Дрібний бізнес накривають ВЕЛИКІ проблеми

Лідери громадських організацій, які представляють інтереси приватного бізнесу краю, після перших двох місяців роботи за правилами, визначеними Податковим кодексом і особливо законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування», намагаються донести до органів влади тривожний «месидж», — якщо не буде вжито невідкладних заходів з державної підтримки окремих, найбільш вразливих категорій «спрощенців» і зовсім малих приватних підприємств, передусім у сфері послуг, то невдовзі вони вимушені будуть припинити свою діяльність. А це потягне за собою зростання безробіття, поглибить бідність і змусить державу збільшити асигнування на виплату соціальних допомог та субсидій.

 

Калуських інвалідів

парламент не почув

Рада підприємців Калуша, яка активно діє, дає наразі раду практично всім проблемам, що виникають перед малим бізнесом міста. За винятком однієї.

...Після громадських слухань, на яких обговорювався проект Податкового кодексу, приватні підприємці Калуша — пенсіонери й інваліди написали звернення до глави держави Віктора Януковича і Голови Верховної Ради Володимира Литвина. У ньому літні та обділені долею люди просили про єдину пільгу: звільнити їх від сплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду. Їх підтримала рада підприємців міста.


— Ці люди вже на пенсії. Але ще якусь частину свого часу стоять на ринку або ж в орендованих приміщенняхѕ У них немає ні викуплених магазинів, ні власних перукарень. І продають вони хто шкарпетки, а хто  інший не особливо прибутковий крам, — наголошує секретар ради підприємців Калуша Марія Пасічник.


Отож ще торік у жовтні рада підприємців Калуша надіслала листа з цього приводу Президентові України, главі парламенту та в усі інші урядові інстанції. Але на нього і додане звернення «спрощенців» з їхніми підписами, домашніми адресами і навіть ксерокопіями пенсійних та інвалідських посвідчень просто ніхто не відповів.

Вже у січні, коли набрали чинності нові правила ведення підприємницької діяльності, за якими «спрощенці» до 20 лютого мали, крім єдиного податку, заплатити і єдиний соціальний внесок, рада підприємців пішла, так би мовити, по другому колу: підготувала ще одного листа до Президента і Голови Верховної Ради на підтримку пенсіонерів та інвалідів. 16 лютого підприємницька спільнота Калуша зрештою отримала відповідь за підписом одного із заступників голови Пенсійного фонду України. «Два списані аркуші, а наприкінці одне речення про те, що для приватних підприємців цієї категорії пільг у законі не передбачено. Наші пенсіонери й інваліди просто в розпачі», — зазначає Марія Іванівна.
Звісно, питання це непросте. Заступник начальника відділу надходження доходів головного управління Пенсійного фонду України в області Ольга Смеречанська, відповідаючи на запитання М. Пасічник під час недавнього засідання робочої групи «Сталий економічний розвиток, бізнес-клімат та інвестиції» Регіонального комітету з економічних реформ облдержадміністрації, підкреслила, що прийнята в державі солідарна система пенсійного забезпечення не допускає можливості надання будь-яких пільг. Отож люди, котрі вже й заробили пенсію чи ж отримують її в зв’язку з втратою здоров’я, ведучи підприємницьку діяльність або ж працюючи, так само, як і всі інші, мусять сплачувати єдиний соціальний внесок. Тим паче, що сума їхніх внесків навіть не покриє тих видатків Пенсійного фонду, які підуть на виплату їм підвищених пенсій, коли через два роки вони отримають право на їх перерахунок.


Те, що закон є закон, М. Пасічник розуміє. Однак цілком очевидним є й інше. Більшість літніх людей та інвалідів, думаю, не мерзла б нині на калуському ринку, якби парламент визначав, а уряд виплачував пенсії, що відповідають бодай мінімальним, а не віртуальним, «законодавчо встановленим» стандартам життя. Незабезпечена старість та невеликі пенсії за інвалідністю змушують людей торгувати шкарпетками, бо, крім хліба, потрібні ще й ліки, одяг, взуття. А ще ж бодай інколи хочеться порадувати гостинцем онуків.


Та із запровадженням сплати обов’язкового соціального внеску пенсіонери й інваліди втрачають оцей невеликий підробіток, заради якого вони вистоюють на ринку. Ухвалений народними депутатами України Закон «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування», по суті, позбавляє їх робочих місць. Тих, які вони самі собі й створили. І їх розпач цілком зрозумілий: літні люди, які не зможуть «потягнути» соціальний внесок, на біржу праці, зрозуміло, не стануть. Та й інвалідів служба зайнятості навряд чи зможе працевлаштувати, навіть якщо вони звернуться по допомогу.

