Афонські монахи розкрили таємницю і складові "формули любові"

Афонські монахи розповіли про любов, якою християнин повинен любити Бога і ближнього, а також пояснили, як гріховні пристрасті перетворювати на благодатні почуття. «Бог є любов, і хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі», - говорить Святе Письмо. Господь створив наш світ з великої любові, і, будучи творіннями Божими, ми повинні наповнювати чистою духовною любов'ю всю нашу землю.

Афонські монахи розповіли про любов, якою християнин повинен любити Бога і ближнього, а також пояснили, як гріховні пристрасті перетворювати на благодатні почуття.

Любов до Бога

Любов до Бога повинна бути головним сенсом життя кожної віруючої людини. Ченці ж заради цієї любові відрікаються від усіх земних благ і присвячують свою цноту Господу. Настоятель келії св. прав. Анни архімандрит Антипа розповів про те, як у служінні Богу монахи і монахині перетворюють земні пристрасті на найчистішу любов до Христа і Богородиці. «Преподобний Амфілохій Патмоський навчав, що жіноча природа має хороші якості, які не властиві у такій мірі чоловічій природі, наприклад - здатність цілком і безроздільно що-небудь любити «з доброю пристрастю». І тому у черниць, які були у його духовному послуху, він зрощував цю любов - любов до Нареченого Христа. Найважче - це полюбити всією душею, від щирого серця, від усіх помислів Христа Бога нашого. Одна черниця колись відчула величезну нескінченну любов до святителя Нектарія. Але, коли вона написала йому про це у посланні, святитель Нектарій не тільки викрив її, але вимовив і прекрасний неповторний вислів: «Я вас люблю, тому що ви любите Христа. Але якщо хочете, я ще більше люблю Ту, яка більше за інших любить Христа», - розповів ігумен Антипа.

Любов до життя

Увесь цей світ і кожен з нас є творінням Господа, і ми повинні з вдячністю приймати всякий дарований нам день, навіть, якщо у ньому закладено випробування для нашої душі. Ієромонах Хризостом з афонського монастиря Кутлумуш розповів про те, як любити життя, щоб безперервно відчувати у собі Божу благодать. «Старець Порфирій Кавсокаливит говорив, що навіть у самих повсякденних речах є крапелька Божої любові - те мале, що являє нам велику любов Божу. А святитель Григорій Богослов вчив нас: «Все в Ньому і Він». Тобто, все священне, бо пов'язане особливим чином із Богом. І внутрішній стан подяки Богу полягає в тому, щоб приймати все, що не станеться, як дар Божественної любові, і віддавати за це Творцеві. Людина повинна ділитися цим даром, наслідуючи самої Божественної любові. Тому і говорить святитель Іоанн Златоуст: «Нехай не спокушаємося ми тим, що одного разу зробилися членами одного тіла, бо порок призводить до тяжкої хвороби. Щирість і чистота душі є запорукою нелицемірного приєднання до нього. А Дух дихає тільки там, де є любов». Егоїстичні бажання, мирські устремління, вимоги індивідуального комфорту - все це не дає проявитися дії Божественної благодаті. І, якщо Святий Дух і є те, на чому стоїть Церква, то на душі, які не мають любові, Він не сходить», - каже афонський монах.

Любов до ближнього


Любов до ближнього - основа взаємин людини з людиною у системі християнських цінностей. Возлюбивши ближнього, ми позбавляємося від багатьох гріхів, які могли б вчинити, маючи у душі ненависть, заздрість, презирство чи злість відносно іншої людини. Настоятель келії св. прав. Анни архімандрит Антипа розповів про те, навіщо Господь дає нам сильні почуття, і як їх перетворювати на благодатну любов. «Бог дуже мудро вклав у нас здатність до сильних почуттів з тим, щоб ми її використовували на благо. Але з малого віку цей правильний устрій в нас руйнується: ревнощі до божественних предметів, добре змагання для того, щоб їх досягти, серед нашого повсякдення перетворюється на заздрість і несе смерть. Виконання другої великої заповіді - любити ближнього, як самого себе, - дуже часто обертається поверхневою дружбою і чуттєвою любов'ю.  Щоб відкинути гріховні пристрасті в собі, необхідна велика внутрішня праця, іноді навіть з насильством по відношенню до себе самих. А діонісіатській монах Феокліт говорив, що при цьому правильніше буде не викорчовувати пристрасті, але перетворювати їх за допомогою Божественної благодаті і направляти до більш святого», - вчить ігумен Антипа.

Страннолюбство

Особливим видом любові до ближнього є страннолюбство - гостинність і покровительство мандрівникам і паломникам, яке повинен проявляти кожен християнин. Виявляючи любов і привітність до прочанина, ми повинні бачити у ньому самого Христа - вчить ієромонах Хризостом з монастиря Кутлумуш Святої Гори. Самі ж святогорці проявляють чесноту страннолюбства, приймаючи в Уділі Богородиці тисячі паломників з усього світу. «Страннолюбство заповідано нам святими отцями.

Ще в древніх Житіях святих говориться, що на Нітрійській горі була церква «велика», а біля неї - будинок для прочан, щоб «завжди виконувалася заповідь любові». Страннолюбство - це не просто обов'язок монастиря, а чеснота, яка безпосередньо стосується діла спасіння душі. І душа кожного ченця, незалежно від роду його слухняності, повинна бути відкрита гостинності, вона повинна розкрити обійми для паломника, як ніби хотіла б прийняти Самого Христа. Подібно до того, як Христос відкриває нам Свої обійми. Мандрівник або паломник знаменує собою Самого Христа, оскільки Сам Спаситель порівняв Себе з «одним з малих цих» і обіцяв Царство Небесне тому, хто «піднесе чашу води студеної». І ми повинні осягнути душею весь світ, всі творіння. Прикладом же самозречення може служити для нас старець Паїсій Святогорець, який ночі проводив у молитві і бдінні, а цілими днями втішав, наставляв, приймав і пригощав паломників, незважаючи на втому і болі в останні роки життя», - розповів афонський монах.

Дарина Чугаєвська


UNIAN


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

574
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1768 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1093 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

526
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6874 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11329 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

303

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1034

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1089

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1082
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

243
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1050
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

816
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

689
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2913
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4414
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18408
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

265
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

328
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

637
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

739