Savkaband або моцартівське виховання

 

 

Коли німець у XVII столітті дізнавався, що ваше прізвище – Бах, він в ту ж мить перемодельовував ваш професійний портрет у своїй голові на «музиканта», і у більшості випадків німець слушно чинив. Глядімо, і прізвище «Савка» набуде подібних ознак для сучасного українця.

 

На Міжнародному музичному фестивалі LvivMozArt Палац Потоцьких, що на Коперника, став гостиною для надмузичної сім’ї:

 

Мама Людмила – ніжний вокал, Андрій Савка – струнні: скрипка, гітара, альт (на концерті), Данило та Михайло – одні з наймолодших Савок – разом із наймолодшим Михайлом (якому лише 9 місяців) поки лише шанувальники.  Найяскравішою перлиною Савчиного океану є Данило, який розвивається як композитор.

 

“Ми жартуємо, що ми – SavkaBand, бо ми всі Cавки і нас багато!”, – говорить Людмила.

 

 

Формат концерту окреслюється рамками домашнього родинного музикування (чудовий струнний квартет: Лідія Футорська (І скрипка), Марта Бура (ІІ скрипка), Андрій Савка (альт), Ярослав Мигаль (віолончель), а також фаготист – Олександр Іванюк, що є хресним соліста-піаніста) із крапельками історій, жартів та комедій, нагадуючи розповіді про музикування у домівці Косачів, чи Лисенків, чи іншої української «аристократії» часів бідермаєру. Сім’я Савка видозмінила сприйняття розкішної, однак холодної мелізмованої зали, додавши музичного тепла та дитячого сміху.

 

До чого тут Моцарт?

Згадаймо ще раз історію життя Вольфґанґа Амадея та його батька Леопольда. Ще донедавна музичні чутки, як вірус, розмножувалися на недостатньо освічених устах про надгеніальність Моцарта та трактування його особи як святого. Насправді ж всі геніальності є все ж таки людьми, і на них діяли ті ж закони суспільства та фізики. Тому, за переконливими арґументами професорки Любов Кияновської, Моцарт був одним із геніальних композиторів, проте міти про його «перетворення води у вино» вже давно спростовано, а джерелом успіху була найперш педагогіка.

 

Андрій Савка – чудовий батько, як і Леопольд Моцарт, зайнявся музичним вихованням своїх дітей із самого малечку із упорядкованою та виробленою ним системою навчання (до Леопольда, практично, такого ніхто не робив).

 

 

Музика – це недооцінений спосіб розвитку молодих особистостей із фізіологічної, естетичної та моральної точок зору. Якщо б ваша маленька дитина із раннього віку почала займатися музикою – вона неодмінно була б композитором, бавлячись у цікаву для неї гру: комбінування звуків.

 

«Музика поглинає його повністю – він пропадає в ній годинами. Пояснити словами, що виражає у своїх творах йому складно. Мабуть тому, що йому здається зайвим додатково витлумачувати те, що вже сказано музикою», – розповідає батько.

 

 

Проте не кожен, хто навчається музики, стає музичним унікумом, і, чесно кажучи, метою музичного навчання ніколи не було створення суспільства музикантів, проте суспільства із тонким відчуттям філософського, емпіричного сенсу через звукову систематику. Музикант – людина, яка нарекла себе на постійні довгі занурення без можливості глибоко вдиху та видиху, проте це людина по-справжньому вільна. Маленький Данило сьогодні насолоджується лише свободою, одночасно коли від всього іншого його ще захищають батьки, які створюють найкращі умови для найшвидшого вдосконалення: не кожен фортепіанний концерт, написаний дев’ятирічним хлопчиком, виконується оркестром у філармонії, проте не кожен хлопчик такого віку здатен його написати.

 

 Окрім фіксованих творів, Данило продемонстрував на концерті свої імпровізаторські можливості.

 

«Для нього такі імпровізації, як розвага. Я ніколи не знаю, що буде далі…», – представляла із двома малими братиками Данина на руках наступний номер мама Людмила.

 

 

Незважаючи на легку квадратність та варіаційність імпровізацій, Данило музикував, дуже вільно почуваючись у гармонічних конструкціях та фактурі. Він показав неймовірну витримку, провівши майже годинний концерт, де виконував свою музичну частку у кожному скомпонованому ним творі.

 

У Данила вже у доробку близько сотні авторських творів для різного складу інструментів та кілька пісень. Він став ініціатором концерту «SavkaВand збирає друзів», який був благодійним.

 

«Напевне, всі були б щасливі, якщо б таких концертів не потрібно було б проводити», – поділилася під час концерту мама, – «тато постійно запитує: «Що ти хотів сказати цією музикою?». – Данило не любить це запитання. Він вважає, що все, що він хотів передати музикою, він вже передав, і слів не потрібно»

 

Батьки – це та опора, яка здатна піднести вище від будь-чиїх явних цілей, проте, одночасно, її вага може стати фатально непідйомною.  Хоч життя Вольфі та Данила чимось схожі, проте хочеться вірити, що вони мають більше різночинностей, спільною знаходячи лише геніальність!

 

Фото надані організаторами LvivMozArt

Петро ЖЕРУХА, moderato.in.ua


02.09.2017 Петро ЖЕРУХА 1868 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

648
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11172 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1879
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1776
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2775
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4631

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

389

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1075

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1482

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1349
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1731
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1546
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1255
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

625
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

706
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1895
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2198 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20394
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

373
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

723 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

759
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1107