 

Яка робота світить коломийській молоді?

А в Коломиї найближчим часом в асоціацію, напевно, об’єднаються  приватні підприємства побутового обслуговування.


— У них насправді вкрай складна ситуація, — зазначає голова ради підприємців «Ділова Коломийщина» Ганна Степ’юк. — Бо якщо перукарка або манікюрниця з 10—15 річним досвідом, яка вже має своїх постійних клієнтів, ще може розраховувати на не Бог зна яку зарплату, то дівчині, яка тільки-но закінчила курси, заробити 200—300 гривень на місяць — смішну, здавалося б, суму — просто нереально. Тобто якщо ми говоримо про перше місце праці молодої людини, то мусимо розуміти, що офіційно влаштовувати її на роботу підприємцеві фінансово неможливо. Тут має бути якась допомога і підтримка держави.
Маленькі магазини і міні-маркети, а особливо підприємства побуту — салони та перукарні нині здебільшого не приносять особливих доходів. «Я розумію проблеми Пенсійного фонду. Але ці люди наразі просто самі собі дають раду. Допомогти державі вони, можливо, й не можуть. Бо самі потребують підтримки від держави, — вважає Ганна Михайлівна. — І щоб вони не опинилися на шиї у держави і не поповнювали армію безробітних, потрібні якісь невідкладні дії та обов’язкова допомога парламенту, уряду»...


Нині, коли, з одного боку, зросли відрахування, які підприємці зобов’язані сплачувати до державної казни та Пенсійного фонду, а з другого боку, податківці Коломийщини енергійно взялися виводити зарплату найманих працівників з «тіні», стає очевидним, що для частини дрібного бізнесу це навантаження практично непосильне. Отож парламент та уряд мали би виявити гнучкість з тим, щоб не забирати робочих місць у пенсіонерів й інвалідів та не позбавляти перспективи працевлаштування тих, хто тільки-но починає самостійне життя.

 

Українське ноу-хау:

торгівля «за так»

А депутат Надвірнянської районної ради, заступник голови обласного об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» Іван Микитюк акцентує увагу на проблемах невеликих закладів торгівлі, що виникли через «ручне» управління торгівлею.
«Коли уряд запроваджує обмеження торговельної націнки на хліб, то і власник магазину, і продавці це розуміють. Ніхто не стане наживатися на продажу односельцям хліба чи борошна», — зазначає іван іванович. Хоча, як він додає, 10-відсоткова роздрібна націнка до оптової ціни хліба покриває лишень видатки на утримання магазину, оплату енергоносіїв і трохи — на зарплату. Торгівля стає рентабельною і отримує перспективу розвитку лише тоді, коли має можливість заробити на реалізованому товарі 20 відсотків. Та й то коли ринки «спокійні». А не так як тепер, коли товари щоденно дорожчають і виторгу, зібраного сьогодні магазином, назавтра вже не вистачає, щоб придбати той самий асортимент і ту ж кількість товарів, яку напередодні продали.
Втім, хліб — це зрозуміло. А ось чого І. Микитюк не може збагнути, то це ситуації, яка склалась у сфері торгівлі тютюновими виробами. За його словами, оптовики постачають підприємствам роздрібної торгівлі сигарети за цінами, коли між їх оптовою вартістю та вже роздрібною ціною, яку встановлює держава, залишається лишень вісім відсотків «люфту». Тобто роздрібна торговельна націнка на сигарети виходить навіть меншою, ніж на хліб та на борошно, на яке, зокрема, можна її встановлювати до 15 відсотків.


— Але жодний з магазинів, особливо сільських, звісно ж, не може відмовитися від продажу тютюнових виробів. Бо сигарети, як і хліб, люди купують щодня. І, звичайно ж, продавці не будуть змушувати односельців їхати аж до Надвірни за пачкою сигарет, — зауважує Іван Іванович.

Хто має стежити і регулювати те, щоб продавцям не доводилося продавати сигарети, образно кажучи, «за так», попри те, що цей товар приносить державній скарбниці надприбутки, невідомо. Так само як і те, як довго зможуть протриматися невеликі заклади роздрібної торгівлі, передусім у прикарпатських селах, якщо через «ручне» управління продовжуватимуть балансувати на межі збитковості.

 

Галичина

11


03.03.2011 Микола Петричук 1272 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

630
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1817 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1111 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

534
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6884 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11356 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

314

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1050

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1096

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1091
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

259
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1064
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

829
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

721
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2924
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4420
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18421
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

292
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

337
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

647
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

749