Підсумки першого року правління Януковича в Україні

14 лютого 2010 ЦВК Україні оголосив про офіційну перемогу у другому турі президентських виборів Віктора Януковича. У своїй передвиборній програмі «Україні для людей» він підкреслював: «Я і моя команда не витрачаємо час на порожні розмови і самовихваляння. Здавна звикли переконувати у своїй правоті не солодкими обіцянками, а реальними результатами». Наскільки відповідають ці слова реальним справам? Експерти ІА REX оцінили рік правління президента Віктора Януковича.


ІА REX : Які плюси і мінуси Януковича в управлінні державою можна відзначити за цей рік?


Журналіст Сергій Луньов (Київ, Україна):

Віктору Януковичу вдалося приборкати крикливу опозицію, припинити безлад у владі і стабілізувати економічну ситуацію.



Модератор сайту «Манкурти» Олександр Хохулін (Львів):

Головним плюсом в управлінні державою мені здається наявність цього управління після декількох років практично повної відсутності. Стандартні гілки влади функціонують, а не перебувають у стані перманентної війни одна з одною. Для України - безперечне досягнення. Мінус - працюють мало і погано. Треба більше і краще.



Публіцист Юрій Бліков (Одеса, Україна):

До безумовних плюсів я відношу відновлення вертикалі влади, припинення системного конфлікту всередині влади, між вищими чиновниками, ліквідацію жахливої політреформи, тенденцію до оздоровлення економіки, позаблоковий статус України. До мінусів я відношу слабку позицію держави у відстоюванні своїх інтересів на міжнародній арені, слабку і непослідовну політику з повернення коштів, вкрадених у роки помаранчевого беззаконня, орієнтацію виключно на МВФ, а не на пошук різних джерел кредитування держави, наприклад, в Китаї.



Політолог Андрій Ваджра, Київ (Україна):

На мій погляд, величезним і, мабуть, єдиним плюсом першого року правління Віктора Януковича є те, що при ньому України почала «оголятися», демонструючи найпростішим, предметним, наочним чином свою дійсну сутність як власним громадянам (які не особливо замислюються де, як і для чого вони живуть), так і всьому світу. Перший рік правління Януковича - це перший рік позбавлення від ілюзій, це перший крок до правди про нашу країну і тому стані, в якому вона перебуває.

Заслуга Януковича і його оточення в тому, що вони почали демонстративну розбирання і утилізацію давно не працюючих елементів проекту «Ukraina». Вони не роблять вигляд (як їх попередники), що все добре, хоча і запевняють, що буде краще. Але тут суто анекдотична логіка - жити будемо не просто погано, а дуже погано, але не довго. У цьому «не довго» і полягає «добре».

Прийняття нового Податкового кодексу - це спроба запустити, довгі роки не працюючу на країну, економічну систему. Причому спроба, яка швидше зруйнує цю економічну систему. Але сумнівно, що це вже має якесь значення. Існуюча економічна система лише дозволяє зводити кінці з кінцями якоїсь частини нашого населення, але вона взагалі не розвивається, не має ніяких перспектив і не приносить користь країні. Її загибель - це питання часу.

Другий важливий крок на шляху до правди про Україну, - це пенсійна реформа, яка є одним з результатів послідовної і цілеспрямованої ліквідації урядом соціальних видатків бюджету.

Завдяки Януковичу і Азарову населення країни нарешті зрозуміє, що українська держава вже давно не в змозі підтримувати і захищати найбідніші, недієздатні і незахищені верстви населення. Все - про пільги, преференції, безкоштовні послуги, дотації і інші радощі соціальної держави ТРЕБА ЗАБУТИ. Україна - убога. Вона давно не здатна не тільки годувати пенсіонерів, інвалідів та інших недієздатних громадян, але навіть утримувати свої власні державні структури (армію, міліцію, держчиновників і т.д.).

Всі - фініш, це кінцева зупинка, на якій всі виходять. Далі кожен рухається по життю сам, на свій страх і ризик і нікому немає справи до його проблем.

Після податкової та пенсійної реформи підуть реформа ЖКГ і земельна реформа. Перша утилізує руїни житлового фонду та інфраструктури країни, викидаючи на вулицю нездатних оплатити своє житло, а друга забере у незаможних землю. У державі-банкруті жебраки не можуть користуватися повноцінним житлом і володіти землею (це вам не Німеччина чи Америка). Не варто плекати ілюзії. Нерухомість і земля - ресурс, який може належати лише заможним громадянам і/або сильній і багатій країні.

