Е-бать

 

 

Етика – це грецьке слово, похідне від «дім», яке з часом почало означати «характер», а ще з часом еволюціонувало до « система цінностей для всіх». Мудрий вуйко Арістотель  розділяв етику на практичну і теоретичну. До теоретичної він відносив – фізику і логіку,  до практичної –  політику.

У нас, напевно, більшість платоніків  (опонентів Арітсотеля і школи),  які відірвані від конкретної речі і ідеалістичного світу речей. Тому етика в нас  - це арістотелізм навпаки, де етична політика то є чиста теорія.

Фіг вже з тими ефірами, де одне опудало перебиває інше, а те, інше після « я вас не перебивав», перебиває  всіх тих, хто його не перебирав. Я вже мовчу про всіляких там мосійчуків… Не уявляю собі, щоб якесь британське мовлення, наприклад, транслювало думки людини, яка погоріла відкрито на хабарі, ще й в прямих етерах. У більшості наших журналістів вочевидь етики не більше, ніж у політиків наших.

Як виправдання журналісти часто кажуть, точно як рядовий порядний чиновник: "система – винувата, не особа". Коли це чую, то завжди виникає підозра, що в цій державі (принаймні за цієї влади) ніколи конкретну особу в системі не покарають, а тільки ляпас дадуть – системі. Наприклад створенням антикорупційних органів (іншої системи, в якій левова частка осіб - з попередньої системи), в якій більшість буде ненавидіти особу (корупціонера), зате оберігатиме і леліятиме систему.

Бо Система це – божество, невидиме і невловиме, наче «Єдине» Платона, все від неї і до неї. Тому її можна хулити, її можна любити, але вона недосяжним чином  для простих смертних не припиняє існувати, холодна і незворушна, спокійно і нещадно перетравлюючи в собі нещасних суб’єктів існування.

Проте система замкнута річ, а згідно з канонами фізики – другим законом термодинаміки – вічно вона існувати не може, не могла і рухається вона до ентропії – хаосу і теплової смерті.

Саме другий закон термодинаміки навернув і продовжує це робити багатьох відомих і менших відомих атеїстів-еволюціоністів  до теїзму. Адже якщо і раптом система, в даному випадку весь світ, виникла випадково з нічого сама по собі, то жодним чином не змогла сама  би організуватися без зовнішнього поштовху.

Звідси – всіх видів еволюціоністів, в тому числі й тих, хто нам теревенить, що країна наша на правильному шляху, просто еволюційному, треба піддати остракізму,  хай собі пояснюють свої казочки собі систематично.

Звичайно, що етика тримається на вірі, вірі в справедливе і красиве буття, ідеально: поцейбічне і потойбічне. Християнська етика Заходу  - а вона все ще християнська - періодично руйнує будь-яке системне вОно (езотеричним родом зі Сходу), як-то мафія чи гітлеризм, комунізм, абсолютизм-монархізм, що знеособлює людську  істоту, вивищується над нею, поглинає її – і періодично успішно долає.

Тільки останні десятиліття  лібералізм набув статусу чергового нового «вОно», що означає,  що його гіпертрофовані форми теж будуть рано чи пізно зруйновані. І не важливо, чи ісламізмом чи чимось іншим, бо це теж буде зруйноване, всіляка антилюдська система.

Для того на Заході все ще існують етичні цінності правила, ментально чужі для великої кількості людей постсовка – чи не найстрашнішої нелюдської системи. Наприклад, якщо західний політик чи чиновник, публічна посадова особа, потрапляє в скандал,  навіть випадково, то переважно це призводить до відставки.  До відставки веде, як всі ми знаємо,  необережний вислів на адресу тієї чи іншої особи, або, не дай Боже, раси, етнічної спільноти, держави.

А коли вже знайдуть чиїсь темні рахунки на Багамських островах (для порівняння, часто-густо, не мільйони, а тисячі), то, звісно,  залізно кримінал. Міністра внутрішніх справ Франції Брюно Ле Ру  звинуватили в тому, що дві неповнолітні його дочки  рахувалися помічницями в Парламенті. Це жах !Що мав наслідком автоматичне подання у відставку міністром.

Ні офшори Порошенка, ні десятирічної давнини бійка міністра Луценка в німецькому аеропорті, який «захищав» свого синка  від підлих «нацистів», не те, що не призвели до відставки, залишилися забутими і прощеними в цій державі.  

Чого нам дивуватися, що після вибухів в Калинівці ніхто не подасть в відставку самостійно  і ніхто не буде покараний (крім, може, двох сторожів) ?! Винна ж – система, а етики зясь, або вона у нас антиарістотелічна – чисто теоретична.

Не хочете змінювати її, не хоче знищувати її, моліться  до неї – Великої Системи, аби дала вам добрих родичів  у ній… Та вона все одно буде знищена – правильною етикою і правильними молитвами,  тою, яка  судить і виносить вердикти за персоналіями, краще пожалійте себе і своїх родичів.

P.S.У нас часто люблять філософи-софісти вводити діалектичні роди, або інакше кажучи, протиставляти етику –  естетиці.  Насправді це теоретична – і ще більше – практична похибка. Вони не лише не протистоять одна одній, а й доповнюють each other, як фалос і вагіна. Звідси, роблю висновок, що найбільшою нашою українською ідейно-системною помилкою і проблемою є інша «Е» (навіть не дефіцит  Економіки і не Е-уряду) – Еротика.  Її у нас нема, на відміну від порнографії, яку вперто називають «еротикою» , бо в еротиці -  не видно, як ї»уть, там всім давно вже все видно, в тому числі – партнерам західним.  В нас, де не ї»уть, там імітують, де не імітують, там таблчика не для всіх». Добрі часи – це коли всі голі, себто прозорі,  зайняті приємним, корисним і правильним  процесом,  і тільки найпотаємніше – не для всіх.


28.09.2017 Яв Назар 2358 0
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2021
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1883
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1882
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5590 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2177 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1535

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

776

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

848

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1051

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1025
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1798
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3704
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10296
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26187
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10216 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7744
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

923
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

270
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

303
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

408
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1308
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

910