Роман Кузьмин: молодий талант "Прикарпаття"

 

 

Минулого сезону найкращим бомбардиром чемпіонату другої ліги став нападник тоді ще команди з назвою "Тепловик-Прикарпаття" Ігор Худоб'як.

 

Після п’яти турів нової першості з-поміж кращих голеадорів знову є представник Івано-Франківського клубу – та це не знаний «Халк», а маловідомий новачок команди, Роман Кузьмин. Досі він грав на аматорському рівні, вдома і за кордоном, а нині вже провів п'ять м'ячів на професіональному рівні.

 

В останньому матчі з "Арсеналом-Київщиною" 21-річний півзахисник поклав початок розгрому на 38-й хвилині, "Прикарпаття" перемогло 4:0, а футболіста було визнано ПФЛ і проектом "Золотий талант України" найкращим молодим гравцем п'ятого туру.

 

- Романе, у першому ж матчі на професіональному рівні ви забили гол, і в другому також, у третьому взагалі стався дубль. Вас брали у команду як центрального півзахисника, а ви виявилися забивалою?

- Виходить, що так. Чуйку маю гарну, намагаюся забивати.

 

- Ось зараз ще один гол, вже у ворота «Арсеналу-Київщини». Розкажіть, як ви здолали суперника?

- Суперник - аутсайдер, ми мали вигравати, і питання було тільки в тому, щоб із якнайбільшим рахунком це зробити. Довго не виходило і потім тільки прорвало. Та загалом, суперник нелегкий, хоч і аутсайдер.

 

- У чемпіонаті ви не забили тільки тернопільській «Ниві». Не виспалися?

- (сміється).Щось таке. Можливо дорога далася взнаки. Не пішло щось, в одному з епізодів мав забивати ударом головою, але не вийшло. В кожній грі не можна забивати.

 

- Що скажете про свою результативність? Самі здивовані?

- Звісно вражений. Та треба намагатися ще, п'ять - це мало.

 

- «Халк» не ображається, що ви лаври відібрали?

- Ні, чого ображатися? Каже, молодець, молодий,що забиваєш.Ти забивай і мені віддавай.

 

- А як взагалі сприйняв новачка колектив? Хтось взявся опікуватися?

- Я в команді з усіма грав, ще коли в ДЮФЛ виступали. І з Боришкевичем в Брошневі грав, Орест Януш, Громоляк - всі знайомі, колектив добре прийняв.

 

Фото: fc.if.ua


- Та все одно м’ячі після тренувань ви збираєте?

- Ні, є ще молодші (посміхається). Але я входжу до молодіжки ще.

 

- У клубах УПЛ є традиція: новачок за перший свій гол пригощає команду піццою, чи до кав’ярні веде. Ви як подякували партнерам?

- Ще ніяк . Сказав подякую, але не виходить, поки що ніхто ніде не хотів збиратися.

 

- Який свій гол вважаєте найкращим?

- Звісно з кутового у ворота "Полісся".

 

- Романе, ви згадували, що вперше пішли на тренування у другому класі. Це у вашому селі Цінева була футбольна секція, чи вже в райцентр їздили - Рожнятів?

- В селі тренувалися, там отримував перші футбольні навички.

 

- А школу закінчували в Івано-Франківську, виступаючи в чемпіонаті ДЮФЛУ за Прикарпаття.

- Саме так, Ігор Михайлович Гогіль тренував команду 96-го року народження, і я був два роки в спортивній школі Прикарпаття.

 

- Чому 17-річним не знадобилися головному клубу області, а лише зараз?

- Не знаю навіть. Тренерське рішення.

 

- Після випуску ви грали за любительські команди в чемпіонаті області, щоправда, були півроку, проведені в Говерлі.

- Так, спочатку на область бігав - юнаки, потім дорослі. А в "Говерлі" там лише дваматчі зіграв і потім пішов у "Карпати" (Брошнів). За них грав і потім "Прикарпаття".

 

- Хто вас 18-річного запрошував до "Говерли"?

- Я сам їхав, там знайомі були. Півроку побув і повернувся сюди. Тренером там працював Слюсар Валентин, не склалися стосунки – він не хотів ставити, ставив місцевих.

Я зіграв півтайму з "Динамо", з "Волинню" 20 хвилин і все. Тож повернувся в Брошнів.

 

- Ви й минулого року виступали за цю команду, а паралельно бігали за "Тужилів". У міні-футбол?

- Так-так, у міні-футбол грав.

 

- За Тужилів провели 20 м’ячів у дев'яти поєдинках, та навряд чи за це досягнення вас запросили до "Прикарпаття". Як стався цей перехід?

- Я був в Німеччині, а сюди на кілька матчів приїздив і допомагав команді, забивав. Потім приїхав в Україну і якби не вийшло в "Прикарпатті", повернувся б до Німеччини, знову б там грав і працював.

Та склалося так, що поїхав на перший матч і забив три голи за "Прикарпаття". Сказали залишатися на збори, я тренувався, ще два матчі зіграв, також забивав і так домовилися підписувати контракт. Я й залишився.

 

Артур Комар і Роман Кузьмин. Фото: fc.if.ua


- Що означає «грати й працювати в Німеччині»?

- Там є шоста регіональна ліга, я потрапив до команди з такою назвою, яку ніхто не знає. Хоча тренування хороші були, і весь час різні. Хоч і аматорська команда, все одно нормальні заняття, набрався, звісно, досвіду.

А щодо роботи. То я мешкав у шефа – того, що команду тримав, там і працював: на фермі на машині, на тракторі їздив. Житло і харчування, все було. Там взагалі культура і все зовсім інакше, в тому числі й ставлення людей.

 

- Чого чекаєте від виступу "Прикарпаття" в цьому сезоні? В чемпіонаті, зокрема?

- Як казав наш тренер Володмир Ковалюк, треба перше місце займати і в першу лігу виходити. Таке завдання.

 

- У Кубку ви також виступаєте гідно, вже подолали два раунди. У третьому колі зустрінетеся із "Карпатами", які зараз можна й обіграти, чи не так?

- Будемо намагатися, кожного суперника можна пройти, вони також люди. Звісно важко буде з "Карпатами", але можна їх обіграти. Тим більш, наше поле. Трибуни будуть вболівати за нас, можемо виграти.

 

- Володимир Ковалюк знаний футболіст, і, кажуть, вимогливий тренер?

- Звичайно вимогливий. Любить грати через фланги, найбільше цього вимагає. Я спочатку грав у центрі, але ставлять на фланзі.

 

- Два роки тому  у вас була мрія «заграти на найвищому рівні». Зараз мрія залишилася, тільки планка «рівня» стала вищою?

- Так, однозначно. У вищу лігу треба пробиватися.

 

Бліц

- Народився у селі Цінева Рожнятинського району Івано-Франківської області.

- Перший тренер - Василь Володимирович Джурин.

- З дитинства подобалася гра Андрія Шевченка. Зараз слідкую за Неймаром. Із зарубіжних клубів подобається "Барселона", тому й дивлюся чемпіонат Іспанії.

- Хобі? Нічого такого, лише футбол, спорт.

 

за матреіалами ПФЛ


12.08.2017 2167 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

652
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11176 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1881
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1777
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2776
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4634

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

392

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1076

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1485

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1350
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1732
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1547
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1256
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

627
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

707
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1896
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2203 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20395
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

376
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

724 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

761
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1108