Все повертається на круги своя. Завершивши історичний цикл, Малоросія розвернулася і впевнено йде до звичного для себе стану, а мільйони її жителів до того способу життя, який був традиційно притаманний їхнім батькам протягом тисячоліть.

Вивчайте те, як живе переважна частина населення чорної Африки, Південно-Східної Азії та Латинської Америки, Україна йде по їхньому шляху.



Політолог, експерт з фінансового та економічного маркетингу Володимир Белямінов (Харків, Україна):

Головне, що продемонстрував Янукович на посаді президента - це здатність взяти під контроль вибудувану ним вертикаль влади з чіткою централізацією функцій управління. Безсумнівно, це є плюсом. Також в активи влади можна віднести і виразну програму державних реформ, яку почали втілювати в життя. Команда Януковича, перебуваючи в опозиції, займалася роботою і з приходом до влади зуміла переналаштувати роботу державного апарату з розмежуванням чітких функцій управління.

До плюсів також можна віднести прорив в адміністративній реформі, ротації менеджменту Нацбанку, відновлення зіпсованих зв'язків з Росією, взяття під контроль заходів з підготовки до проведення на Україні Євро-2012, які опинилися на межі зриву.

Було повернено довіру до України з боку МВФ, яке підірвали лайки між Ющенком і Тимошенко і остаточно дискредитували Україну в очах світової громадськості. Було сформовано чітку більшість у Верховній Раді Україні, яке працює не за принципом болота «любих друзів», а є очевидний ланцюг «Верховна Рада-Кабмін-президент».

До мінусів можна віднести відсутність чіткої позиції до статусу російської мови, до героїзованих Ющенком колабораціоністів ОУН-УПА. В економіці - це тривала фаза виходу з кризи, хоча і з явними проблисками. Підвищення тарифів на послуги ЖКГ, зростання суверенного боргу Україною, хоча об'єктивно - це ще інерційні процеси, пов'язані з попередніми запозиченнями попередньої влади.



ІА REX: Чим президент Янукович Вас здивував або розчарував?


Сергій Луньов:

Я не очікував від нової влади більшого, тому не міг розчаруватися в них. Здивував Янукович своїм бажанням шукати компроміси з західноукраїнським електоратом. Як президент України він вчинив правильно.



Олександр Хохулін:

Мене настільки приємно здивувала здатність президента Януковича консолідувати владу і навіть приступити до певних реформ, що про розчарування поки помовчу.



Юрій Бліков:

Не можу сказати, що президент Янукович мене чимось здивував. На відміну від більшості людей, що купуються на «ляпи» у промовах Януковича, я очікував і очікую дуже багато чого від Януковича, як державного діяча. Я вважаю його сильним політиком, з високим потенціалом, який вміє не тільки керувати, але і продовжує вчитися.

Але й розчарувань багато. Безумовно, в першу чергу, це млява, дуже слабка позиція, у протидії українському націоналізму, що роз'їдає українську державність, як ракова пухлина, спроба догодити «і нашим, і вашим». Крім того, бачачи, як Янукович виріс за останні роки в особистому плані, я припускав, що, нарешті, відбулося усвідомлення важливості культури, як першорядної галузі людської діяльності. Однак цього не сталося, культура - все так само падчерка у великого бізнесу, так само вторинна.

Велике розчарування викликає поспішність і незграбність реформування економіки. За всієї очевидної необхідності реформ, дії прем'єра Януковича були більш ефективними і прийнятними для населення, ніж дії президента Януковича.



Андрій Ваджра:

Президент Янукович занадто простий, нехитрий і передбачуваний. Для того щоб дивувати або розчаровувати, людина повинна бути неординарною і непередбачуваною. Янукович же - це рейка, яка уклала в загальний ряд такі ж стандартні залізничні рейки, що йдуть в тупік.



Володимир Белямінов:


Здивував і порадував здатністю реально взяти всю ситуацію з владою під свій контроль і чітко централізувати функції державного менеджменту. За роки демократії країна стала розуміти її як вседозволеність і відсутність здатності відповідати за свої дії, бардак і повний хаос. Сьогодні цьому прийшов кінець. Розчарувань поки що у мене немає, що б не говорили з приводу нового Податкового кодексу та інших гострих моментів. Про результати можна буде судити після довшого часу, але не сьогодні негайно.




ІА REX: Що поганого або хорошого ви очікуєте від української влади надалі?


