На старому цвинтарі Калуша нарахували більше 300 могил вояків австрійської армії

 

Громадські організації, науковці та історики Калуша вирішили здійснити наукову експедицію на старе кладовище Калуша, щоб детальніше вивчити поховання вояків австрійської армії часів Першої світової війни.

 

У результаті — зафіксували більше 300 поховань зі стандартними хрестами, відлитими з бетону, а також 2 надмогильні постаменти з текстами про похованих осіб.

 

Експедиція мала на меті детальніше вивчити історію національно-визвольного руху минулого століття у рідному краї та своєму населеному пункті. Тут для дослідників роботи — непочатий край. Калуш не став місцем найбільш відомих бойових операцій Першої світової війни. Однак, він був розташований в епіцентрі бойових дій. Перший удар війни місто відчуло вже у серпні 1914 року.

 

Як зазначає краєзнавець Михайло Коломиєць у праці “Історія Калущини у датах, цифрах і цікавих фактах”, жорстокі бої між австро-угорськими і російськими військами відбувалися й у нашому місті, внаслідок чого значна його частина була зруйнована. Калійний комбінат не працював, а населення скоротилося до 5 тис. чоловік. У результаті більшовицької пропаганди посилилися активні виступи солдатських мас. І щоб навести порядок у війську та змусити солдатів воювати, інспектуючу поїздку на південно-західний фронт мусив здійснити голова Тимчасового уряду Олександр Керенський. А вже навесні 1917 року російські війська прорвали лінію фронту, захопили у Калуші великі склади харчів, вина та горілки. Командування дало дозвіл “погулять” 10 днів. Перед тим три дні у місті лютували бої. Російські вояки спалили понад 200 будівель у центрі міста, грабували людей, гвалтували жінок, хотіли навіть запровадити коней до церкви Святого Архистратига Михаїла. Але це не дав їм вчинити настоятель храму отець Олександр Петрушевич. Загарбники побили його так, що через кілька днів священика не стало. Загалом, за час Першої світової війни у Калуському повіті було знищено 1414 будинків та 976 господарств. Однак, історія Першої світової війни і зараз викликає пильний інтерес. Відтак, виникає чимало запитань, які потрібно досліджувати.

 

Тож, експедицію організовували музей національно-визвольного руху Калущини та гурток “Дослідження національно-визвольного руху Калущини”, який функціонує при Центрі науково-технічної творчості учнівської молоді управління освіти Калуської міської ради. У дослідженні допомагали волонтери: міськрайонна організація історико-просвітницького товариства “Меморіал”, історико-краєзнавчий музей Калущини, школа бойового гопака ім. Олекси Довбуша, Калуська міська молодіжна громадська організація “Молодий Рух”, громадська організація “Тризуб” ім. С. Бандери.

 

Для дослідження обрали місце поховань періоду Першої світової війни (вояків австрійської, польської, російської армій, цивільних осіб. — Авт.), захоронених на старому міському цвинтарі. На більшості з поховань встановлені бетонні хрести, відлиті у стандартних формах. Хоча, наразі поховання — упорядковане, воно вимагає дещо більшої опіки, оскільки написи на хрестах руйнуються дедалі більше, і, відтак, можна втратити частину історії, яку, зрештою, навряд чи можна буде відновити з інших джерел. Тож, науковці взялися за ідентифікацію могил, віднайдення та дослідження інформації про поховання та ймовірну причетність захоронених до Легіону Українських Січових Стрільців.

 

Наразі про те, за яких умов здійснювалися поховання вояків, загиблих у Першій світовій війні, на кладовищі, точної інформації немає. — За спогадами калушанки Катрі Гумінілович, у Калуші у 1917-1918 роках був інфекційний військовий барак, де, крім вояків австро-угорської армії, були і вояки інших армій, а часом — і цивільні з місцевого населення. За переказами, барак був розташований у районі старого калійного. Власне, померлих у тому бараці і ховали на цвинтарі. Поховання здійснювалися віддалено від основних — все-таки інфекційні. Можливо, будуть зроблені відповідні запити в архіви і тоді інформації стане більше, — висловила сподівання учасниця експедиції, провідний науковий співробітник історико-краєзнаввчого музею Калущини Уляна Паньо.

 

Тож, наразі, як повідомив “Вікнам” краєзнавець, голова міськрайонної організації історико-просвітницького товариства “Меморіал” Богдан Яневич, експедиція зафіксувала 358 поховань, на яких встановлено хрести, та 2 надмогильні постаменти з текстами про похованих осіб. Наразі готують відповідні звернення: до Калуської міської ради — про умови збереження, догляду та дослідження пам’яток, отримання архівної інформації та до обласного краєзнавчого музею — про методику відновлення та фіксації текстів на історичних архітектурних пам’ятках.

 

Тим часом на могилах вояків поки що тільки засвітили лампадки. Більше для спільної історичної справи мають зробити вже після отримання доступу до архівних матеріалів та опрацювання уже наявної інформації. Адже остаточною метою мало б стати створення Музею визвольного руху Калущини на базі зібраних та вивчених матеріалів у приміщенні колишньої тюрми польських, німецьких і радянських репресивних органів, де зараз розташований Центр науково-технічної творчості учнівської молоді.


12.11.2011 2213 0
Коментарі (0)

29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

392
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1555
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2817
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2379
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2362
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

7015 61

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

257

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

519

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1368

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1448
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

476
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

338
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

727
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

226
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26817
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

690
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10641 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

240
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

251
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

566
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

715
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

772