Не факт, а ризик: що відомо про можливі вимкнення світла взимку

Російські терористи, ймовірно, знову вдадуться до тактики обстрілів об'єктів енергоінфраструктури. Тож, основним ризиком наразі є масовані удари окупантів.

Відновити всі об'єкти енергосистеми не вдалося, втім, на відміну від минулої зими, цього разу до обстрілу готові й енергетики, й сили протиповітряної оборони. Разом з тим, якщо ворог не завдаватиме ракетних ударів, зима пройде без вимкнень світла.

Як українські енергетики провели наймасштабнішу за всю історію незалежності ремонтну кампанію на енергооб’єктах та чи можливі відключення світла взимку — дізнавалась Фіртка

Так, в Україні розробили та затвердили плани з тимчасового відключення електроенергії на всій території країни. Національний оператор «Укренерго» проводить моніторинг, які саме потужності йому доступні. Після цього серед обленерго розповсюджують графік, скільки електроенергії кожна область може отримати.

Цей графік залежить від того, яка кількість електрики зазвичай споживається в цій області, який розмір обмежень діє в країні, і які проблеми з високовольтною мережею в регіоні, де розташована область.

Зокрема, на Івано-Франківщині з 1 жовтня розпочали діяти оновлені графіки погодинних вимкнень, розподілені на шість черг. Втім, зі слів енергетиків, графіки можливих вимкнень розробляють кожного року, але застосовують їх винятково за потреби. 

«Оприлюднення графіків означає лише готовність до їхнього застосування. Вони будуть застосовані винятково за потреби, якщо така настане.

Зараз графіки розміщені для того, аби проінформувати людей про їхню чергу», — розповів директор з управління активами Олег Сеник.

Сеник також додає, що поділ на шість черг полегшує їхнє застосування та дозволяє точніше підібрати групу до величини обмежень (у разі введення такої НЕК «Укренерго»).

Як зазначили, міський голова, старости, міська рада, комунальні служби чи військові територіальної оборони позбавлені можливості впливати на відключення світла.

Дізнатися свою чергу можна на сайті або за посиланням. Для цього потрібно ввести номер особового рахунку або свою адресу. Отримати інформацію про номер черги можна також у Viber-боті: головне меню — відсутнє світло — черга вимкнень.

«Рекомендуємо не зволікати та дізнатися свою чергу вже сьогодні, адже в разі введення графіків сайт може бути перевантаженим та не відкриватися», — наголошують енергетики.

До слова, сьогодні у соціальних мережах активно поширюють дезінформацію про застосування графіків вимкнень світла.

«Розпалювачі штучної паніки почали користуватися річницею початку масованих атак.

Вони використовують торішні відео та тексти, деякі сюжети переозвучують, додаючи додаткову брехню, і видають за свіжі повідомлення.

Не ведіться. Наразі виробництва електроенергії достатньо для покриття всіх потреб споживачів.

Стан енергосистеми зараз не дає жодних підстав запроваджувати графіки відключень найближчим часом — якщо не буде нових обстрілів», — наголосило НЕК «Укренерго».


Зима в умовах війни: як готуються на Івано-Франківщині


Як повідомила очільниця Івано-Франківської області Світлана Онищук наразі технічна готовність до опалювального сезону вже на рівні сто відсотків. Загалом в області є 415 котелень, які готові до опалювального періоду.

«Котельні підприємств теплоенергетики, які постачають населенню теплову енергію забезпечені також резервними джерелами живлення на рівні 100%. Це є важливо.

Сьогодні активно проводять роботи з їх підключенням та випробуванням. Ми розуміємо, що живемо в час війни й можливий будь-який сценарій подій. Ми ні від чого не застраховані. Тому працюємо та готуємось до різного на випадок надзвичайних ситуацій.

Просимо Бога, щоб ми спокійно перезимували, аби все було добре. Втім, пам'ятаємо, що маємо ворога, який намагається нещадно нищити українську інфраструктуру, зокрема обʼєкти енергетики, газопостачання, водопостачання.

Нині активно працюємо, щоб захистити всю нашу критичну інфраструктуру. Це вкрай складне завдання.

