«Липкі руки 2019». ТОП найжадібніших прикарпатських хабарників за версією Фіртки

За декілька днів 2019 рік добіжить до завершення. Вже традиційно Фіртка взялась підбивати підсумки року. 

Сьогодні ми спробували пригадати випадки хабарництва, які фіксували цього року на Прикарпатті. 


Вже на початку року, 8 січня, до Богородчанського відділення поліції надійшло повідомлення від небайдужого громадянина. Він помітив як невідомий чоловік спочатку випивав в одному із місцевих кафе, а потім вийшов і сів за кермо свого автомобіля. На місце події негайно виїхала патрульна поліція, яка доставила чоловіка до відділу. Там склали адміністративного протоколу за ст.130 КУпАП. Щоб його правоохоронці не притягнули до відповідальності, правопорушник запропонував неправомірну вигоду у сумі 1000 гривень.


У січні СБУ затримала на хабарі лікаря травматолога однієї з районних лікарень Івано-Франківської області. Медик вимагав 500 доларів США у мешканця району за підготовку необхідних документів для продовження групи інвалідності. За цю суму лікар обіцяв чоловіку вплинути на працівників медико-соціальної експертної комісії.


У березні затримали посадовця облавтодору на хабарі у 15 тисяч гривень. Поліцейські з’ясували, що протягом поточного місяця керівник підприємства вимагав хабар за надання в оренду спецтехніки, яка знаходиться на балансі підприємства. 29 березня, в службовому кабінеті, керівник отримав неправомірну вигоду, при цьому його й затримали.


У березні Івано-Франківський міський суд визнав винним у зловживанні впливом колишнього директора Державного архіву Івано-Франківської області Ігоря Гриника. Нагадаємо, посадовець намагався змити в унітаз отриманий хабар у 500 доларів США. У суді Гриник визнав свою провину, обіцяв, що більше такого не повториться та просив суворо не карати.Суд визнав Ігоря Гриника винним у зловживанні впливом та призначив 12 750 грн штрафу. Також він заплатить 8294 грн за експертизи.


У квітні в Коломиї на хабарі у 200 доларів затримали начальницю відділу кадрів Коломийської ЦРЛ. Коломийський міськрайонний суд виніс вирок начальниці відділу кадрів Коломийської ЦРЛ, яку у квітні 2019 р. спіймали на хабарі у 2000 доларів США. Жінка працювала на посаді начальника відділу кадрів КНП “Коломийська ЦРЛ” з 2009 року. 2000 доларів керівниця взяла за допомогу у працевлаштуванні на посаду рентген-лаборанта. Згодом обвинувачена уклала з прокурором угоду про визнання винуватості. Суд затвердив угоду, визнав начальницю відділу кадрів винною у зловживанні впливом та призначив 25 500 грн штрафу. Також вона заплатить 6280 гривень за експертизи.


У Коломиї керівник навчального закладу вимагав у студентки 4000 гривень хабара за успішне проходження практики та здачу курсової. Студентка із заявою про вимагання хабара звернулася в прокуратуру 7 травня. А 13 травня директора інституту затримали отриманні неправомірну вигоду.

 


Долинський районний суд покарав ексначальника відділу містобудування та архітектури Долинської РДА Ярослава Шияка за отримання 7000 гривень хабара. У липні 2019 Ярослава Шияка спіймали на отриманні неправомірної вигоди. Чиновник узяв з підприємця 7000 гривень за дозвіл на розміщення тимчасової споруди для торгівлі кавунами у селі Княжолука. 

Посадовець обіцяв за цю суму повпливати на підлеглих і погодити документацію на розміщення тимчасової споруди у найкоротші терміни. На стоянці РДА підприємець передав начальнику 7000 гривень хабара. Під час досудового розслідування обвинувачений уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. Долинський районний суд затвердив укладену угоду і призначив Ярославу Шияку штраф у розмірі 25 500 гривень. Також йому потрібно було сплатити 3750 гривень за проведення експертиз.


У липні затримали на хабарі начальника Богородчанського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Юрія Сурмачевського. 

Сурмачевський за 30 тисяч гривень обіцяв закрити провадження та не звертатися в суд з поданням про тимчасове обмеження виїзду за межі України, оскільки на заявника неодноразово накладалися адміністративні стягнення, в тому числі і за порушення митного законодавства. 26 липня посадовець отримав першу частину хабаря у розмірі 10 000 гривень у своєму авто в Івано-Франківську, а 29 липня другу – 20 000 грн – у своєму кабінеті, де і був затриманий.

Суд визнав його винним у «зловживанні впливом» та призначив покарання у вигляді штрафу 15 300 грн. Ще 3768,24 грн обвинувачений має заплатити за проведення експертиз. Суд не заборонив Сурмачевському обіймати посади, тож чиновник може продовжити працювати начальником Богородчанського районного відділу державної виконавчої служби.

Таким чином посадовця покарали штрафом, меншим за хабар.


У липні на хабарі затримали начальника відділу містобудування та архітектури і землеустрою - головного архітектора міста Болехова Володимира Нідермаєра. Посадовець у липні 2019 року вимагав та в подальшому одержав від місцевого підприємця неправомірну вигоду в сумі 1000 доларів США за погодження дозвільної документації на розміщення МАФів у місті Болехові.


