ІНКАУНТЕР з історіями про нас з тобою

На «побачення» - ІНКАУНТЕР з історіями про нас з тобою – після трудових буднів  запрошує івано-франківців «Родина Кольпінга на Прикарпатті».

 -       Ну що ж, почнемо ... Все в наших руках, і що самі захочемо зробити на побаченні, то і вийде.

Власне такими словами ведучий починає інкаунтер, – своєрідне знайомство. Коротка зустріч,  що покликана допомогти  зрозуміти себе та інших, разом пошукати  рішення своїх повсякденних проблем.

 Сучасний мінливий, непередбачуваний, багатозначний й  складний світ, який в 2012 році з легкої руки американського полковника Стефана Гарроса отримав назву світ VUCA, -  змінює й саму людину, спонукаючи її до індивідуалізму, відчуження, постійної й виснажуючої гонитви за успіхом і щастям. Плата за це  – самотність.

 Подолати самотність і оце, уже тривіальне: «сам на сам зі своїми проблемами», «порятунок потопельників – справа рук самих потопельників», - а натомість дати відчути цей солодкий смак спільноти й відродити здатність людини до близьких стосунків, пробудити її прагнення до здійснення своїх прихованих можливостей й … покликаний інкаунтер - коротка зустріч.    

 Ідея видатного психолога, засновника психодрами Якоба Морено, народжена в американському місті Бетелі (штат Мен),  докотилася й до Івано-Франківська.

 Родина Кольпінга на Прикарпатті зароджує нову традицію побачень у нашій великій франківській родині: інкаунтер з історіями про нас з тобою. І це досить символічно, адже власне ще позаминулого століття німецький священник Адольф Кольпінг у відповідь на непрості тогочасні часи - часи, коли прірва між злиднями і достатком дедалі глибшала й ширшала, - почав об’єднувати, кооперувати, між собою людей у групи - «родини» задля досягнення благополуччя та добробуту.

 «Кооперація замість конфронтації» - гасло, яке ввів отець Кольпінг, актуальне й понині. Просто зробимо крок назустріч один одному й разом починемо вигрібати «авгієві конюшні» своїх проблем і проблем сьогодення.

 Взаємопідтримка, взаємонаснаження та взаємодопомога задля досягнень у світі реальному, а не примарна значимість у світі віртуальному, - ключова ідея наших інкаунтер-побачень.

 В колі зібралися різні люди. Різні за віком, за статками, за статусом. Різні й інакші, але не інші, але … свої, рідні. І в кожного - своя історія. Історія з життя.

 -       Доброго дня, давайте знайомитися.

 Знайомимося у грі. Вільно рухаючись в просторі, здоровимо кожного, вітаємося спочатку як  незнайомці, а затим,- кудись дуже-дуже поспішаючи. Завершує ритуал знайомства - зустріч близьких людей, котрі не бачилися дуже-дуже давно. Очі засвітилися, крига скресла. І знову – гра: уже уявляємо себе «зіркою» і привітавши групу, йдемо, купаючись в оплесках й оваціях, алеєю слави. Емоції зашкалюють. Ніяковість змінюється вдячністю. Вдячністю групі за прийняття. За прийняття таким як є. Просто тому, що людина. Людина «тут і тепер».

 -       А моя бабця робить так…

  І лише звуком і рухом зображаємо, що насправді робить ця, енергійна бабуся. Коло луною повторює викрутаси бабусі. Радість переповнює серця. Здавалося б, що  досить. Та цього видається мало:

  - А ви були в Сіамі?

 Невгамовний ведучий пропонує повторити якийсь «нуад боран» - старовинні натискування, що прийшли до нас з далекого і давнього Сіаму. Щосили тиснем один одного і дотик теплих долонь відлунюється у тілі неймовірною млістю, що дарує оптимізм, молодість та здоров’я. І виявляється, що таємниче мистецтво тайського масажу доступне кожному. Останні перепони довірі впали і «корабель спілкування швартується в наступній гавані»:

 - Розкажіть і послухайте історію один одного, -

 В доброму гуморі починаємо оповідати один одному свої історії  і творимо третю … історію про нас. Через рівні проміжки часу два кола рухаються назустріч новим співрозмовникам. Історія продовжується.

 - Хто хоче поділитися своєю історією?

 Опиняємося в театрі. В  театрі наших історій. Плейбек-театр - гра подарована світу Джонатом Фоксом, - граєм і повертаєм … історії один одному. На умовній сцені ніяких декорацій, лише кілька стільців І історія… Ведучий пропонує оповідачу вибрати діючих осіб - тих, хто гратиме його історію. Вибрані актори встають і зосереджено слухають, дивляться на оповідача. Пауза і  починається гра. Починається завжди з актора, що грає самого оповідача. Завершення – в кульмінаційних позах. Короткий, але важливий момент вдячності. Історія розказана і дія завершена. Залишаючись в своїх позах на сцені, новоспечені актори повертаються і дивляться на оповідача. Вони зараз і в ролі, і поза нею. Вони немов промовляють: «Ми чули твою історію і зробили все, що в наших силах, щоб зобразити її. Будь-ласка, прийми наш подарунок». Звісно гра акторів ще далека до досконалості, але є щось інше, невловимо сокровенне, у цьому дійстві –віддзеркаленні особистих історій людьми для людей, для нас, для тебе.   

- Це було схоже на твою історію? 

 І ти киваєш, бо в цю мить не готовий довіритися своєму голосу. Оповідач повернувся на своє місце, наступна людина зайняла стілець оповідача. 

 -       У кого ще є історія? Хто в цій історії зіграє тебе?  Давайте подивимося.

 Змінюються на стільці оповідача люди, змінюються історії і твориться одна історія …  історія про нас з тобою. Ось таким буде наше побачення в п’ятницю 4 листопада в Кольпінг-центрі на Височана, 18. Інкаунтер з історіями про нас з тобою.

 В п’ятницю о п’ятій - побачимся.


26.10.2016 Радислав Петрів 1850 0
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1852
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1804
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1792
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5311 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2097 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1465

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

643

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

724

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

918

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

954
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1693
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3620
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10196
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26069
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10119 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7666
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

850
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1353
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

329
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1217
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

814
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1028