Отруйні ласощі: елітний чіз-кейк відправив семеро іванофранківців на «курорт» в інфекційну лікарню? (фото+відео)

 

 

Як повідомляла раніше Фіртка, до Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні госпіталізували шестеро дорослих осіб з гострим харчовим отруєнням.

 

Протягом 17-19 лютого 2016 року в їхній заклад госпіталізовано 6 дорослих осіб з діагнозом: гастроентероколіт невстановленої етіології середнього ступеня важкості. 

 

Проведеним аналізом медичними працівниками 20 лютого встановлено, що є ймовірність відвідування в різні дні та час даними особами одного із закладів громадського харчування в Івано-Франківську. Зважаючи на різний час виникнення симптомів, триваючі бактеріологічні обстеження хворих, причини захворювань на даний час з’ясовуються. 

 

Постраждалі стверджують, що впродовж 16-18 лютого вони замовляли та їли у ресторані Івано-Франківська “Пасаж Гартенберг” сирний десерт чіз-кейк.

 

Після цього молоді люди змушені були звернутись за допомогою до лікарів.

 

"Обережно! Смертельні Чізкейки! Хм, я мабуть не з тих людей які люблять писати, але наступною інформацією не можу не поділитися. Наразі перебуваю на "курорті" в інфекційній лікарні з ще шістьома нещасними, які скуштували цей "грішний десерт" у Пасажі Гартенбергів. Усі ми їли його у різні дні (16-18.02) і того поступали в лікарню один за одним, а значить годувати людей вони ним не переставали! У кожного з нас гостре харчове отруєння з непростими ускладненнями, яке супроводжується тривалим лікуванням на невизначений на даний момент термін. тому хочу закликати усіх звернути увагу, в першу чергу вагітних і дітей, добре подумати чи вартує той чізкейк вашого здоров'я!!! Будьмо пильні!", - написала у соцмережі Фейсбук Lesia Zhurakivska - Всі їли один і той самий десерт. Я не говорю що заклад поганий, чи не смачна їжа. І наголошую що це НЕ звинувачення, а попередження навести порядок на кухні! Ми не можемо закрити очі на те, що кожен день поступають люди, і повірте не від легкого недомагання».

 

 

 

Згодом кількість потерпілих від отруєння зросла. Наразі в інфекційній лікарні госпіталізовано семеро людей.

 

Одна з потерпілих Алла Тузик, яка приїхала в Івано-Франківськ з Лісабону (Португалія) до сестри, тижневу відпустку тепер змушена провести на лікарняному ліжку.

 

«Одразу, як тільки я приїхала поїздом, ми пообідали і вирішили піти в кафе на якийсь десерт. Я вибрала чіз-кейк, моя подруга та її сестра вибрали інші десерти. Я нічого не їла протягом дня, лише пообідали вдома картопляним пюре, та я сумніваюсь, що від картопляного пюре могла отримати харчове отруєння. Після того, як я пришла додому мені вже стало погано, я подумала, що це може бути перевтома, та вночі мене турбувала нудота і з’явились симптоми, які спостерігаються при харчовому отруєнні. На наступний день я звернулась до лікаря», - розповіла Алла Тузик.

 

Втім одразу отримати лікарську допомогу дівчині не вдалось:

 

«Протягом суботи я їздила з однієї лікарні в іншу, тому що лікарі не знали, ще не розуміли, що зі мною відбувається і прийшли до висновку, що це отруєння тільки ввечері. Але результат ще невідомий, точний діагноз буде лише завтра (у вівторок – ред.) ввечері. Зараз я почуваю себе набагато краще, але раніше в мене були дуже сильні болі в животі. Одна з потерпілих навіть порівняла цю біль зі схватками, коли народжуєш дитину», - зауважує Алла.

 

 

 

Журналісти Фіртки двічі намагались поспілкуватись з керівником закладу безпосередньо у ньому. Проте прокоментувати ситуацію погодився технічний директор ресторану Мирослав Бурий.

 

Чоловік розповів, що у закладі у п’ятницю та суботу була санітарно-епідеміологічна станція, яка перевіряла всі продукти. Наразі очікують результатів перевірки.

 

Сьогодні, 22 лютого, на офіційному веб-сайті Державної санітарно-епідемологічної служби України з’явилось повідомлення про спалах гострої кишкові інфекції серед осіб, які 16-18 лютого харчувалися  в закладі громадського харчування  «Пасаж Гартенберг».

 

 

 

За словами Алли Тузик, потерпілі вже написали заяви у поліцію.