Наприкінці липня на вулиці Набережна в Івано-Франківську патрульні зупинили автомобіль. "Драгер" показав результат 2.78 проміле алкоголю у крові водія. Чоловік декілька разів пропонував поліцейським неправомірну вигоду. У суді порушник визнав свою провину, щиро розкаявся у вчиненому, тож йому призначили покарання у вигляді штрафу в розмірі шестисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 10 200 гривень, та конфіскацію коштів, які він пропонував патрульним.


 ХАБАР НА КОРДОНІ

У липні слідчі теруправління ДБР, розташованого у місті Києві, викрили начальника одного з митних постів Івано-Франківської митниці ДФС України на вимаганні неправомірної вигоди в розмірі $2500. Посадовця, впійманого на хабарі в 4500 доларів США взяли під варту на 2 місяці з альтернативою внесення застави у розмірі 1 920 000 гривень. Правоохоронці встановили, що митник вимагав хабар від директора приватного підприємства за визначення мінімальних тарифів на розмитнення його товарів, що перетинають кордон України. Хабарника затримано «на гарячому», неправомірну вигоду вилучили.


У серпні 1000 гривень хабара пропонував прикордонникам 51-річний житель Івано-Франківщини. Так чоловік намагався позачергово пройти оформлення.


Також у серпні прикордонники відділу “Краківець” задокументували випадок підкупу посадовців. Щоб уникнути відповідальності за спробу незаконного перетину кордону пасажир автобусу запропонував прикордоннику хабар у розмірі 50 доларів США та 1000 гривень. Ним виявився 38-річний мешканець Івано-Франківська, який прямував до Щецина.

В ході паспортного контролю чоловік спробував видати себе за громадянина Угорщини, та надав на перевірку угорський паспортний документ. В ході контролю з’ясувалось, що власник паспорта є громадянином України.

 


Наприкінці серпня затримали на хабарі головного держінспектора управління Державного агентства рибного господарства. Посадовець Держрибгосподарства в Івано-Франківській області систематично вимагав від підприємців щомісячну плату у розмірі 2 000 гривень. Як виявилось за неправомірну вигоду посадовець не перешкоджав підприємцям здійснювати вилов риби. Щомісячна сума неправомірної вигоди, отриманої рибінспектором, становила понад 50 000 гривень.


У жовтні Івано-Франківський міський суд виніс вирок у справі доцентки кафедри міжнародної економіки, маркетингу та менеджменту Івано-Франківського навчально-наукового інституту менеджменту Тернопільського національного економічного університету. Жінка була секретарем у складі відбіркової приймальної комісії ІФННІМ. А у липні 2019-го до жінки звернулися з приводу вступу абітурієнта на заочну форму навчання. Вона вирішила “допомогти” за 500 доларів. Жінку визнали винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 354 КК України та призначили їй штраф у розмірі 8 500 гривень. Також вона повинна буде сплатити державі 3140 гривень – вартість проведення експертиз у цій справі.


ХАБАР ДЛЯ ВАРТИ

У листопаді в Івано-Франківську затримали під час вимагання і отримання хабаря у розмірі 3 тисяч гривень затримали двох інспекторів «Муніципальної варти». Операцію із затримання проводила Служба безпеки України спільно із поліцією Івано-Франківської області. Чоловіки вимагали та отримали від підприємця, який працює у сфері торгівлі, три тисячі гривень за непритягнення його до адміністративної відповідальності (за продаж алкоголю неповнолітнім).

Як розповіли в СБУ, муніципальні вартові впродовж літа налагодили схему вимагання хабарів.

Відреагував на хабар міський голова Івано-Франківська. На його сторінці у соцмережі з'явився допис про відсторонення керівника «Муніципальної варти» Андрія Прусака від посади. Тоді ж вирішили створити одне КП на базі трьох: Муніципальної варти та інспекції з благоустрою та МАРСу.

Нещодавно «варту» розформували.

Проте на сесії вирішили створити нове КП з «Муніципальної варти» та «Муніципальної інспекції з благоустрою». Таким чином у Франківську працюватиме комунальне підприємство «Муніципальна інспекція «Добродій».


У грудні працівники внутрішньої безпеки НПУ разом з працівниками Коломийського відділу поліції затримали водія-порушника на передачі 400 доларів США посадовцю поліції. 27-річний мешканець Коломийського району за допомогою хабаря намагався уникнути відповідальності за п’яну їзду. Чоловік пропонував хабар за те, щоб не доводити справу до суду.

 

Також у грудні трапився аналогічний випадок. В Івано-Франківську п’яний 26-річний водій автомобіля Mercedes-Benz намагався відкупитися хабарем у 100 євро.

На завершення хочемо нагадати, кримінальна відповідальність передбачена не лише для чиновника, який вимагає чи бере хабар, але й для громадянина, який його пропонує.


Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

584
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1780 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1100 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

530
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6877 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11331 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

308

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1039

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1091

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

250
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1054
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

822
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

701
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2919
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4416
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18413
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

277
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

330
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

640
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

741