Максимально працювали впродовж літа й зараз робимо усе, щоб укріпити всі обʼєкти, які для області є надзвичайно важливими. Те, що від нас залежало, — станом на сьогодні ми зробили практично все», — зазничила Онищук.

Посадовиця уточнила, що заклади охорони здоровʼя та заклади соціальної сфери на Прикарпатті забезпечені генераторами. Відтак,  приводять в готовність всі станції, аби вони могли працювати на всю потужність.

«Нещодавно, дякуючи міжнародним донорам за співпрацю, вдалося відкрити в одній із шкіл громади, де навчається 250 дітей, потужну модульну котельню, яка працює і на газі, і на твердому паливі, що для нашої місцевості дуже важливо.

Крім того, в Івано-Франківську відкрили великий комплекс для проживання внутрішньо переміщених осіб. В тому комплексі відкрили надпотужну котельню, яка також працює на газі й на твердому паливі

Ми вже маємо колосальний досвід, пройшовши минулу зиму. Ми розуміємо, як нам діяти», — розповіла очільниця області.

Разом з тим, міський голова Руслан Марцінків повідомив, що за час без відключень світла в громаді допрацювали всі слабкі моменти, які виявили під час минулого блекауту.

«Ми забезпечили по декілька генераторів для шкіл, повністю забезпечені генераторами котельні. Роблять усе для того, аби не було перебоїв з теплопостачанням.

Також паралельно підводять окремі лінії живлення до тих котелень, які мали проблеми минулого року і, які не пов'язані з житловим фондом

Крім того, на всяк випадок маємо місця, обладнані під буржуйки та дрова. Запас дров маємо також. Тобто, цього року громада набагато краще підготовлена, аніж торік.

Втім, на щастя, й минулого року не було відключень, які тривали понад добу. Тому буржуйки та дрова не знадобились, але генератори активно працювали», — зазначив Марцінків.

Щодо графіків відключення електроенергії посадовець прокоментував, що неодноразово на нарадах ставив питання справедливих графіків у разі потреби відключення світла.

«Місто не складає графіків, нас ніхто не запитує.

Проте, хочемо добитися максимальної справедливості та, за можливості, максимально зменшити кількість вимкнень у населення, щоб люди не відчували цього», — додав міський голова.


Прикарпатські електромережі готові до зими на дев'яносто відсотків


На Івано-Франківщині енергетики майже повністю завершили підготовку до зимового сезону. Сьогодні тривають планові ремонтні роботи, а також стартує другий етап чистки трас повітряних ліній.

У пресслужбі «Прикарпаттяобленерго» проінформували: щорічні обов’язкові роботи з підготовки до зимового періоду мають завершитися до 1 листопада. Фахівці на вимогу Міністерства енергетики укомплектували аварійний запас матеріалів та обладнання у разі виникнення непередбачуваних ситуацій, а також сформували бригади, які будуть готові до виконання всіх необхідних робіт.

Окрім планових робіт, проводять, зокрема, додаткові заходи з укріплення підстанцій. Це роблять, аби захистити енергооб’єкти від можливих атак росіян на критичну інфраструктуру. Також розроблений та ухвалений порядок дій обленерго при втраті основного джерела живлення й у випадку блекауту.


Відключення електропостачання взимку — не факт, а ризик


Україна пройшла найважчу зиму в своїй історії, але майбутні виклики обіцяють бути не менш складними. Однією з ключових загроз залишається високий ризик атак на енергетичну інфраструктуру російськими ракетами та дронами, і ймовірність цих атак залишається дуже високою. 

Перебої зі світлом дійсно можливі, оскільки запас міцності в енергосистемі є меншим після торішніх ракетних обстрілів. Втім, фахівці безперервно працюють над відновленням енергооб'єктів.

За словами голови «Укренерго» Володимира Кудрицького, торік росіяни активно атакували українську енергетичну систему ракетами та дронами, і існує загроза, що ворог може використовувати таку тактику знову. Цієї зими ситуація з електропостачанням для українців залишається надзвичайно складною, і змінити її можна лише за умови відсутності масованих ракетних атак.

