Як найкращі вчені змагаються, щоб перемогти коронавірус

Ілюстрація коронавірусу у лабораторії Інституту Пастера у Ліллі, Франція. Фотограф: Адрієн Сюрпрерант / Bloomberg

 

Коли спалах інфекції набирає швидкість, ті, хто на лінії фронту, повинні працювати швидко.


Розробка вакцини або лікування нововиявленого вірусу - кропітка повільна і детальна робота. Пошук сполуки, яка діє, тестування її на тваринах, а потім її виведення на клінічні випробування на людях може зайняти роки. І навіть провідні фахівці з вірусології та епідеміології, як правило, трудяться у невідомості, проводячи довгі, самотні години в лабораторії та отримуючи швидкоплинний інтерес лише тоді, коли невідома недуга потрапляє у заголовки новин. Новий коронавірус все це змінив.

"У мене відразу 57 мільйонів справ", - каже Сара Гілберт, дослідниця Оксфордського університету, що розробила вакцину, яку вважають однією із перших, що зупинила спалах. Як і інші провідні фахівці в битві за стримування Covid-19, їй не вистачає сну і часу, коли вона спільно з іншими вченими намагається розробити план, як швидко запустити вакцину у виробництво.

Гілберт - одна з героїв, які долають сучасну кризу, науковець, яка змагається проти вірусу, що викликає страх і хаос у всьому світі. Від Азії до Європи, Північної Америки та Африки фахівці-інфекціоністи випробовують вакцини, розробляють нові тести на вірус або вибудовують інноваційні стратегії охорони здоров'я для боротьби зі спалахом. Це історія про людей, які працюють у лабораторіях, щоб врятувати нас від пандемії.

Розповідь починається в Китаї, де лікарі та вчені відігравали ключові ролі у сповіщенні світу про те, що назвали Covid-19. Мало хто заслуговує більшої вдячності у попередженні про тривогу, ніж Ай Фен, завідувач відділення швидкої допомоги Центральної лікарні в Ухані. 30 грудня вона отримала лабораторний протокол пацієнта з незрозумілою пневмонією. Ай каже, що вона вкрилася холодним потом, коли написала червоною тушшю слова "коронавірус".

Повідомляючи своїх керівників та попередивши колег-лікарів про запобіжні заходи, вона надіслала скріншоти звіту своїм однокласникам з медичної школи. "Якби я знала, як це відбуватиметься, я б не переживала за те, що мені доручили", - сказала вона китайському журналу Renwu. "Я б поширила це слово скрізь".

Попри це, звіт Ай обійшов всіх лікарів міста, закінчившись Лі Лі Венляном, 34-річним офтальмологом, який став відомим під назвою "Ухань". Він почав попереджати громадськість про небезпечний вірус, який поширюється в місті, навіть коли китайські чиновники наполягали, що передачі від людини до людини немає. Він помер у лютому після зараження, викликавши хвилю критики щодо того, як Китай поводився зі спалахом.

"Я не свисток", - сказала Ай виданню Ренву. "Я той, хто роздавав свисток". Старший керівник лікарні лаяв її за "поширення чуток", за надсилання повідомлень іншим лікарям про вірус. Китайські цензори намагалися стерти її інтерв'ю з Інтернету, але блогери підхопили його та поширили. Вона не відповідала на запити про коментарі.

Поки Ай піднімала тривогу серед лікарів, дослідники в Шанхаї під керівництвом Чжан Йончжень вивчали зразок пацієнта з Уханя з незрозумілою гарячкою. Команда Чжан зробила висновок, що зразок - це новий коронавірус, подібний до ГРВІ. Вони розпочали роботу з дослідження повного геному вірусу, яку опублікував 11 січня на virological.org Едвард Холмс, вірусолог із Сіднейського університету, який входить до консорціуму Чжан. Чжан, дослідник університету Фудан, відмовився від коментарів.

З виходом геному фахівці з інфекційних захворювань у всьому світі накинулись на код, щоб зрозуміти, як швидко цей новий збудник може поширитися і наскільки смертоносним він може стати.

