Covid-19: вагітні отримують суперечливі поради щодо вакцинації

Вагітна жінка, якій роблять щеплення в Тель-Авіві. Джек Гез / Агенція Франс Прес - Getty Images


ВООЗ та Центри з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) мають різні погляди, і експерти частково звинувачують у відсутності даних, оскільки майбутні матері були виключені з клінічних випробувань.

Вагітні жінки, які шукають рекомендацій щодо вакцин проти Covid-19, стикаються з такою плутаниною, яка з самого початку поглибила пандемію: провідні світові організації охорони здоров'я - Центри з контролю та профілактики захворювань США та Всесвітня організація охорони здоров'я - пропонують суперечливі поради.

Жодна з організацій прямо не забороняє і не заохочує імунізацію вагітних. Але враховуючи ті самі обмежені дослідження, вони дають різні рекомендації.

Консультативний комітет CDC закликав вагітних жінок проконсультуватися зі своїми лікарями перед закатуванням рукавів - рішення, якому аплодували кілька жіночих організацій охорони здоров'я, оскільки воно дозволило приймати рішення безпосередньо на майбутнім мамам.

ВООЗ рекомендувала вагітним жінкам не вакцинуватися, крім випадків, коли вони страждають від високого ризику щодо захворювання на Covid через роботу або хронічні захворювання. 

У вівторок організація видала вказівки щодо рекомендацій вакцинуватися вакциною "Moderna", що викликало невпевненість серед жінок та лікарів у соціальних мережах, оскільки раніше цього місяця опублікували подібні вказівки щодо вакцини Pfizer-BioNTech.

Кілька експертів висловили невдоволення позицією ВООЗ, заявивши, що ризики для вагітних жінок від коронавірусу набагато більші, ніж будь-яка теоретична шкода від вакцин.

"Немає задокументованих ризиків для плода, немає теоретичних ризиків, немає ризику в дослідженнях на тваринах", - сказала доктор Енн Лерлі, біоетик з Університету Північної Кароліни, Чапел-Хілл. "Чим більше я думаю про це, тим більше я розчарований і сумний з цього приводу".

Різниця в думках між CDC та ВООЗ не полягає в наукових доказах, а в їх відсутності: вагітним жінкам заборонено брати участь у клінічних випробуваннях вакцин - рішення, яке базується на давній традиції виключення вагітних з можливих біомедичних досліджень, проте наразі це оскаржується.

Хоча обґрунтування нібито захищає жінок та їх ненароджених дітей, заборона вагітним жінкам проводити дослідження створює ризик із ретельно контрольованого середовища клінічного випробування у реальний світ. Практика змусила пацієнтів та постачальників зважувати делікатні, тривожні питання з невеликою кількістю даних про безпеку та ефективність.

Як правило, вакцини вважаються безпечними, і вагітним жінкам рекомендують проводити імунізацію проти грипу та інших захворювань з 1960-х років, навіть за відсутності суворих клінічних випробувань для їх перевірки.

  "Як акушери, ми часто стикаємося з важкими рішеннями щодо втручань під час вагітності, які не були належним чином перевірені під час вагітності", - сказала доктор Деніз Джеймісон, акушер з Університету Еморі в Атланті та член експертної групи Covid в Американському коледжі акушерів та гінекологів. 

Коледж рішуче виступав за включення вагітних та жінок, що годують груддю, до випробувань вакцин.  

"Багатьох людей засмучує те, що існує ризик нічого не робити", - сказав д-р Джеймісон. "Не пропонувати вагітним жінкам можливість зробити щеплення та захиститися там, де відомі серйозні ризики інфікування коронавірусом, що посилюються вагітністю, не є розумною стратегією".

Люди, що чекають у черзі на отримання вакцини поблизу центру вакцинації в Лос-Анджелесі. Маріо Тама / Getty Images


Невизначеність не обмежується лише вакцинами проти Covid-19: багато, якщо не більшість ліків, включаючи широко використовувані препарати, ніколи не тестувались на вагітних. Можуть знадобитися роки або десятиліття, щоб виявити несприятливі побічні ефекти, якщо не проводилось дослідження з контрольною групою для порівняння.

"Це не історія про ВООЗ чи інших людей, які радять не вакцинуватися під час вагітності", - сказала Карлі Крубінер, співробітник Центру глобального розвитку та головний дослідник проекту "Етика досліджень вагітності щодо вакцин, епідемій та нових технологій". Це історія про неможливість своєчасного та належного включення вагітних жінок до досліджень вакцинації".

Сказавши, що вона розуміє прихильність ВООЗ та інших дорадчих органів покладатися на наукові дослідження, доктор Крубінер додала:

"Реальність така, що ми ще не маємо даних про ці щеплення під час вагітності, і без цих даних дуже важко давати будь-які рекомендації".

CDC та ВООЗ багато разів пропонували суперечливі поради протягом пандемії - перш за все щодо ефективності носіння масок та можливості вірусу циркулювати у повітрі в приміщенні.

