Лікарі навчають, як правильно поводитися під час спеки

 

/data/blog/84127/324c822e62e85c64ad97f337604ea72e.jpg

 

У зв’язку з аномальною спекою, медичні працівники міської поліклініки №1 вирішили провести гігієнічне навчання для громадян з питань правильного поводження в умовах такого температурного режиму.

13 серпня у приміщеннях сільських рад с. Хриплин та с. Крихівці було проведено чергування медичних працівників відділення Загальної практики сімейної медицини.

За такої погоди людина може зазнати сонячного або теплового удару. Задля уникнення небезпеки, мешканців закликають обмежити перебування на сонці з 12.00 до 16.00 год.

Першими ознаками сонячного або теплового удару є слабкість, відчуття втоми, головний біль та запаморочення. Температура тіла може піднятися до 39-40 градусів. Можуть виникати судоми і непритомність. Тому вкрай важливо надати потерпілому першу допомогу. Насамперед необхідно транспортувати його у прохолодне приміщення, покласти на спину, трохи підняти ноги, зняти одяг і відкрити всі вікна у приміщенні. Потрібно дати потерпілому випити мінеральної або чистої води. У випадку, коли виникає підозра, що потерпілий втрачає свідомість, слід дати йому вдихнути нашатирю або натерти скроні спиртом.

Серед основних заходів з профілактики теплового чи сонячного ударів потрібно пам’ятати і знати наступне:

Правильний одяг

Якщо носити в спеку синтетичні речі, то можна легко отримати тепловий удар або шкірні хвороби. Одяг повинен бути з натуральних тканин, зручний, світлих відтінків. Обов'язковим елементом гардеробу влітку є легкий головний убір.

Що краще пити у спеку

Через високу температуру повітря ми потребуємо постійного відновлення рідини з солями і мікроелементами, що втрачається з потом. Рекомендовано пити не менше 2,5-3 л рідини на день. Це може бути будь-яка рідина з температурою 18-20 градусів. Вживати її бажано кожні 40-50 хвилин по 100-200 мл. Це може бути вода, компоти, чай, свіжі соки та морси тощо. Проте і тут є свої „підводні камені”. Людям із захворюваннями серцево-судинної системи, порушеннями обміну речовин, захворюваннями нирок потрібно зменшувати кількість рідини в спеку до одного літра на добу, це враховуючи воду, перші страви, а також овочі та фрукти. Відмовтеся від алкоголю та кави – це зайве навантаження на судини в спеку. Лимонад – не найкращий спосіб втамувати спрагу, тому що в ньому багато цукру і він підвищує тиск.

Постіль „з льодом”

Якщо спека не дає заснути, за кілька годин до сну складіть постільну білизну в поліетиленовий пакет і покладіть в холодильник. З часом ліжко нагріється, але заснути буде простіше. Головне – не перестаратися і не заморозити білизну в „камінь”. По-перше, ви не зможете її нормально постелити і, додатково, прокинетеся з нежиттю.

Якщо немає кондиціонера

Якщо немає кондиціонера, можна зволожувати повітря в приміщенні за допомогою пульверизатора. Можна завісити вікна та двері вологою тканиною. А краще за все користуватися вентилятором, поставивши перед ним пляшки із замороженою водою.

Кімнатне затемнення

Закрийте всі штори і жалюзі. Потрапляючи в приміщення, сонячне світло піднімає температуру на 3-10 градусів. Можна наклеїти на шибки сонцезахисну дзеркальну плівку. Якісна плівка затримує ультрафіолет майже на 99 %, а інфрачервоне випромінювання – на 40-80 %.

Холодні зап’ястя

Охолодіть зап’ястя, потримавши їх у холодній воді не менше 10 секунд. Це знизить температуру тіла мінімум на годину.

„Правильний” душ

Приймаючи душ, намагайтеся не користуватися миючими засобами: вони сушать шкіру. Потрібно звести до мінімуму використання декоративної косметики, особливо тонального крему і пудри. Вони забивають пори, і як результат – запалення шкіри, вугровий висип. Також трапляються випадки індивідуальних алергічних реакцій на декоративну косметику у спеку, яка при взаємодії з сонцем виділяє токсичні речовини.

Відкрийте всі вікна на ніч

Увечері температура зазвичай дещо знижується, а в деяких місцях різниця між максимальною і мінімальною температурами може досягати десятка градусів. Не втрачайте можливість скористатися цим і спробуйте накопичити нічну прохолоду на всю першу половину дня. Для цього з настанням вечора відкрийте всі вікна в будинку, можете навіть влаштувати своєрідну аеродинамічну трубу за допомогою протягу. Тільки обов'язково закрийте все до сходу сонця, поки температура не почала підніматися.

Їмо правильно

Не їжте солодкі та гострі страви. Вони посилюють потовиділення. Корисні – багаті клітковиною і білком страви. Їжа має бути легкою, „літньою”. Потрібно утриматись від смаженої, жирної, гострої і солоної їжі. Порції – невеликі, а від приготування їжі про запас варто відмовитись, аби потім не лікуватися від харчового отруєння. Снідати краще раніше – о 6.00-7.00 ранку, обідати – до настання полуденної спеки – об 11.00, а вечеряти – о 18.00. Ті, хто не може заснути на порожній шлунок, можуть собі не відмовляти у невеликому перекусі за кілька годин до сну. Для цього найкраще підійдуть кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру. Дієтологи рекомендують у спекотну погоду вживати холодні рідкі страви, адже потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5% і нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа.


14.08.2015 2099 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

652
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1896 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

548
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6899 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11381 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

329

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1066

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1108

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1103
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

272
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1074
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

844
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

739
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2945
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4433
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18436
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

308
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

347
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

659
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

765