Автор рецептів Олена Дем'янчук про сім'ю, молдавське застілля, жаб'ячі лапки та жіноче щастя

 

 

Знайомство з Оленою Дем'янчук стало для автора справжньою подією і не тільки через відмінні рецепти. Просто, швидко, смачно - ось головні риси рецептів, якими вона нас радує, практично, щодня.

 

Мама чотирьох дочок встигає щодня готувати нові страви і ділитися рецептами з нашими читачами. А ще вона весела і чуйна співрозмовниця.

 

Розкажи про свою сім'ю. Де живете, скільки вас, які професії у дорослих, улюблені заняття у дітей

Мій чоловік обожнює футбол - тренує дитячу та юнацьку команди, пише статті, працює в прес-службі футбольного клубу "Прикарпаття".

Старшенькі Катерина, Христина і Софія всерйоз захопилися шахами, їздять з татом на турніри. Наймолодшій Вікторії недавно виповнився один рік. А моя 10-річна декретна відпустка подарувала мені можливість займатися тим, що подобається, а саме готувати, фотографувати і ділитися цим з іншими.

 

 

 

Як ти захопилася кулінарією? У кого вчилася?

Кулінарія моя почалася із заміжжя, до цього я жила на йогуртах, вівсянці і печеньках. А чоловіка, як виявилося, годувати треба. Вчилася на своїх помилках. Чоловік героїчно терпів мої перші «творіння», хвалив і підбадьорював.

Так що в усьому цьому його заслуга, а тепер ще й дітей. Вони у нас суворе журі. Кожне приготоване блюдо чекає їх вердикту "стратити не можна помилувати», в сенсі «готуй ще» або «never again».

 

 

Ти родом з Молдови. Можеш розповісти нашим читачам трохи про молдавську кухню?

У чому її особливості, чим вона знаменита? Моя мама народилася і виросла в Молдові шкільні канікули ми часто проводили там у бабусі в селі. Молдавська кухня проста, але смачна, ситна. Бабусю часто запрошували готувати на весілля, а нам з сестрою вдавалося першими знімати пробу з різної смакоти.

Дуже мені запам'яталася мамалига (густа кукурудзяна каша, яку подають з бринзою, сметаною, смаженою цибулею, омлетом), токана (тушковане м'ясо з підливою), голубці розміром з мізинець, мититеї (маленькі ковбаски з яловичини, які готують на грилі), плацинди (коржі з начинкою), млинці-пальчики з вишнями і сметаною, часниковий соус «муждей» і вино, звичайно.

Про молдавське застілля краще не читати, а прийняти в ньому участь. Спогади на все життя.

 

 

 

 

Що любиш готувати, що не дуже, яке твоє фірмове блюдо?

Обожнюю випічку і десерти. Варто мені побачити апетитне фото якогось торта, печива або пирога, то я не буду спокійна, аж поки його не приготую. Дуже люблю салати, страви з сезонних овочів: баклажанів, кабачків, цвітної капусти. А діти і чоловік у мене м'ясоїди.

Фірмової страви у мене немає, так як я рідко повторююсь (за рідкісним винятком), практично щодня готую щось нове, але якщо рецепт вдалий, він заноситься в категорію улюблених в сім'ї.

Для мене величезна радість шукати і готувати за новими рецептами, які відповідають критеріям: просто, швидко, смачно. Так що язик північного оленя я навряд чи приготую. А ось спробувати не відмовлюся.

 

 

 

Що тобі доводилося готувати або пробувати незвичайного, що запам'яталося на все життя?

Пробувала жаб'ячі лапки. За смаком - куряче м'ясо. Так що можна було так сильно і не переживати заздалегідь. А на все життя мені і моєму чоловікові запам'яталося блюдо з грецької кухні - лаханорізо (рис з капустою), яке я готувала будучи зовсім ще недосвідченою господинею. Чи то рецепт на любителя, чи то я чогось намудрила, але вийшов великий казан чогось абсолютно неїстівного. Навіть кіт не їв.

 

Ти не просто захоплена цим, але напевно десь публікуєш свої рецепти?

Правий. Уже рік веду свою сторінку в Фейсбуці, зібравши близько 8,5 тисячі підписників. Публікуюся в щотижневій місцевій газеті. Веду переговори з одним українським сайтом. Сайт, правда, про щастя і саморозвиток, але, думаю, трохи смачних рецептів їм не завадять.

 

 

 

Можеш розповісти смішний випадок з життя на кулінарну тему?

Якось пішли ми з молодшою ​​Вікторією на прогулянку, а тато зі старшими вирішили зробити нам сюрприз - спекти печиво. Можу тільки здогадуватися, як весело вони провели час, бо по моєму поверненню кухня виглядала дуже мальовничо: стіл, підлога і стіни в тісті, дві гори немитого посуду, діти з чоловіком всі в борошні, але зате горді і щасливі. І печиво гарне вийшло.

Або раз відправила Христину персики мити, і чогось довго її не було. Заходжу глянути в чому справа, а вона, моя хороша, кожен намилює, а потім полоче. Мама ж сказала - добре помити, ретельно. Ось вона і намагалася...

 

за матеріалами сайту ovkuse

Підготував Ростислав Ковтун


02.09.2017 3881 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

650
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11173 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1880
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1776
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2775
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4631

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

389

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1075

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1484

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1349
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1731
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1546
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1255
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

626
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

706
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1895
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2200 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20394
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

375
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

723 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

759
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1107