Релігія і гроші: біблійне вчення про церковну десятину

Зі збільшенням кількості відеоблогерів, ми все частіше чуємо слово «донейт» і заклик «задонейтити» на підтримку того чи іншого YouTube каналу. Мабуть, навіть україномовні суперпатріотичні відеоблогери соромляться українського значення слова «donate»-пожертвувати. Вочевидь, не так було круто, як би блогер-мільйонник сказав до своїх підписників: «пожертвуйте на канал».

Зовсім по іншому було б, якби священник в кінці служби в церкві сказав: «Не забуваєм донейтити на храм!».

Питання грошей і релігії завжди хвилювало людей, ймовірно в її більш вузькому розумінні «грошей і церкви», «скільки жертвувати на церкву», «скільки давати священнику?». Періодично по селах чи містах вибухають скандали, пов'язані із майном чи фінансами тієї, чи іншої парафії, але з часом все затихає до наступного скандалу.

Чому віряни повинні утримувати священників і церкву? Виявляється це питання таке ж древнє, як і сам світ, у якому живемо.

Варто звернутись до історії питання, відповіді на яке знайдемо у Священному Писанні - основі віровчення всіх християн.

Опираючись на тексти, Біблії спробуємо проаналізувати історичні джерела церковної десятини, її дотримання у Старому та Новому завітах, та пояснити її богословський зміст. Термінологічно «десятина» (Івр. - “маасер”; - лат.-decima) - це 10% пожертвування на користь релігійної громади в іудаїзмі, християнстві та інших релігійних традиціях. Десятина історично походить ще з часів Авраама і пізніше була оформлена у вигляді своєрідного релігійного канону в Торі.

Варто сказати, що перша згадка у Старому завіті про десятину присутня в розповіді про патріарха Авраама, який передав десяту частину військової здобичі Мелхіседеком і священником, сказавши: «Хай буде благословенний Бог Всевишній, що видав ворогів твоїх тобі в руки!»І дав йому (Авраам) десяту частину з усього.» (Бут. 14:20)

Патріарх Яків обіцяв віддати Богові десятину, якщо він збереже його в дорозі: «Як Господь буде зо мною і збереже мене в цій дорозі, що її верстаю, і як дасть мені хліба їсти та й одежі одягтися, так що  вернусь я живим - здоровим у господу мого батька, то Господь буде мені Богом… і з усього, що даси мені, напевно дам тобі десятину». (Бут. 28: 20-22) 

Згодом десятина набуває дещо іншого змісту. Пророк Мойсей встановлює  в якості обов'язкового податку для ізраїльтян, які отримали землю в Ханаані, на користь Левитів, служителів храму, що немали земельних наділів, і їм потрібні були засоби для існування. Десятина, в цьому окремо взятому випадку, мала очевидні ознаки своєрідної компенсації, що виплачувалася служителям храму замість приватної земельної ділянки.

Проте, зайвим не буде вказати, що одну десяту частину  від отриманої десятини самі левити вносили на отримання первосвященника. У цьому випадку під терміном десятина розумілася десята частина з усього, що людина набуває своєю працею:

«А всяка десятина з землі, з насіння землі, з плоду дерева, Господеві воно, святощі для Господа! А якщо що дійсно викупить хтось свою  десятину, той додасть п'яту частину її над неї. А всяка десятина худоби великої  та  худоби дрібної, усе що перейде під палицею, десяте буде святість для Господа» (Лев27:30-32).

Отож, у Старому Завіті ми бачимо,  що “Господом через Мойсея дано веління десяту частину давати на утримання священників та левітів”. Бо всі коліна Ізраїлю отримали землю, а левіти, як служителі Божі, — ні, тому їх мали утримувати своїм коштом всі інші.

Та прямого повеління євангельського, щоб платити саме десятину, — немає. Хоч не існує й заборони. В історії Католицької Церкви десятина, особливо у середньовіччі, була обов'язковою. Але в Православній Церкві, зокрема Київській, такого не було. Завше вірні добровільно утримували Церкву і давали гроші на її потреби. Хоча пам’ятаємо, що на будівництво першої кам’яної церкви Київської русі – храм Успіння Пресвятої Богородиці князь Володимир Святославович виділив десяту частину своїх прибутків, за що вона і отримала назву «Десятинна церква».

Отож, ми бачимо що утримання священників та храмів лягає на плечі парафіян, щоб священник «в ідеалі» повністю присвячував себе своєму пастирському служінню Богу і людям.

На території сучасної України християнство представлене багатьма течіями та напрямками, традиційних (православних, греко-католиків, римо-католиків та класичних протестантських конфесій) та закінчуючи течіями пізнього протестантизму. Очевидно, що у такому різноплановому середовищі неоднакове ставлення до вчення про церковну десятину.

До прикладу, у протестантських деномінаціях основне надходження грошей до спільноти полягає  в обов'язковому дотриманню вірянами принципу т.з “церковної десятини”, коли парафіянин зобов'язаний віддати на потреби релігійної громади десяту частину свого прибутку, а сама добровільна пожертва — це окрема сума грошей, яку необхідно пожертвувати.

Серед традиційних конфесій ставлення до десятини не набуло значення, що є обов'язковим до виконання, відтак, основною формою надходження грошей до релігійної громади були і залишаються добровільні пожертви парафіян та оплата, як правило у добровільній формі пожертви, «треб» (освячення автомобіля, житла, хрестини вінчання  ітд.) священнослужителів.

Нині в законі про свободу слова та релігійні організації є пункти, в яких вказано, що примусове стягнення якихось коштів на користь релігійних організацій заборонено.

Інша річ, що добровільних пожертв не вистачає. Бо скільки людина може дати на Церкву — гривню-дві? Тому видавнича, освітня діяльність Церкви фінансується коштом з продажу церковних товарів та великих пожертв.

Тим більше, що сучасність вносить свої корективи і в життя священнослужителів, які служать на невеликих парафіях та змушені йти на додаткову роботу аби прогодувати свої сім’ї.


22.07.2022 Роман Тадра 9583
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1165
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2495
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2094
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2148
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6484 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2433 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

301

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1126

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1160

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1371
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

255
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

571
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2042
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26489
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

536
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10440 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7990
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

517
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

379
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

529
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

603
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1553