Британія

Сара Гілберт. Джерело: Оксфордський університет

Гілберт вела програму про збудників хвороб в Інституті Дженнера Оксфорда, названу на честь лікаря, який винайшов вакцину проти віспи у 18 столітті. Коли вона почула про коронавірус, який розповсюджується в Китаї під час новорічних свят, їй як імунологу було зрозуміло, які наслідки можливі. Вона контролювала клінічні випробування вакцини проти іншого коронавірусу, який спричиняє респіраторну пневмонію та спричинив глобальний криз громадського здоров’я у 2014 році - респіраторний синдром на Близькому Сході (MERS). Коли вона з'явилася вперше, MERS виглядав надзвичайно небезпечно, загинули близько третини заражених. Але хоча він поширився на 27 країн, і понад 850 людей померли від вірусу, він передавався не так легко, як вірус, який викликає Covid-19.

Минулого року, коли новий вірус з’явився в Китаї, Гілберт розпочала другий етап випробувань на людях у Саудівській Аравії щодо вакцини проти МЕRS, показавши, що це безпечно і спричинило імунну відповідь. "Ми знаємо, що це працює у мавпи", - каже Гілберт. "Було не ясно, чи ефективно це для людей, оскільки не було достатньо випадків, щоб можна було б з'ясувати".

Це не буде проблемою для нинішнього спалаху, який заразив понад півмільйона людей у ​​всьому світі. Як тільки вчені Шанхаю випустили генетичну послідовність вірусу, команда Гілберта почала робити вакцину проти Covid-19 для тестування на мишах, використовуючи ту саму методику, яку вона застосовувала для вакцини MERS: шипшистий білок коронавірусу додається до аденовірусу - нешкідливого носія - отримуємо вакцину, що стимулює імунну відповідь для захисту організму.

Гілберт була однією із кількох дослідників, які відгукнулися на заклик Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2015 році запропонувати методології розробки вакцин проти Еболи, MERS та зчеплення інших більш незрозумілих, але жахливих захворювань. У список ВООЗ також ввійшла "Хвороба Х" - ​​такий невідомий збудник, який ховається, чекаючи, щоб викликати глобальну пандемію. Гілберт запропонувала платформу своєї команди, яка дозволяє дослідникам швидко реагувати на нові захворювання в міру їх появи. "Ми можемо перейти від послідовності до вакцини за дуже короткий проміжок часу", - каже вона.

Вакцина Гилберта проти Ковіда-19 - одна з приблизно трьох десятків розробок у всьому світі. Хоча всі вони мають свої сильні та слабкі сторони, вчені говорять, що добре мати стільки конкуруючих ідей, оскільки будь-яка з них ризикує швидко закритись, якщо виникнуть проблеми безпеки.

Проблема, з якою стикаються всі команди дослідників - недостатнє фінансування. У лютому Коаліція інновацій з готовності до епідемії, заснована в Осло у 2017 році для фінансування розробки вакцини, дала Гілберт гроші на виробництво достатньої кількості вакцини для невеликих тестів. Потім 24 березня команда Гілберт виграла в уряду США грант на 2,2 мільйона фунтів (2,7 мільйона доларів) для допомоги в оплаті клінічних випробувань на людях, які, як очікується, розпочнуться у квітні.

"Ми працюємо цілодобово", - каже Сара Гілберт. "У нас є багато планів для розвитку".

Сполучені Штати

Допоки вакцина буде готова, ймовірно, пройде рік чи більше, все більше сподівань, що буде достатньо якісних препаратів для лікування пацієнтів із Covid-19, які можуть полегшити наслідки захворювання. Вчені уважно стежать за клінічними випробуваннями під керівництвом Андре Каліла, 54-річного лікаря, що спеціалізується на пневмонії в Медичному центрі університету Небраски.

Фахівець з інфекційних захворювань, що народився в Бразилії, проводить нагляд за першими американськими клінічними випробуваннями, щоб визначити, чи може експериментальний препарат під назвою ремдезивір допомогти пацієнтам, які страждають коронавірусом. Випробування з більш ніж 100 пацієнтами в десятках лікарень дасть перші результати лише через тиждень, але поки що навіть Каліл не знає, яким пацієнтам допоможе препарат або тільки стандартне підтримуюче лікування.

Андре Каліл. Фотограф: Наті Гарник 

"Я сподіваюсь, що це може бути зміною гри, але як клініцист і вчений я не можу знати, чи працює цей препарат чи ні", - каже він. "Це єдиний спосіб зробити добру науку".

Як тільки в січні Каліл побачив повідомлення про коронавірус в Китаї, він та його команда почали досліджувати потенційні методи терапії, думаючи: «Ми повинні почати готуватися до найгіршого».