Водночас Кудрицький зауважив, що майбутні плани ворога поки що невідомі, тому складно робити точні прогнози щодо енергетичної ситуації. Посадовець підкреслив, якщо не буде ракетних обстрілів, є розроблені плани для покриття електропостачання взимку.

Але наявність таких обстрілів може кардинально змінити ситуацію, тому «Укренерго» готується до найгірших сценаріїв. Так, найнебезпечніший сценарій передбачає повторення масованих атак ракетами та дронами, спрямованих на енергетичну інфраструктуру України.

На цей час фахівці енергетичної компанії розробляють альтернативні плани живлення для споживачів, збирають запаси матеріалів та обладнання для швидкого відновлення пошкоджених мереж та станцій у випадку потреби.

Тим часом, міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, розуміючи виклики, енергетики провели наймасштабнішу за всю історію незалежності ремонтну кампанію на енергооб’єктах.

Галущенко звернув увагу партнерів на те, що Україну очікує досить складний осінньо-зимовий період 2023—2024, адже з 10 жовтня минулого року об’єкти української енергетичної інфраструктури стали однією з головних цілей російських атак та зазнали понад 300 влучань.

«Близько 50% усієї енергосистеми, включно з об’єктами генерації і передачі, втрачено через російські атаки. На жаль, деякі об’єкти зруйновані та не підлягають ремонту.

Ми втратили приблизно 50% генеруючих потужностей, які були доступні до повномасштабної російської агресії», — зазначив очільник Міненерго.

Зокрема втратили 44% потужностей атомної генерації, 60% - теплової, понад 70% вітрових і близько 20% сонячних потужностей. Найбільша в Європі атомна електростанція — ЗАЕС, потужність якої становить 6 ГВт, досі окупована росіянами.

«На нас чекає чергове випробування, але ми винесли багато уроків з минулого року і знаємо, як утримувати систему.
Ми продовжуємо безпрецедентну ремонтну кампанію на об’єктах, які зазнали російських атак, децентралізуємо генерацію та додаємо до системи нові потужності.
Важливе значення для балансування системи у разі масованих атак може мати також збільшення обсягів імпорту електроенергії з європейських країн», — резюмував Галущенко.

Кому не відключатимуть світло навіть у разі обстрілів


У випадку атаки ракетами або дронами, коли відбувається відключення електропостачання, пріоритетом є відновлення світла для критичних об'єктів, державних та військових установ.

Під час минулих масових відключень електропостачання не відключали лікарням та деяким іншим критичним установам, що призвело до того, що житлові будинки, які були підключені до тих самих мереж, також залишалися зі світлом. Відтак, проводять від'єднання від ліній критичної інфраструктури будинків.  Енергетики пояснили, що таким чином відключення світла стануть справедливішими та меншими для всіх.

Як пояснили, компанії провели технічну роботу з оптимізації схеми живлення критичної інфраструктури і, де це було можливо, створили для житлових будинків альтернативну схему постачання світла. Це зробили для того, аби у містах діяли справедливі та рівні умови електропостачання та відключення всіх клієнтів.

Крім того, Кабмін пропонує заборонити відключати світло деяким категоріям громадян. Розповідаємо, хто в списку.

Міністерство енергетики створить спеціальну базу даних вразливих споживачів. До неї будуть вносити персональні дані, інформацію про постачальника електроенергії, дату настання статусу вразливого споживача.

До вразливих користувачів належатимуть користувачі субсидій, особи з інвалідністю І та II групи, особи, яким необхідна апаратура для підтримання життєдіяльності, багатодітні сім'ї та утримувачі дитячих будинків сімейного типу, які мають субсидії.

Для встановлення статусу вразливого споживача громадянин може звернутися особисто або в електронній формі через особистий кабінет на офіційному сайті постачальника універсальних послуг із заявою про взяття на облік і застосування спеціальних заходів захисту вразливих споживачів.

Розгляд заяв та інформування споживача про встановлення статусу вразливого споживача чи відмову у його встановленні здійснюється протягом 10 робочих днів шляхом зазначення вказаної інформації у виставленому рахунку (квитанції) та в особистому кабінеті на офіційному сайті компанії-постачальника.

