Кіт Шредінгера(в мішку!)

 

 

Одним із творцем квантової механіки і лауреатом Нобелівської премії з фізики, австрійцем Ервіном Шредінгером, свого часу був запропонований мисленнєвий експеримент з метою продемонструвати всю неповному квантової механіки при переході від субатомних систем до макроскопічних. Цебто – від світу мікроскопічного (або ж умовно тонкого) до завершеного у тому вигляді, в якому ми здатні спостерігати себе, інших і все довколишнє. Умовно грубого.

 

 

Суть і метод досліду полягали в наступному.  Кіт (неважливо, якої породи:)) запертий в сталевій камері. Крім кота в камері, знаходиться певна смертоносна і дуже крихітна доза радіоактивної речовини, захищеної спеціальними складними механізмами від прямого контакту з котом.  Знаходиться вона в так званому лічильнику Гейгера.

 

Протягом години може розпастися лише один-єдиний атом грізної речовини, втім з такою ж імовірністю може і не розпастися. Якщо трапляється розпад, то в камері завдяки лічильнику Гейгера спрацьовує реле, яке спускає молот, який розбиває колбу з отрутою. Якщо ж нема розпаду, є кіт-живий. Ось і все з точки зору механіки. Та не все так просто з точки зору  квантової механіки. Вона ж твердить, якщо над ядрами атомів будь-якої матерії нема спостереження (когось), то відбувається дивне змішування двох станів: ядра, що розпалося, і ядра, що не розпалося, – світу видимого і невидимого, кажучи дещо простою мовою. Виникає так звана ситуація суперпозиції. З цього випливає, що умовний кіт пана Шредінгера водночас є живим і мертвим, мертвим та живим; радіація виникає і не виникає; погибель приходить і не приходить.   

 

Коли ж відкрити камеру, в яку помістили бідолашного/щасливчика кота, то експериментатор виявить тільки якийсь один фізичний стан кота, ніяк не два, і не на півживого  чи напівмертвого (хіба що від переляку:)). Отже, як припускає квантова наука,  змішані стани і дуальні, двоїсті стани, річ не така вже й дивовижна, не така вже й проста. І хоча квантова фізика і механіка здобутки 20 століття,  наразі вони ще не просунулися до рівнів всебічної практики. Але все колись прийшло до нас зі світу ідей. Час покаже.

 

Запитальний лейтмотив цього експерименту простий: коли система перестає існувати як змішання двох станів і вибирає якесь одне конкретне. Справжня ціль досліду показати, що в науки поки що немає набору потрібних правил, які допомагають явно пояснити, за яких умов виникає колапс хвильвої функції, внаслідок якого кіт вмирає або залишається живим, але перестає бути змішанням того і іншого. 

 

Оскільки наука ще не досягла в цій царині ясного розуміння, відтак з чистим сумлінням можна собі дозволити, даруйте, дещо опошлити дану модель фізичних станів і спроектувати в інше русло «атомів» і «субатомів».  Наприклад – довгождані наші вибори. Ну чим не механіка квантової дії ?! Поясню. Допустимо, ви піддослідний, кіт Шредінгера, і воднораз науковець-дослідник, сам Шредінгер (не спіши, котрийсь Читачу, помишляти про «шизу» - зізнайся ж: ти себе реально і уявно виявляв ще й не таким, і в не таких станах знаходив і знайдеш, не сумнівайся…).

 

Але не забігатиму наперед. Все поетапно. Забудь, що ти лауреат Нобелівської премії, і, задля блага суспільного «психо», забудь і про кота, котрийсь Читачу. В День-28 тебе помістять… ти сам себе помістиш у закриту вузьку коробку, імення їй «виборча кабінка», «кімната свободи», «храм істини», хоч «космічний зонд» за якийсь там фонд, як то «дуже-дуже добрих діл кандидата у народні депутати». Не суть.  Ти перебуватимеш там сам-самісінький, немов (знову він !) кіт Шредінгера, а спостерігачів, принаймні поки що, принаймні згідно з законом сякої-такої фізичної дії, як і в тому експерименті, також не буде.

 

Чи значить це, що коли ти поставиш свій хрестик чи свою галочку навпроти опозиції, ти поставиш їх і навпроти влади ? На мою думку – ствердно ТАК ! І голос за комуністів(сподіваюсь, ти цього не зробиш) є нічим іншим як голосом за націоналістів(сподіваюсь, ти це зробиш). І навпаки. Проголосуєш за Сича, знай же, любий друже, ти проголосував за  Шевченка, і не так важливо, насправді, за котрого Сича… - І ти за Анушкевичуса проголосував (новини знаємо) ! Так Левицькому – аналогічне, чи навіть ідентичне – так Гдичинському ! Тягниться рука до… ну і так далі можна продовжувати.  

 

Взагалі, поки ти не вийшов зі своєї «камери», ти голосуєш за ВСЕ  І ВСІХ ВІДРАЗУ.  Ти водночас – раб і пан. Ти вирішуєш дуже багато і нічого. І тільки на очах у іншого вкидання бюлетеня у скриньку вирізняє твій вибір у МАКРО-СВІТІ, перетворює на куди простіший артефакт видимої реальності . Ось такі у нас фізичні закони і така суперпозиція. Особливо для тих, хто не виходить чи ревно заповзявся в майбутньому не виходити зі стану «ВСЕ», і відганяючи дурні думки про якийсь там поцейбічний колапс… функції.  

 

Утім, як на мене, існують у цій реальності дійові особи, що, де на жаль, де на щастя, не піддаються при спостеріганні одному котромусь зі станів, як то живий чи мертвий, добрий чи поганий. І якщо раптом після підрахунків голосів його не виявляють, він  все рівно продовжує існувати, справедливо забуваючи про реальність одного стану. У фізиці цей стан називають  багатосвітовою інтерпретацією.   Іншими словами, коли відкривається коробка з котом, один Світ чи Всесвіт не зникає на користь другого, а декогерує, розщеплюється на два існування: з котом мертвим і котом живим, існуючи паралельно. І хтозна, хто ще більше впливає на людину - «живий-тут» чи «живий-там» ?

 

Мабуть, це здатне вселити надію не лише гітлерам і сталінам. Саме тому надія не вмирає навіть останньою.  Хоч мертвого тут вкрай сутужно переконати в живучості деінде, ніж тільки отут. Тут ніяка наука про квантові стани не допоможе, її елементарно задавить наука про мантові і діамантові стани.

 

Волею-неволею, трапляється раз на скількись там…(ну, гіпотетично), кіт, він же об’єкт впливу, здатен бути безпосереднім учасником і творцем нових станів, на відміну від опосередкованого котом проффесора, суб’єктом впливу, що перегороджений непролазною стінкою між собою і ним.  Може, все-таки, нюх і хижацький інстинкт ? Який же кіт не мріє, таємно чи явно, про каюк дошкульного шакала ?.. І в нього ж не одне життя, як відомо:)

 

 

 

 


19.10.2012 Яв Назар 2886 2
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1939
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1847
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5445 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1499

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

723

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

783

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

978

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

993
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1759
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10242
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26126
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10168 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7700
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

880
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

175
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

242
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

370
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1263
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

865