Сергій Луньов:

Не можна вимагати неможливого, звинувачувати владу у невиконанні того, що в принципі не можна виконати. Від української влади я чекаю проходження вибраним політичним й економічним курсом. Більше всього мені б хотілося побачити, як команда президента припинити дискутувати з маргіналізованою опозицією. З ними говорити нема про що і нема для чого.



Олександр Хохулін:

Наша влада теоретично має ще рік-півтора на реформи, навіть непопулярні. До кінця цього терміну почнемо чекати позитивних результатів. Якщо їх не буде - почнемо чекати кінця влади.



Юрій Бліков:

Я очікую зміцнення економіки, поступового поліпшення матеріального становища населення, після проходження точки нижнього екстремуму реформ. Якщо не буде взято під контроль потік деструктивної пропаганди і не буде поставлено заслін радикального націоналізму, а потурання буде продовжуватися, то, на мій погляд, на перших порах, при підході до мінімального піку, можливі заворушення, однак влада з ними впорається.



Андрій Ваджра:

Особисто я взагалі нічого не чекаю від української влади. Це ж раджу і всім іншим громадянам України. Очікування - похідна від невідомості і невизначеності, але зміст діяльності Віктора Федоровича і К º - очевидний. Януковичу випала почесна місія урочисто закрити проект «Ukraina» у зв'язку з об'єктивною неможливістю його подальшого продовження. І те, що ми щодня спостерігаємо в країні - це підтверджує.



Володимир Белямінов:

Поживемо-побачимо. Поганого - щоб не скотилася до тієї ж пересвареної маси феодалів у своїх вотчинах-областях. Хорошого - що вийде з України зробити країну з цивілізованим іміджем, яка зможе не втратити свій шанс стати геополітичною ланкою між Сходом і Заходом, залишаючись при цьому державою.



На завершення дискусії про підсумки першого року правління президента Віктора Януковича, координатор міжнародної експертної групи ІА REX Сергій Сибіряков зазначив, що реформи, які почалися, поки виглядають не найкращим чином, тим не менш, це інституційні зміни, за якими лежать більш глибокі процеси: «Я маю на увазі стан ідентичності українського суспільства як процес, який протягом 2009 року отримав найпотужніший відкат (з 47,5% до 38% дорослого населення). І однією з основних причин цього відкату, на мій погляд, полягає у відсутності протягом 5 попередніх років інституційних реформ. Нинішні ж реформи при всій їх недосконалості все ж відкривають перспективу для процесів подальшої ідентифікації в українському суспільстві».



Чи чекають Україну під керівництвом Януковича великі політичні та економічні потрясіння в найближчі роки? Успішна реалізація нового курсу вимагатиме чималих зусиль нової влади у налагодженні компліментарних відносин з українським суспільством. Чи є шанси у опозиції організувати ефективний внутрішній опір владі? На думку Сибірякова, на це знадобиться не менше трьох років, істотний вплив зовнішніх факторів і серія помилок нової влади в питаннях внутрішньої і зовнішньої політики. «Пригадаємо, що Майдан був фінальною стадією акції "України без Кучми", що почалася наприкінці 2000 року. До речі, необхідно відзначити, що саме тоді почався черговий цикл сонячної активності, максимум якого припав на 2000-2002 роки. У 2011-2013 роках також настане максимум чергового 11-річного циклу сонячної активності. І є підстави вважати, що саме в ці три роки в світі відбудуться важливі події. Вплив такого потужного природного чинника, як сонце, на людську діяльність і на динаміку суспільно-історичного процесу, довів своїми дослідженнями Олександр Чижевський. Так що попереду у президента Януковича три нелегких роки», - резюмував політолог.



ІА REX


13.02.2011 2800 2
Коментарі (2)

янек 2011.02.18, 07:50
ГОД УДАЛСЯ.....РУЛЮ КУДА ХОЧУ,,!!!! Вы должны быть счастливы под моим чутким рукойводством! "ЖИТЬ СТАЛО ЛУЧШЕ,СТАЛО ВЕСЕЛЕЕ.. ХТО ПРОТИ?!ВСТАНЬТЕ І ЗАЙДІТЬ ДО МЕНЕ!!!
анді 2011.02.24, 17:04
це щлях до прірви... і зубожіння народу. Чесність, добробут, твій успіх цій владі не потрібні.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1978
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1871
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1865
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5542 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2160 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1520

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

752

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

805

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1010

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1010
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1778
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3689
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10268
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26160
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10195 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7721
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

909
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

226
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

272
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

392
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1290
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

893