Також у разі аварійних відключень електричної енергії, таких споживачів мають заживити у першу чергу. 


У разі надзвичайних ситуацій цілодобово працюватимуть «пункти незламності»


«Пункти незламності» — це місця, де в разі тривалого відключення світла через обстріли росіян, можна підзарядити мобільні пристрої, зігрітись та випити гарячі напої. Ці пункти працюють безкоштовно.

В Івано-Франківській області 23 листопада 2022 року розпочали роботу вісім мобільних та 26 стаціонарних «пунктів незламності». 

Всього на Івано-Франківщині облаштували 384 пункти обігріву. Втім, наприкінці березня 2023 року більшість стаціонарних та мобільних «пунктів незламності», які розгорнули на території області, перевели у «сплячий режим».

Оскільки складно спрогнозувати, якою буде ця зима, то у застосунку «Дія» розробили мапу з розташуванням таких пунктів в Україні. Її можна завантажити для перегляду офлайн.

«Запустили нову послугу. Тепер у "Дії" доступна карта з розташуванням Пунктів незламності.

Українці зможуть знайти найближче місце, де зарядити телефон, зателефонувати рідним або провести Zoom», — інформує пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Як переглянути карту:

  • зайдіть у застосунок;
  • натисніть «Послуги»;
  • оберіть «пункти незламності»;
  • оберіть свою область;
  • завантажте карту й вона буде доступна для використання офлайн.

У Мінцифри пояснили, що в застосунку будуть всі «пункти незламності» в радіусі 1,5 км.

«Також ви зможете вибрати важливі для вас умови: пандус, інтернет, мобільний зв’язок, генератор тощо.

Знаходьте пункт, який вам підходить, а карта прокладе найкоротший маршрут до нього», — додали у відомстві.

З міркувань безпеки мапа недоступна в Херсонській, Донецькій, Запорізькій, Луганській та частково Харківській, Чернігівській, Дніпропетровській і Миколаївській областях.


Атаки росіян: який стан енергосистеми станом на сьогодні


Через обстріли, погодні умови та технологічні порушення без світла залишились споживачі у дев'яти областях. Про це вранці 20 жовтня повідомило НЕК «Укренерго».
Там зазначили, електроенергії, яку виробляють українські електростанції, цілком достатньо для забезпечення потреб споживачів. Енергетики продовжують готувати енергосистему до опалювального сезону, який буде відбуватися в умовах російських атак. Триває масштабна ремонтна кампанія на об’єктах генерації — теплової, гідро— та атомної.
Водночас росіяни продовжують тероризувати прифронтові та прикордонні з рф території. Через обстріли на Донеччині знеструмлювалися чотири населених пункти, на Дніпропетровщині — два населених пункти.
Також без світла залишається частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях. Ремонтні бригади працюють там, де це дозволяє безпекова ситуація.
Загалом за добу енергетики заживили 16,5 тисячі споживачів. Більшість із них — це абоненти в Донецькій та Запорізькій областях.
Разом з тим, внаслідок технологічних порушень є знеструмлені споживачі у Запорізькій та Одеській областях. Через несприятливі погодні умови без світла залишається частина споживачів у Київській області.
У Запоріжжі заживили багатоквартирний будинок, який було знеструмлено внаслідок нещодавньої ракетної атаки. Світло повернули для всіх споживачів.
У Херсоні минулої доби під'єднали 22 точки доступу, знеструмлені після підтоплення. Без світла залишаються 1,5 тисячі споживачів. Енергетики працюють над відновленням електропостачання, але ремонтні роботи сповільнені через обстріли.
Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу склав 522 МВт-год. Експорт до Словаччини — 1 000 МВт-год.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Прикарпатці у темряві обурені, чому в сусідів цілодобово світиться. За яким принципом вимикають світло?


Коментарі ()

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1247
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1065
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2163
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3613
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2755
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2749

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

502

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

936

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

874

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1865
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

932
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

674
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

582
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1371
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

764 1
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

571
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27273
05.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19883
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

288
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

624
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

580
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

912