Це призвело їх до ремдезівіру, вперше розробленого Gilead Sciences Inc. для Еболи. Попри те, що він викликав розчарування при лікуванні еболи, дію ремедезівіру вивчали на тваринах проти інших коронавірусів, таких як ГРВІ та MERS. "Дані є переконливими", - говорить спеціаліст. "Але кожна помилка настільки різна".

У лютому відділення біозахисту медичного центру штату Небраска прийняло перших пацієнтів, які повернулися до США з "Діамантової принцеси", круїзного судна, який був під карантином в Йокахамі (Японія), після спалаху коронавірусу. Американець з корабля був першим добровольцем для випробування, і тепер, коли вірус поширюється в місцевій громаді, команда Каліла щодня приймає нових пацієнтів. У лікарні лікують пацієнтів Covid-19 на двох поверхах, і Каліл та його персонал регулярно перевіряють власну температуру, щоб переконатися, що вони не заражаються самі.

"Це йде швидше, ніж я прогнозував", - говорить він. "Це гонка проти часу."

Як і багато експертів з інфекційних захворювань, Каліл каже, що він отримав важливі уроки від спалаху еболи у 2014-2016 роках. Хоча спалах забрав тисячі життів і тривав майже два роки, вчені не мали достатньо часу для завершення досліджень, спрямованих на запобігання упередженості - рандомізовані випробування, в яких ані лікарі, ані пацієнти не знають, хто отримує наркотики чи плацебо.

"Що ми дізналися? Ми нічого не навчились з точки зору нових методів терапії. Ми не можемо дозволити собі це повторити",- резюмував Каліл.

Каліл побоюється, що та сама помилка може бути допущена і сьогодні, коли лікарі по всьому світу роздають неперевірені методи лікування без жорстких клінічних випробувань. Це включає хлорохін, антималярійний препарат та противірусні препарати ВІЛ-лопінавіру та ритонавіру, які використовуються для лікування пацієнтів Covid-19, але можуть бути токсичними та не були дозволені для використання проти нового коронавірусу.

"Якщо ці ліки можуть бути корисними проти коронавірусу - це чудова новина, але ви ніколи не дізнаєтесь, якщо не проведете рандомізоване, контрольоване дослідження", - говорить він. "Ми повинні запропонувати своїм пацієнтам справжню науку. Це єдиний спосіб допомогти їм."

ВООЗ

Для людини, яка відповідає за коронавірус у Всесвітній організації охорони здоров’я, факт, що вченим, таким як Каліл, доведеться поспішати з тестуванням потенційних нових методів терапії, є суперечливим. Чому, питає він, це не було зроблено роки тому, і чому у нас так мало ефективних противірусних препаратів?

"Це майже смішно, враховуючи масштаби цієї загрози", - каже Майкл Райан, керівник програми з надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я в агентстві ООН. "Ми все ще повертаємось до тих самих старих наркотиків, які ми вживаємо вже 20 років".

Завдання Райана полягає в тому, щоб 194 країни-члени ВООЗ розробляли методи лікування та накопичували ресурси для підготовки до пандемії. Світ витратив близько 1 мільярда доларів на припинення епідемії Еболи в Демократичній Республіці Конго минулого року, але навколишні країни отримали лише п’яту частину 65 мільйонів доларів, які вони вимагали від заможніших країн для підготовки до наступного спалаху.

Майкл Райан. Фотограф: Стефан Вермут / Bloomberg

"Коли криза нападає, ти реагуєш і кажеш, чому я раніше цього не робив?" ,- каже Райан. "Це природа людини. Але реально така ціна, яку ми платимо за це як суспільство, дуже висока"

Політичні програми, заможніші країни, які сприяють основній частині фінансування ВООЗ, можуть допомогти рекомендаціям агентства. Маючи мало правоохоронних повноважень та історію того, що не можливо протистояти урядам під час криз зі здоров’ям, ВООЗ часто висміюється як неспроможна.

Критика виходить з усіх боків. Коли Райан та генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейєс в січні похвалили Китай за його "лазерний фокус" - підхід до боротьби з Covid-19, критики напали на них за те, що вони звучали як пішаки Пекіна. Потім через шість тижнів він потрапив під обстріл за завуальовану критику урядів, які повільно реагують. "Швидкість - це досконалість козиря", - сказав Райан під час пресконференції 13 березня. "Будьте швидкими. Не шкодуйте".