 

Старший інспектор сектору комунікації ГУ НП в Івано-Франківській області Тетяна Іванюк каже, що в даний час правоохоронцями проводиться перевірка в межах поданих заяв і за результатами буде прийняте процесуальне рішення.

 

До правоохоронців надійшло лише шість заяв, хоча кількість людей, які отруїлися, більша. Від коментарів про сам заклад – поліція утрималася, повідомляє STV.

 

 

Сам власник ресторану Олександр Долішній сьогодні у коментарі місцевому виданню Галка, попрохав не робити поспішних висновків:

 

“Я поки що не хочу ні спростовувати, ні підтверджувати інформацію з соціальних мереж. Я хочу дочекатися висновків санепідемстанції. Хай все перевірять. Якщо дійсно це буде так, то я буду підтверджувати, якщо це буде не так, то я буду спростовувати. Дуже би не хотів, щоб кореспонденти писали, що це відбулося. Ми не знаємо цього. Я дуже співчуваю людям, які зараз в лікарні, але я не впевнений, що це в мене сталося”, – каже Олександр Долішній.

 

Долішній не відкидає версію, що отруєння можлива провокація спрямована на заплямування репутації закладу.

 

Також власник розповів, що санепідемстанції надали зразки самого чіз-кейку, всі інгредієнти, а працівники здаватимуть всі необхідні аналізи.

 

Цю інформацію підтвердила в.о. начальника Івано-Франківського міськрайоного управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області Оксана Федорович.

 

 

 

 

Вихідними працівники санепідслужби провели перевірку у ресторані «Пасаж Гартенбергів».

 

«З інфекційної клінічної лікарні нам поступило термінове повідомлення. Мною було прийнято рішення, щоб в суботу, у вихідний день наші працівники вийшли на роботу. Частина з них працювала на місці - проводила збір інформації, передачу на Головне управління, частина проводила обстеження», - розповіла Оксана Федорович.

 

За її словами результати лабораторних досліджень оприлюднять за 5 днів.

 

Однак, надати конкретну відповідь про алгоритм дій у випадку виявлення збудника інфекції у стравах, які подають у цьому закладі, в управлінні Держсанепідслужби не змогли :

 

 

Потерпілі зазначають, що наміру зводити наклепи на заклад не мають, натомість прагнуть наведення порядку у ньому.

 

«Я хочу добитися справедливості, але я не закликаю людей, щоб вони не ходили у Пасаж, чи щоб закрили цей заклад. Нічого такого. Просто хотілося б, щоб там навели порядок з санітарної точки зору, тобто щоб там більше ніхто не труївся, оскільки наскільки мені відомо це не перше отруєння в Пасажі, принаймні у коментарях пишуть, що це не перше отруєння. Я думаю, що слід навести там порядок, тобто, якщо зараз просто закриють цю справу, то дехто вже тут хоче подавати до суду, і я тільки за. Так як я проживаю в Португалії, то у мене вже зараз у четвер літак назад. І якщо мене звідси не випустять, хто мені буде відшкодовувати квиток на літак, який коштує близько 300 євро? Наразі я не знаю чи я зможу перервати лікування тут і продовжити його там, це залежить від діагнозу», - резюмує Алла Тузик.

 

Втім, якщо таки підтвердиться інформація про наявність збудника інфекції у елітному закладі харчування, не виключено, що постраждалі можуть звернутися до суду.

 

П.С. Журналісти самі спробували сьогодні замовити «горе-десерт», однак офіціант закладу повідомив, що наразі чіз-кейк не подають. Проте, з меню ресторану його не прибирали.

 

 

Олена Британська, Олександра Бакун

фото: Фіртка, соцмережі


Коментарі (1)

Панас Мирний 2016.02.26, 22:36
на ТБ є така реклама проносного засобу: "якщо хочеш добре КАК то приймате дуфалАК". А у нас в Старніславі по іншому: "Якщо хочеш швидко КЕК - замовляйте чізі-кейк!" від відомого рекетирського генделика "Пассаж Гартенбергів". От я роки ходжу у Пиріжкову, що на вулиці "валютчиків" і усе добре.
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

468
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2577 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2429
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6572 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2865
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2485

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

281

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1108

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2210

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3009
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

563
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

844
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

866
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

626
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

1961
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34469
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

1267
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27261 1
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

231
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

390
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2111
14.10.2024

Серед мешканців заходу довіра до президента України Володимира Зеленського залишається на рівні 58%.

1093