Адекватні "терористи"

28 грудня 2010 року в Запоріжжі невідомий підрозділ всеукраїнського об’єднання «Тризуб» імені Степана Бандери на території обкому Комуністичної партії України відтяв бензопилою голову пам’ятника Йосипу Сталіну.

1 січня 2011 року Україну сколихнула звістка про вибух цього пам’ятника. За цим фактом було порушено кримінальну справу за умисне знищення майна. Спершу міліція Запоріжжя за підозрою у вчинені злочину затримала двох представників всеукраїнського об’єднання «Свобода», проте згодом відпустила, так і не довівши їхню причетність.

Згодом, 5 січня, прокуратура Запорізької області кваліфікувала підрив пам'ятника Йосипу Сталіну як терористичний акт і, забравши справу у міліції, передала його в Службу безпеки України.

Зауважимо, що всеукраїнська організація «Тризуб» ще 1 січня офіційно заявила про свою непричетність до «новорічної акції», яку кваліфікували як терористичний акт. Попри це, силові структури розпочали масові арешти «тризубців» по всій Україні, в тому числі і в Івано-Франківській області.

Відповідно до оперативної інформації, яку надав перший заступник начальника УМВС в Івано-Франківській області, полковник міліції Ігор Сав’юк на вчорашньому позачерговому засіданні депутатської комісії обласної ради з питань законності і правопорядку, 8 січня в органи внутрішніх справ надійшла інформація про те, що озброєна група людей проїжджає по території Івано-Франківської області. Сав’юк нагадав, що до сих пір на території Івано-Франківської області знаходяться перші особи держави. Міліцією був розроблений комплекс заходів щодо встановлення даних осіб.

8 січня, в 23.00 вечора в Рогатині провоохоронцями було затримано транспортний засіб ВАЗ 2109 з львівськими номерами. При обшуку було виявлено автомат АКМСУ без номера, що є скороченим автоматом, з двома магазини до нього з набоями – 124 патрони, учбову гранату. Зброю вилучили. Як повідомив Ігор Сав’юк, згідно заключної експертизи, дана зброя є бойовою і придатна до стрільби.

Буквально через 30 хвилин в тому ж Рогатині на дорозі в напрямку Львова було зупинено автомобіль «Опель Астра» під керівництвом керівника Центрального проводу ВО "Тризуб" ім. С. Бандери Андрія Стемпіцького. У водія якого було вилучено вогнепальну зброю з бойовими патронами 9 калібру. В салоні автомобіля також знаходився син Стемпіцького Пилип і Роман Хмара.

Обидва автомобілі були доставлені в Рожнятівський відділ міліції. Вся зброя пройшла експертизу і визнана вогнепальною. Як розповів Ігор Сав’юк, порушені кримінальні справи за фактом незаконного зберігання зброї. Затримані особи знаходяться в закладі тимчасового утримання. Проводиться слідство. Зокрема, проводиться комплекс заходів щодо встановлення місця придбання цієї зброї.

 

Небилиці…

Перший заступник начальника УМВС в Івано-Франківській області Ігор Сав’юк спростував публікації в ЗМІ про відсутність адвокатів у затриманих чи можливість зустрічі із родичами та назвав це «небилицями». Правоохоронець заявив, що четверо затриманих мають право спілкуватися з адвокатами та спілкуються, проте імена їх захисників назвати не зміг. Як запевнив депутатську комісію присутній на засіданні перший заступник прокурора області Андрій Парака, неповнолітній син Андрія Стемпіцького був допитаний в присутності адвоката.

За інформацією полковника Ігора Сав’юка, скарг і повідомлень про тортури чи насилля немає, а «тризубівці» обстежені лікарями.

Міліціонер відкидає будь-який політичний підтекст затримання. «Питання не стоїть в організації. Питання в тому, що ці люди перевозили вогнепальну зброю, яка не дозволена законом, якщо немає відповідних дозволів. Даного дозволу в цих громадян не було» - сказав Сав’юк. Також полковник запевнив, що всі родичі чотирьох затриманих повідомлені про дані арешти.

 

Хто в області господар?

В ЗМІ неодноразово з’являлися повідомлення про затримання в Івано-Франківській області більше 10-ти членів всеукраїнського об’єднання «Тризуб» імені Степана Бандери, проте вони не були підкріплені жодними фактами.

Виявляється, що в Івано-Франківській області працюють оперативні працівники Служби безпеки України Запоріжської області. Спецслужби із Запоріжжя сьогодні проводять тут комплекс заходів, перевіряють свою інформацію щодо можливих «терористів» на Прикарпатті, які причетні до вибуху пам’ятника Сталіну. Загалом, тільки в Івано-Франківській області затримано близько 15 членів «Тризуба». Деякі з них проживають в Харківській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Львівській областях. Затримано одного жителя Дніпродзержинська.

