Наші священики на Сході

 

 

Отець Миколай Микосовський ЧСВВ вже протягом майже півроку перебуває на Харківщині у монастирі отців василіан, який є поблизу Харкова.

 

Туди переїхав з Івано-Франківська де протягом п’яти років служив на парафії Царя Христа що теж належть василіанському чину.

 

Своїми враженнями від служіння на сході України отець Миколай Микосовський поділився із «Західним кур’єром»:

 

Отче Миколаю, отже, якими є Ваші перші враження від Харківщини?

−  Коли я приїхав душпастирювати на Слобожанщину, то найперше мене вразило те, що більшість тамтешнього населення не спілкуються державною українською мовою. Відомо, що, наприклад, Харків раніше був україномовним містом, а тепер став чомусь русифікованим… Росія теж поряд - як не як. Часом є якесь дивне відчуття, що ти ще в «Радянському Союзі» чи в діаспорі. Але тішить принаймні те, що в багатьох місцях можна побачити український прапор, що національна свідомість (патріотизм) людей під впливом останніх подій у державі оживає. Побачив, що багато людей далекі, на жаль, від Господа: можуть бути неохрещені у дорослому віці, часто живуть без церковного шлюбу, не хрестяться, ідучи повз храм, важко працюють в неділю (навіть поруч нашого монастиря в смт. Покотилівка), помирають без святих тайн… Що вітаються до мене як священика «здрасьтє». Пригадую, мав свій перший похорон (хороню людей не раз двічі на день) і став біля покійного поруч під’їзду. Привітався на початок до присутніх «Слава Ісусу Христу». А у відповідь… мовчанка. Одна російськомовна жінка на цвинтарі теж сказала, що, мовляв, мені краще відправляти російською, бо «Отче наш» начебто не звучить українською… Довелось їй пояснювати, що Бог чує молитву і нашою мовою. Хочеться, звісно, щоб було більше позитивних вражень. Слава Богу, їх тепер немало так само.

 

Чого очікували і що справдилося в служінні?

− Найперше моя влада з Василіянського Чину попросила мене поїхати на Східну Україну з метою організувати працю з молоддю, адже дав Всевишній до цього дар і багато часу та сил затратив для молодих людей на Заході країни. Очікував, що знайду необхідне порозуміння з молоддю і на Сході, яка має свої окремі особливості… Місцевий владика Василій Тучапець (ЧСВВ) призначив мене, як відомо, Головою Молодіжної комісії молодого Харківського екзархату. А це три області: Харківська, Полтавська і Сумська. Так що духовної роботи там непочатий край. Я знав ще раніше, на що йду. Відчувається наразі великий брак коштів, аби зреалізувати різні ідеї і оживити духовність підростаючого покоління… Прошу насамперед помочі в Спасителя. Може, знайдуться добрі люди, готові якось допомогти. Вже почав щось робити в цьому напрямку від середини травня цього року. А початок, як кажуть, половина діла. Називаю це деколи «екстремальним душпастирством». Східна Україна – це ж постійні місійні терени… Там є також багато студентської молоді, зокрема з Галичини. Я, між іншим, родом із Запорізької області, тому мені на загал не чужий менталітет східняків.

 

 

Враження від парафіян − як відрізняються від івано-франківців?

− Звичайно, що парафіян у нас набагато менше як в м. Івано-Франківську на Майзлях, де я був майже 5-ть років. Але наша парафія зростає і більше нагадує одну велику дружню родину, де майже всі знаються. Хоча часто бачу нових людей. Багато людей приїжджають до нашого Святопокровського храму в Покотилівці з цілої Харківської області, зокрема з близького Харкова, що за 10 км. Парафіяни щирі, щедрі (подарували мені вже новий смартфон) і дуже спраглі Божого Слова. Більше цінують священика, ніж на Західній Україні. Я маю, до речі, щонеділі дитячо-молодіжні св. Літургії. На Службі в мене теж бувають присутні і відомі на теренах Слобожанщини люди… Значна частина наших парафіян у повсякденному житті спілкується російською, але хочуть чути українську в богослужіннях і стараються говорити до мене по-українськи. Декотрі ходили раніше до храмів РПЦ, але знайшли себе в нас, адже там їм усе зрозуміло і відчули свободу дітей Божих…

 

−  Ви мали також літні табори − де були? Скільки часу? Скільки учасників було? Чи їм сподобалося?

− Цього літа я мав у різних місцях, як духовний провідник, аж три християнський табори. Перший у нас в Покотилівці, тобто «Веселі канікули з Богом» (19-24 червня). Було близько 30 діток – місцеві та з околиць. Опісля мав знову однотижневі «Веселі канікули з Богом» вже на Полтавщині, а саме для дітей м. Лубни і с. Засулля. Прийшло їх десь 35. Малеча виявилась дуже щирою. Коли вкінці повертався назад до Харкова, то декотрі діти почали плакати, просячи, щоб залишився. Так звикли за недовгий проміжок часу… А останній табір «На хвилях духовності» був саме для молоді Харківського екзархату на Азовському морі в Запорізькій обл. Він тривав від 14 до 23 серпня. Не чув, щоб комусь щось не сподобалося… Діти та молодь, судячи по усмішках і очах, були дуже задоволені всім.

 

Ви висловили якось думку про необхідність будівництва храмів на Сході…

− Ну так… У нашому Харківському екзархаті обмаль повноцінних храмів. Бракує теж священиків. Отже, Господь чекає на своїх вірних слуг нині найбільше там. Взяти, для прикладу, Івано-Франківськ − місто невелике, а церкви скрізь... З одного боку добре, а з іншого, Україна – це не тільки Галичина. Ісус закликав іти до всіх. Дорога до неба терниста, а не комфортна.

 

 

Наталя Палій

Західний кур’єр


22.09.2017 Наталя Палій 3250 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

660
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11183 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1884
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1781
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2779
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4639

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

398

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1080

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1488

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1353
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1735
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1550
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1260
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

630
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

710
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1900
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2212 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20399
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

379
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

727 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

764
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1112