У Райана мало терпіння до таких дебатів, наполягаючи на тому, що країни повинні проводити агресивне відстеження контактів, щоб стримувати спалах. Він зрозумів важливість швидких, рішучих дій з моменту першої надзвичайної ситуації, з якою він зіткнувся, спалаху Еболи у Габоні у 90-х роках.

"В умовах кризи у вас немає такої розкоші, як час, і вам доведеться неприємно прискорюватися у прийнятті рішення", - говорить він. "Ви не завжди матимете рацію. Вам завжди доведеться приймати рішення, перш ніж отримаєте достатню кількість даних."

Райан ніколи не планував кар'єру в галузі охорони здоров'я. Отримавши диплом хірурга-травматолога, ірландець за походженням, він підписав короткостроковий контракт у 1990 році, щоб допомогти навчати лікарів в Іраку. Перебуваючи там, він ушкодив спину в автомобільній катастрофі, що унеможливило проведення довгих годин на ногах, необхідних хірургу.

Він перекваліфікувався в епідеміологію та вступив до ВООЗ у 1996 році, де координував реакцію агентства на ГРВІ, боровся з еболою та керував відповіддю на пандемію грипу H1N1. Після невдалої спроби змусити організацію вкласти більше ресурсів у надзвичайні ситуації та епідемії, він залишив у 2011 році роботу над викоріненням поліомієліту. Коли Гебрейєс був призначений генеральним директором у 2017 році, він повернув Райана, щоб очолити зусилля щодо реагування на надзвичайні ситуації після того, як його широко критикували за те, що він занадто повільно реагував на спалах еболи 2014-2016 років.

Райан впевнений, що з часом буде розроблена вакцина і будуть знайдені нові методи терапії, але він переживає, чи будуть вони доступні для всіх, хто потребує.

"Я не буду радий, якщо ми розробимо хорошу вакцину, і отримають її лише люди, які можуть дозволити собі заплатити за це", - говорить він. "Це була б велика трагедія".

Сенегал

Це трагедія для Африки, де майже відсутня система охорони здоров'я та населення, яке вже бореться з малярією, ВІЛ та Еболою, роблять Covid-19 ще більш небезпечним. Вірус повільно дійшов до Африки, але на континенті в 1,2 мільярда людей є понад 4 200 випадків у 46 країнах, і багато інших, швидше за все, залишилися непоміченими.

Авангард зусиль Африки - Амаду Альфа Салл, 50-річний експерт з інфекційних хвороб, який керує сенегальською філією Інституту Пастера, глобального дослідницького центру. У січні, коли Салл вперше почув про таємничу пневмонію в Китаї, він подумав: "Будьмо готові".

Амаду Альфа Салл. Фотограф: Seyllou / AFP через Getty Images

27 лютого Нігерія підтвердила перший випадок зараження в Африці на південь від Сахари. Через чотири дні - в день, коли Сенегал повідомив про перше зараження - Салла викликали на зустріч у президентський палац з вищими урядовими посадовими особами та експертами із захворювань. Приблизно в той самий час ВООЗ попросила групу Салла запустити одну з двох ключових лабораторій, що координують тести по всьому регіону.

Відтоді Салл, який вивчав вірусологію та охорону здоров'я у Франції та Британії, консультував уряди у всьому світі щодо спалахів, працює по 18 годин із колегами з усієї Африки. "Я не так багато сплю", - каже він.

Влада охорони здоров’я сподівається, що досвід континенту з Еболою допоможе боротися з коронавірусом. Після того, як Ебола потрапила в сусідню Гвінею у 2014 році, команда Салла була однією з перших на місцях, яка здійснювала нагляд за тестуванням, що є ключовою частиною відповіді. Епідемія охопила регіон, загинуло понад 11 000 людей і перешкоджало лікуванню інших захворювань, але Салл каже, що Африка в цей час сильніше.

"На найвищих рівнях люди набагато більше обізнані, і вони швидко реагують", - говорить він. "Це не означає, що це буде ідеально, але буде набагато краще".

Ебола також підкреслила необхідність Африки створити власні можливості реагувати на надзвичайні ситуації. Вчасно не було вакцини проти Еболи, яка допомогла б жителям Західної Африки, але допомогу надавали в Демократичній Республіці Конго у 2018 році після нового спалаху.