Обласна міліція в особі Ігора Сав’юка, нажаль, не змогла деталізувати діяльність Запоріжського СБУ на Прикарпатті, зіславшись на неволодіння інформацією, адже СБУ працює по своїй лінії.

Трохи світла на роботу Запоріжського СБУ пролив перший заступник прокурора області Андрій Парака. Він повідомив, що затримано 9 осіб «на підставі достатніх данних». З ними наразі проводяться слідчі дії. Якщо не буде підстав тримати їх під вартою, «тризубівці» будуть вільні, а якщо таки знайдуться підстави для їх подальшого затримання – все вирішуватиме суд. Перший заступник прокурора зауважив, що ці 9 осіб перебувають під наглядом прокуратури Запорізької області.

Перший заступник начальника УСБУ в Івано-Франківській області Роман Бубна на засіданні депутатської комісії заявив: «Ні управління служби безпеки в Івано-Франківській області, ні служба безпеки вцілому, центральна, на території Івано-Франківської області ні затримання, ні арештів не проводила щодо членів «Тризуб».

 

Версія «терористів»

Попри те, що, як повідомив перший заступник начальника обласного управління юстиції Володимир Ковальчук, офіційно зареєстрованого представництва всеукраїнського об’єднання «Тризуб» імені Степана Бандери в Івано-Франківській області немає, журналісту «Фіртки» таки вдалося поспілкуватися з заступником командира Івано-Франківського обласного загону організації «Тризуб» Орестом Чопом. Принаймні так представився молодий чоловік.

Заступник командира Івано-Франківського обласного загону «Тризуба» Орест Чоп відкидає всі звинувачення правоохоронних органів в організації вибуху пам’ятника Йосипу Сталіну. «Оскільки ми є націоналістичною і християнською організацією, всі їхні звинувачення є безпідставними. Бо на одне з великих християнських свят (Різдво Христове – ред.) ми, звичайно, не можемо нічого планувати і робити, тим паче теракти. Ми не є терористичною організацією» - говорить він. Але Чоп визнає, що «Тризуб» проти будь-яких пам’ятників радянських ідолам: «Памятники Леніну і пам’ятники Сталіну ми розцінюємо як паплюження української історії. Уявіть собі, що в Тель-Авіві стоїть собі пам’ятник Адольфу Гітлеру…Смішно?».

За словами «тризубівця», всі затримані члени його організації приїхали на Прикарпаття для святкування Різдва Христового. Перші керівники організації приїхали із жінками і дітьми.

Націоналіст повідомив, що затримано також третього сина командира Андрія Стемпіцького, який ще є школярем. Зауважимо, що його слова в цьому випадку абсолютно співпадають з інформацією, наданою правоохоронцями про затримання неповнолітнього.

Орест заявив, що в області вже затримано більше 15 чоловік і всім інкримінують тероризм, до затриманих не пускають ні родину, ні адвокатів. Серед затриманих голови Івано-Франківської і Тернопільської обласних організацій «Тризубу». Затримують усіх – від керівників до простих рядових членів організації. Також, за його словами, арештовано майно затриманих, квартири, автомобілі, заблоковані кредитні картки, обшуки проводяться не тільки по місцю проживання підозрюваних, а й в знайомих та домівках усіх членів родини. «Також очільники МВС забувають повідомити, що вони вилучили власні кошти і документи хлопців. Навіть тих, яких вони не затримали. Починаючи від паспортів, дипломів про вищу освіту, вилучений навіть атестат. Це власне мої документи» - говорить хлопець.

Нагадаємо, що в ході перевірок та обшуків помешкань затриманих за інформацією правоохоронців виявилено «автомат АКМСУ без номера та 124 патрони до нього, 3 пістолети різних марок з набоями, саморобні ножі, 9 радіостанції різних марок, дві гранати без запалів, дві пневматичні гвинтівки з оптичними прицілами, помпову рушницю, споряджену набоями». Частину цієї зброї виявили в керівників націоналістичної організації.

«Немає жодних випадків в історії, щоб керівники організацій привозили з собою зброю. Затримувати нас нема за що, бо ми нічого не готували і зброї в нас нема. Так, пневматична гвинтівка моя. Це знайшли в мене в квартирі, яка зараз арештована. Так, в мене є пневматична гвинтівка. Але це не суперечить закону… Вони інформують, що був АКС з 124 набоями. Хто не дурак, той може у будь-якій енциклопедії прочитати, що магазин має 30 набоїв. І 4 магазини ніяк в сумарному результаті не можуть мати 124 набої. По-друге, вони заявили, що ми мали гранати без запалів. Принаймні, це ідіотизм возити гранати без запалів. Де їх міліція знайшла і як підкинула нашим хлопцям – я не знаю. Ще інкримінують, що наші командири мали пістолети різних марок. Ми не носимо з собою зброї. Ми є громадська спортивно-патріотична організація. Ми не є радикальною організацією. Ми за адекватні дії», - запевняє Орест.

