М'які навички для сімейних лікарів, як інструмент здорової комунікації між лікарем та пацієнтом

Минулий рік став справжнім випробуванням для реформованої первинної ланки медичної допомоги.

Високий рівень тривожності, інформаційної та й фізичної втоми і серед лікарської, і серед пацієнтської спільноти вивів на перший планряд навичок, яких часто бракує медичним профі: як адаптуватись до швидких змін? як працювати в умовах кризи? як організувати роботу, які задачі делегувати? як ефективно спілкуватись з пацієнт/ками, колегами, підтримувати власний працездатний стан?  

Так, мова йде про  м'які навички також відомі як soft skills, і якщо бізнесова спільнота давно знає їм ціну, то медична поки тільки починає усвідомлювати їхню важливість. 

Soft skills — це емоційні та соціальні навички, які дозволяють лікарю бути успішним і емпатійним. 

Саме м’які навички забезпечують якісну доставку медичних знань та вмінь до пацієнта чи пацієнтки. Вміння донести думку, побудувати довіру, вчасно бути на зв’язку, зрозуміти потреби людини — без цього всього навіть найблискучіші професійні таланти не зможуть стати корисними для людини, що звернулась по допомогу. Саме м’які навички — це все те, що пацієнти цінують найбільше, та за що радять своїх лікарів та лікарок. Зрештою, коли людина відчуває страх і тривогу за своє здоров’я, дуже важливо мати експертну людину, на яку можна покластись, якій можна довіритись, яка зрозуміло пояснить, заспокоїть, знайде рішення. 

Лікар чи лікарка з розвиненими м'якими навичками вміє знаходити підхід до людей (а значить і формувати довіру пацієнт/ки та мотивувати до лікування), може займати лідерську позицію та вести переговори, ефективно працює в команді, планує свій час, вміє адаптуватись і справлятись зі стресом, аналізує свій досвід, шукає та засвоює нові знання та постійно розвивається. М'які навички — це те, що підкреслює індивідуальність лікарки чи лікаря. Це те, за що, зрештою, пацієнт вважає її чи його “своєю людиною”. 

Зрештою кінцевими бенефіціарами є лікарі. Інвестуючи в розвиток м’яких навичок, ви вибудовуєте довіру між лікарем і пацієнтом. Це означає, що ви отримуєте менше негативу, пацієнт не намагається хитрувати. Зрештою ми, як лікарі, економимо час і сили,  —  говорить Дарина Дмитрієвська, сімейна лікарка Медичного центру “Мій лікар” про розвиток м'яких навичок. — Іншими словами, це можна порівняти із сервісом, який є містком між пацієнтом і медичною послугою” 

Як розвинути м'які навички 

Існує уявлення, що вміння знайти спільну мову, вплинути позитивно на настрій іншої людини, побудувати довіру чи ефективно організувати роботу — це такі собі природні здатності та риси характеру: от є люди з певним “талантом”, з “приємним характером”, чи у яких все “в руках горить”, а є інші, і нічого тут не поробиш. Це зовсім не так: м’які навички — це саме навички, за якими стоїть низка теорій та досліджень, інструменти опанування і певні розроблені практики для розвитку, а також, багато годин тренувань безпосередньо в роботі. Як і знання протоколів лікування, і вміння зробити ін’єкцію, ці навички можна і треба розвивати. 

Державна освіта наразі фокусується в більшості на “hard skills”, тобто жорстких навичках: на противагу м’яким, це професійні та клінічні навички та знання, які формують лікарські компетенції. Вимоги до медичних профі щодо жорстких навичок відомі та зрозумілі: є професійна освіта, є прохідні бали та інші способи контролю відповідності. В той самий час донедавна не існувало навіть прописаної моделі щодо потреб у м’яких навичках для лікарської роботи.

У 2020-му році така модель нарешті з’явилась — вона розроблена експертними групами представників та представниць державних органів охорони здоров’я, лікарів та лікарок ПМД, голів лікарень та представниць пацієнтських організацій в рамках проєкту “Твій сімейний лікар”. Модель розроблялась за участі та отримала підтримку МОЗ України.

А тепер, спільно з Академією Національної служби здоров'я України запускається онлайн-курс для лікарів та лікарок первинної ланки з розвитку м'яких навичок для ПМД.

Курс допоможе розібратись з “неклінічними” стандартами професії, навчить як керувати своєю діяльністю, як підтримувати власне фізичне, психічне та соціальне благополуччя та покаже що таке здорова комунікація з пацієнтом, етична, прийнятна  та результативна для обох сторін. 

Зрештою, розвиток м'яких навичок — це інвестиція у власне психічне здоров'я, у здатність тримати в балансі раціо і емоції, роботу та особисте життя, підтримувати екологічність комунікації та створювати дружнє соціальне середовище.  

Записуйтесь на курс за лінком.

Матеріал підготовлено спільно з соціальною кампанією "Твій сімейний лікар". Сайт та Facebook-сторінка проєкту


24.03.2021 25530
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1970 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

563
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6910 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11410 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1098

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1122

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

85
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1096
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18449
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

92
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

361
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670