З партнером у Британії Салл розробляє тест на Covid-19, який може дати результат вже за 10 хвилин, а не через години, які потрібні сьогодні. Хоча вартість залишається бар'єром, він прагне зробити його доступним навіть для країн зі слабкими системами охорони здоров'я. І його технологія тестування призначена для роботи і з іншими хворобами, які неодмінно з’являться, спричинені змінами клімату, все більш мобільним населенням та стійкістю до антибіотиків.

"Ми будемо жити в епоху епідемій, що надходять регулярно", - говорить він. "Це буде наш спосіб життя".

Сінгапур

На тлі зусиль у всьому світі вражає успіх моделі боротьби з епідемією Сінгапуру при зіткненні з Covid-19. Він лише повідомив про свою першу смерть від Covid-19 21 березня, майже через два місяці після того, як вірус прибув до міста-держави. Попри те, що за останній тиждень випадки вдвічі збільшились до 844, в основному через подорожі додому, тест на коронавірус в країні був одним з найбільш агресивних у світі. Станом на минулий тиждень Сінгапур провів понад 39 000 тестів, найвищий показник на душу населення, навіть ніж у Південній Кореї, вважається таким, що вдалося знищити випадки шляхом проведення масових перевірок.

Як виконавчий директор Національного центру інфекційних хвороб Лео Є Сін допомагає керувати реакцією Сінгапуру, застосовуючи уроки, отримані під час боротьби з ГРВІ у 2003 році та H1N1 у 2009 році. На початку січня, коли з Уханю почали з'являтися повідомлення про вірус, вона негайно почала готуватись, знаючи, що це неминуче для її країни, враховуючи широкі зв’язки між Китаєм та Сінгапуром.

Лео Є Сін. Джерело: Національний центр інфекційних хвороб Сінгапуру

"SARS приїхала до Сінгапуру, не повідомивши нас", - каже 60-річна Лео. "З Covid-19, важлива відмінність - ми бачили, що він йде".

До того, як 23 січня в Сінгапурі виявили перший випадок, її центр вже розробив власний тест на вірус і почав розширювати свою здатність до масових оцінок. Сінгапур може щодня виконувати більше ніж 2000 тестів і працює над цим.

Перші пацієнти, які одужали, отримали лікування в центрі Лео, де дослідники негайно почали вивчати вірус. Лео сподівалася, що, як і при ГРВІ, у хворих на інфекцію коронавірусом з'являться симптоми, які полегшать їх виявлення та карантин перед тим, як перенести хворобу. Незабаром вона зрозуміла, що має справу з чимось зовсім іншим.

"Пацієнти можуть передавати вірус дуже швидко", - каже вона. "Виявлення вірусу, на наш подив, було найвищим на ранніх стадіях хвороби і зменшується в міру прогресування захворювання".

Вона використала ці ранні дослідження, щоб порадити зміну стратегії Міністерства охорони здоров'я Сінгапуру, рекомендуючи лікарям пропонувати п'ять днів медичної відпустки будь-кому, хто проявляє ознаки дихального дистресу, щоб люди могли залишитися вдома і не поширювати хворобу.

Сингапурська тактика обов'язкового тестування під час відстеження та ізоляції контактів заражених людей спрацювала частково, оскільки в центрі Лео є місця для карантинних пацієнтів. Трохи більше як рік тому її команда почала переїжджати у новий 14-поверховий будинок із 330 ліжками для лікування пацієнтів з інфекційними захворюваннями.

"Ми вважаємо себе дуже щасливими, що у нас є нова будівля саме вчасно для цього збудника", - каже Лео. "Ми жартуємо між собою, що це дуже дорога будівля і дуже дорога в обслуговуванні, але інвестиції повернулися раніше, ніж ми сподівалися".

З чисельністю населення 5,7 мільйона Сінгапур не може бути зразком для наслідування великими країнами. Наразі йому вдалося обмежити передачу без драконівських заходів, таких як закриття шкіл чи торгових центрів, але уряд оголосив про закриття барів та кінотеатрів, якщо кількість спалахів зростатиме.

"Ми передбачаємо, що це лише початок епідемії", - каже Лео. "Найкраще що можна зробити, це закриття шкіл та соціальна ізоляція, карантин - це коли епідемія досягне піку. Ніхто не має кришталевої кулі, щоб визначити, коли це буде".

за матеріалами Bloomberg


12.04.2020 4514
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1239
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2545
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2122
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2176
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6569 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2461 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

352

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1155

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1295

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1416
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

290
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

592
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2073
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26523
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

560
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10473 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8020
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

547
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

412
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

553
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

629
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1593