За словами «тризубівця», такі самі процеси відбуваються і в інших частинах України. Зокрема, за його інформацією, подібні арешти відбуваються в Тернополі та на Сході України. «Немає відомостей про хлопців зі Сходу. Хлопці просто зникають. Приходять спецслужби, їх забирають, а офіційно нікого не тримають. Навіть зараз ми не знаємо де знаходяться всі 15 затриманих в нашій області» - говорить він.

Спецслужби арештували квартиру, яку орендує Орест Чоп. Всі його банківські рахунки заблоковані. За його словами, зараз ведеться надзвичайний моральний терор щодо власниці квартири та його рідних. На думку активіста, в Україні повторюється ситуація 90-х років, коли вирішили прибрати так званий радикальний елемент.

 

Володимир Кушніренко


Коментарі (9)

Рус Коцаба 2011.01.13, 16:27
Дійсно, зробили із малолітніх ідеалістів якихось одіозних бойовиків чи терористів... Вони хіба балончиком із фарбою могли на якомусь загумінковому паркані щось про жидів чи москалів написати, або мусорний ящик біля офісу регіоналів запалити, а тут - аж цілий автомат Калашнікова і купа пістолів! Але ж із іншого боку, якщо претензія є на якусь радикальну дію, псевдо і клички, масонство чи мілітарні вишколи, то чому би дійсно не перейти на нелегальний статус, як це є у всьому світі... А не утримувати на Михайлівській площі, в центрі столиці, розкішний офіс та випускати багатомільйонними тиражами за невідомо чиї гроші газетку "Бандерівець" із заказухою на Юща чи Яценюка (минулої зими) чи Тягнибока і Свободи (на останніх місцевих виборах)... Треба якось вибирати - чи геройство і Чин, чи дешеві понти і політзаробітчанство... Мені дуже шкода цих молодих енергійних і патріотичних хлопчиків, але ж при чому тут захист напівтерористичної (і чомусь легальної) організації чи якихось "командирів" із темним кримінальним минулим...
terry 2011.01.13, 17:30
Повністю підтримую попереднього дописувача. Свинку годували годували, а тепер прийшов її час. А як злякалися наші патрійоти! Як злякалися! Вже чотири дні бігають відомі панству персонажі по знайомих і просять, на коліна вклякають: сховайте до кращих часів. себто не їх рідних просять ховати а зброю. Смішні пневматики і травматики. І роблять круглі очі: ПОЧАЛОСЯ! А ще розповідають всякі ужастікі про відновлення у кримських степах концтаборів та іншу дурню. Ось і вкакалися, красавци. А якби дійсно почалися репресії? повмирали би від переляку
Jozef 2011.01.15, 10:25
До двох дописувачів.Будьмо уважні.Не блазнюйте,бо той бальончик може опинитись у Ваших дупах, а "патрійоти" є у кожного народу, український не виняток.
ІВАН 2011.01.15, 16:21
Етнічним українцям яничари рекомендують іти в підпіля, на угоду хазарам.В США,Молдові,Швейцарії,Прибалтиці тощо дозволена нарізна зброя унас бояться народу тому міліції у 2-2,5 на тисячу жителів більше ніж в розвинутих країнах.МИ козцька нація а що за козак без зброї.ОФІЦІЙНИМ шляхом озброюємось бо час опришків не за горами.
Igor 2011.01.16, 10:35
Дуже дивна ситуація:З одного боку тризубівці безкомпромісні патріоти,які реально борються і обзивають наліво і направо всіх інших агентами Москви або провокаторами.Але на тобі іх затримують і вилучають без всякого опору зброю вороги.І чи мають тризубівці сказати тепер,що вони є наступниками бандерівців,коли вони так бездарно скапітулювали?
taurus 2011.01.17, 13:59
Тепер "свобода" вже не крайньо права. Знайшлися правіші. Поспівчувайте пацанам, тепер все гівно плитиме повз контору.
Ігор 2011.01.17, 20:07
Таке враження що вони тризубівці дійсно щось планували але їх хтось прошестьорив
Дядько з крісом 2011.05.08, 00:22
От ви тут усі "Герої" ,а крім балаканини ніхто нічого не робить ,хлопці зробили за ту ніч більше ніж ви за все життя . Теж мені "галичани". А про минуле Рус кацапа помовчав би :згадай Бурштин, І чому ти звідти пішов( а чи сам ??) А решті порада приєднуйтеся до цих хлопців, якщо в когось є якісь претензії до цих людей то давайте конкретно по іменах Фаміліях.
Дядько з крісом 2011.06.02, 23:59
Що нема що сказати ??? Інтернет-воїни. А що зробили ви крім тупого базікання?
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

573
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1768 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1093 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

526
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6874 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11329 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

303

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1034

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1089

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1082
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

243
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1050
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

816
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

689
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2913
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4414
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18408
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

265
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

328
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

636
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

738