережі секонд-хендів. Чимало охочих штурмують їхні двері у день оновлення товару. Не менше людей і в останні дні. Що ж так манить людей і чи не бояться вони відшукати там коронавірус? Ми поцікавились у франківців – відповіді читайте нижче.  

Модно та неповторно

Леся, 26

«Зайдіть на ринок – і побачите, що в більшості палаток однаковий одяг, різниця тільки у ціні. Я купую на секонді й не переживаю, що зустріну у такому ж одязі ще п’ятьох дівчат на стометрівці. А думки про те, що на секонд-хенді заразні речі існують вже давно. Раніше бабуся переконувала, що підчеплю тут шкірні захворювання, зараз пробує лякати коронавірусом. Знаю, що одяг проходить обов’язку антибактеріальну обробку».

До кольору, до вибору

Галина, 45

«Працюючи кравчинею багато років, я часто ходжу по секондах у пошуках якісної й цікавої тканини. І знайти її тут не так вже і складно. Для мене важливо, щоб якість відповідала ціні, бо сама працюю за таким принципом. А речі на секонді дуже якісні. Перевірено роками. Мені здається, що легше захворіти коронавірусом через контакт з людьми, які зараз зі мною в одному приміщенні, аніж через речі, які тут продають».

Якісно і сердито

Ольга, 54

«Коли у тебе четверо дітей, то напастись на них одягу не така вже й легка справа. Якщо раніше для перших дітей я купувала одяг на базарі, то для менших обираю тільки секонд-хенд. Бо віддаючи за футболки й штани кругленьку суму, я вже за тиждень бачила на них або дірки, або вони ставали запраними, бо якість речей на базарі не завжди вартує тих грошей, що хочуть продавці. А все пов’язане з коронавірусом вже у печінках мені сидить!». 

А на наші пенсії одягнешся на ринку?

Марія, 69

«Моя пенсія – 2115 гривень, а мешти на базарі від 400 гривень. І це найдешевші, що я бачила. То я можу їх купити, але хіба я знаю, скільки вони мені прослужать? А на секонд-хенді я часто знаходжу дешеве взуття, воно ніде не порване і зручне для мене. Я його дуже гарно випираю і тільки тоді ношу. Я й не подумала, що можна через ці речі заразитись на коронавірус. Страшно… Вже й не знаю, чи брати щось, он по телевізору скільки говорять про той вірус».

На одну стипендію не нагуляєшся – треба крутитись

Назар, 20

«Я купую речі в хорошому стані та перепродую їх своїм знайомим та друзям. Це дуже вигідно. Бо є люди, які не вміють ритись і відшукувати серед такої кількості класні речі. Смішно слухати, що через речі з секонду можна підхопити коронавірус! Може, старші, ті, що зазомбовані телевізором, на це і поведуться, але точно не ті, хто критично мислять».

Повторне використання – я за

Олег, 30

«Я вважаю, ресайклінг важливим. І бути «еко» – круто. Я пропагую екосвідомий спосіб життя. А завдяки секонду можна бути екологічним та стильним водночас. На карантині я багато читав про Covid-19, тому дуже сумніваюсь, що можна ним заразитись через цей одяг. Зрештою, тоді нам потрібно боятись усього й усюди».


Марія, продавчиня секонд-хенду, охоче відповіла на питання журналістки Фіртки про кількість покупців, обробку вживаного одягу та дотримання карантинних правил.

«Якраз перед початком карантину ми отримали велику поставку одягу, тому зараз здебільшого докладаємо його, а не закуповуємо новий. Людей у магазині вдосталь, одяг довго не затримується, якогось людського страху я не помічаю, бо всі як купували речі, так і продовжують це робити. Я також не боюсь, бо знаю, що одяг обробляють ще на тій фабриці, де його закуповують. А вже до нас цей одяг приходить у запечатаних пакетах. Ми й до карантину відповідально ставились до того, що продаємо: у нас ніколи не заводилось ніякої живності у пакетах з одягом. Звісно, наш магазин дотримується правил карантину: пускаємо тільки покупців в масках, при вході стоять антисептики, говоримо людям, щоб дотримувались дистанції та часто дезінфікуємо поверхні».



То чи можна підхопити Covid-19 через одяг з секонд-хенду?

ВООЗ визначила, що головний шлях передачі коронавірусу від людини до людини – повітряно-крапельний. Окрім того, Організація зазначила, що підхопити Covid-19 можна, торкаючись до поверхонь, заражених вірусом. Дослідження показали, що коронавірус живе на різних поверхнях в основному від 4 годин до 7 днів. А це означає, що захворіти на коронавірус через одяг можна. Але! Одяг у секонд-хенді проходить обов’язкову санітарну обробку при експорті. І почали її проводити ще задовго до того, як ми дізнались про Covid-19. Обробка може бути теплова або хімічна, а якою саме вона була, вказують у сертифікаті санітарної обробки, без якої залишити країну просто неможливо. Також варто наголосити, що логістика і митні формальності не дають змоги одягу потрапити до складу чи магазину в Україні за декілька днів просто фізично.

Якщо ж ви й надалі дуже боїтесь підхопити коронавірус через одяг, неважливо буде він з секонд-хенду, брендового магазину чи ринку, одразу відправляйте його у свою пральну машину. За умови п’ятихвилинної обробки при температурі до 70 градусів Цельсія ризик інфікування відсутній. Саме тому пральна машина і порошок стануть вашими союзниками у боротьбі з Covid-19. Ну і, звісно, не забувайте мити руки та щоденно дезінфікувати поверхні, до яких часто торкаються люди.


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1173
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2499
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2099
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2151
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6500 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2438 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

322

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1129

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1164

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1381
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

259
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

574
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2049
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26497
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

539
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10446 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7995
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

522
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

385
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

533
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

607
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1558