У своїй заяві CDC заявив у четвер, що, виходячи з того, як діють вакцини Pfizer-BioNTech та Moderna, "навряд чи вони становлять особливий ризик для вагітних".

Рекомендація CDC може мати сенс для США, де жінки можуть легко проконсультуватися зі своїми медичними працівниками, сказав Йоахім Хомбах, радник охорони здоров'я ВООЗ з питань імунізації. Але ВООЗ забезпечує керівництво багатьма країнами з низьким та середнім рівнем доходу, де жінки не мають доступу до лікарів або медсестер, сказав він.

Рекомендація ВООЗ також була зроблена "в контексті обмеженого постачання" вакцин, сказав д-р Хомбах.

Pfizer не включала вагітних жінок у свої початкові клінічні випробування, оскільки дотримувалась політики, викладеної Управлінням з контролю за продуктами та ліками, для першого проведення досліджень токсичності для розвитку та репродуктивної системи, сказала Джеріка Піттс, речниця компанії. 

І Pfizer, і Moderna надали результати досліджень токсичності на вагітних щурах до FDA у грудні.

Pfizer планує розпочати клінічне дослідження вагітних жінок у першій половині 2021 року, сказала Піттс. За словами прессекретаря компанії Колін Хасс, Moderna створює реєстр для результатів вагітних жінок, які отримують її вакцину.

Критики рішень компаній про виключення вагітних з випробувань заявляють, що дослідження репродуктивної токсичності могли бути проведені набагато раніше - як тільки були визначені перспективні кандидати на вакцину. Компанії повинні були додати протокол для зарахування вагітних жінок, як тільки стало очевидно, що користь від вакцин перевищує потенційну шкоду, сказала д-р Крубінер.

"Важко зрозуміти, чому відбувається ця затримка і чому вона не була ініційована раніше", - сказала вона. "Більша проблема полягає в тому, що ми втратимо місяці до того моменту, коли їх почнуть".

Дози вакцини Pfizer на території в парку Ронерт, штат Каліфорнія. Pfizer не включав вагітних жінок у свої клінічні випробування, заявляючи, що це відповідає рекомендаціям FDA. Джим Вілсон / The New York Times


"Як би там не було, я хотіла б, щоб ВООЗ була більш прозорою у своїх підставах для цієї рекомендації", - сказала вона. "Життя жінок залежить від цього".

Дані про токсичність, опубліковані Pfizer та Moderna у грудні, не виявили шкідливого впливу вакцин на вагітних щурів - докази, наведені ВООЗ у своїх рекомендаціях.

Одним з надзвичайних наслідків консервативного підходу до вакцин, який виник під час епідемії Ебола в Демократичній Республіці Конго, коли медичні працівники пропонували вакцину від цієї хвороби всім, крім вагітних або жінок, що годували груддю. Без вакцини 98 відсотків вагітних жінок, інфікованих вірусом Ебола, померли.

Відтоді правила змінили після публічного протесту, але до того часу багато вагітних жінок померли, сказав доктор Лайерлі.

Covid-19 також виявився небезпечним для вагітних жінок. Велике дослідження CDC, опубліковане в листопаді, показало, що вагітні жінки з симптомами коронавірусу, значно частіше потрапляли до лікарні або помирали в порівнянні з невагітними жінками, які також мали такі симптоми.

Докази спонукали службовців агентства додати вагітність до переліку захворювань, що підвищують ризик важких захворювань та смерті від коронавірусу.

CDC створив додаток для смартфонів під назвою v-safe для отримання повідомлень про побічні ефекти в імунізованих людей. Наразі до реєстру зареєстровано близько 15 000 вагітних жінок, повідомив у середу комітет імунізації агентства.

"Я думаю, що це наш найкращий шанс швидко отримати дані про безпеку", - сказав д-р Джеймісон.

Спочатку Великобританія наполегливо рекомендувала не застосовувати вакцини проти Covid-19 для вагітних, але з того часу переглянула свої вказівки, щоб дозволити робити щеплення вагітним жінкам, які працюють із хворими на коронавірус або мають високий ризик інфікуватися. 

"Я сподіваюся, що ВООЗ також перегляне", - сказав д-р Джеймісон.

Деякі експерти відзначають, що рекомендації не такі розбіжні, як можуть виглядати, на перший погляд. 

"CDC схильна стверджувати, що вагітні жінки повинні мати доступ до вакцини, але повинні обговорити всі обставини зі своїм лікарем", - сказала д-р Ана Лангер, експерт з питань репродуктивного здоров'я, яка керує ініціативою "Жінки та здоров'я" в Гарвардській школі охорони здоров'я.  "У тимчасовій рекомендації ВООЗ сказано, що жінки, які мають особливо високий ризик інфікування коронавірусом повинні отримати вакцину. То де тут велика різниця?"

за матеріалами The NY Times


03.02.2021 1401
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1970 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

563
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6910 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11409 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1098

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1122

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

85
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1096
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18449
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

92
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

361
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670