Папа: Мірою того, як перебуваємо в Бозі, наближаємося до ближніх

Єдність з Ісусом, єдність між християнами та загальнолюдська єдність у світлі Христового заклику перебувати в Його любові були в центрі уваги проповіді, яку Папа Франциск приготував на завершення Тижня молитов за єдність християн.

«Перебувайте в моїй любові». Цей Ісусів заклик, звернений до учнів, був темою цьогорічного Тижня молитов за єдність християн, який у Римі, згідно зі звичаєм, завершився молитвою вечірні з нагоди урочистості Навернення святого Павла, що у понеділок, 25 січня 2021 р., зібрала в базиліці святого Павла за мурами представників різних християнських спільнот Вічного Міста, передає Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ.

Через невралгію сідничного нерва Папа Франциск не зміг, як це було заплановано, очолити це екуменічне моління, тож доручив це зробити кардиналові Куртові Кохові, Голові Папської Ради сприяння єдності між християнами, який прочитав проповідь, приготовану Главою Католицької Церкви. Перед початком вечірні він разом з представником Православної та Англіканської Церков зійшов до крипти перед головним престолом, аби помолитися перед гробом святого Павла.

Три рівні єдності

У світлі Ісусової промови про виноградну лозу та гілки, з якої була почерпнута тема цьогорічного Тижня, Святіший Отець на початку проповіді зауважує, що всі охрищені вщеплені немов гілки в цю лозу, якою є Христос, і зможуть принести плоди лише якщо перебуватимуть в єдності з Ним. Ця «незамінна єдність», за словами Папи, має різні рівні. Тож маючи на думці виноградне дерево, він запропонував образ єдності як три концентричні кола.

Зосереджені на Ісусі, відчуваючи Його любов

Першим колом, отим найцентральнішим, є «перебувати в Ісусі». Саме звідсіля розпочинається «шлях кожного до єдності». Як зауважує Єпископ Риму, в сучасній швидкоплинній дійсності дуже легко втратити орієнтир, тому Ісус вказує на «таємницю стабільності», якою є «перебувати в Ньому». Бо «без Нього нічого не можемо». Він також власним прикладом показав, як це здійснити: щодня відходив у самітне місце на молитву. Й ми також «потребуємо молитви, як води для життя».

«Особиста молитва, перебування з Ісусом, адорація, є суттю перебування в Ньому. Це шлях, аби донести до Господнього серця все те, що мешкає у нашому серці, сподівання та страхи, радощі та болі. Але, насамперед, – підкреслює Папа, – зосереджені в Ісусі на молитві, відчуваємо Його любов. І наше існування черпає життя, як гілки, що беруть живильні соки зі стовбура».

Відтинати упередження та світську прив’язаність

Другим колом, на яке вказує Святіший Отець, є єдність із християнами. За його словами, ми гілки «того самого винограду» та є «сполученими посудинами». Таким чином, «добро і зло, які кожен чинить, відбиваються на інших». Крім того, існує певний «духовний динамізм»: «мірою того, як перебуваємо в Бозі, ми наближаємося до інших, а мірою того, як наближаємося до інших, ми перебуваємо в Бозі». Тож якщо молимося Богові «в дусі та істині», з цього випливає «необхідність любити інших».

«Молитва не може не вести до любові, бо в іншому випадку йдеться про обманливу ритуальність. Неможливо зустріти Ісуса без Його тіла, що складається з багатьох членів, яких є стільки, скільки охрищених», – наголошує Папа, визнаючи, однак, що можемо ствердити, що «любити ближніх не є легко», бо в першу чергу «впадають у вічі їхні вади та нестачі, повертаються рани минулого».

І тут на допомогу приходить Небесний Отець, Який «кожну гілку, що не приносить плоду, відтинає, а ту, яка плід приносить, очищає, аби ще більше плоду принесла». Чому?

«Бо для того, щоб любити, – відповідає Наступник святого Петра, – потрібно зняти з себе все те, що збиває нас з дороги, спонукаючи зосереджуватися на собі самих, заважаючи плодоносити. Просімо, отже, в Отця, аби повідтинав від нас наші упередження щодо інших і світські прив’язання, що заважають повній єдності між усіма Його дітьми. Так очищені в любові, зуміємо відкласти на другий план земні поміхи та перешкоди часу, що сьогодні відволікають нас від Євангелія».

Дух, Який діє всюди

Врешті, третім, найширшим колом є все людство. В цій сфері Папа пропонує замислитися над дією Святого Духа, Який є «живильними соками» в тій виноградній лозі-Христі. Він «віє де забажає» та всюди хоче привести до єдності, спонукуючи нас любити «не тільки тих, які нас люблять і думають як ми», але «всіх, як цього навчав Ісус». Він чинить нас здатними прощати кривду та спонукає бути «креативними в любові». Він нагадує, що ближнім є не тільки той, хто поділяє наші цінності, але що ми покликані «ставати ближніми для всіх».

«Святий Дух навчає нас конкретності любові до всіх братів і сестер, з якими поділяємо ту саму людську природу, ту людськість, яку Ісус поєднав у невіддільний спосіб зі Собою, сказавши нам, що завжди знайдемо Його в найбідніших і потребуючих. Служачи їм разом, наново відкриватимемо одні одних як братів та сестер й зростатимемо в єдності. Дух, Який оновлює обличчя землі, закликає нас також дбати про спільний дім, приймати сміливі рішення щодо способу життя та споживання, бо протилежністю до плодоношення є визискування, й не є гідним розтрачати цінні ресурси, яких багато людей позбавленні», – наголошує Папа, й у світлі того, що той самий Дух, «будівничий екуменічного шляху», зібрав усіх присутніх на цю молитву, він подякував усім, які протягом цього Тижня молилися за єдність християн і далі молитимуться в цьому намірі.

Джерело: Vatican News


28.01.2021 34598
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

571
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1763 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6872 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1088

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1078
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

241
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1049
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

813
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

686
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

263
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737