6 корисних звичок, що продовжують життя

 

Журналісти Еспресо.TV поспілкувалися з дієтологом Аріною Дементьєвою про те, як правильно харчуватися, щоб їжа приносила користь нашому здоров'ю.

 

Щоб перевірити дієвість порад дієтолога, близько місяця ми дотримувались їх самі. Як виявилося, ввести правильні звички до свого раціону простіше, ніж здавалося, а ефект помічаєш не тільки ти, а й близькі люди.

 

Якщо ви - сучасна та цілеспрямована людина, то турбота про власне здоров'я має бути для вас у пріоритеті. Для того щоб бути у гарній фізичній формі, недостатньо просто робити зарядку чи час від часу займатися спортом. 80% успіху залежить від режиму харчування та сну. Проте ввести у свій розпорядок кілька корисних звичок можна, і насправді це навіть легше, ніж здається. Аби розібратися в тонкощах правильного харчування заради власного здоров’я, ми й поспілкувалися з дієтологом.

 

Порада перша: щодня починайте свій ранок зі склянки негазованої води з лимоном. Цей пункт є обов'язковим та найголовнішим. Саме так ми очистимо шлунок, запустимо його роботу та додамо собі бадьорості на весь день. У цитрусових міститься велика кількість лимонної кислоти, яка необхідна нашому організму, аби тримати себе в тонусі. Окрім того, вода з лимоном чудово тамує спрагу, навіть якщо температура "за бортом" +35. Варто лише спробувати, і це легко переросте у звичку.

null

Порада друга: випивайте натщесерце столову ложку лляної олії. Для чого ми це робимо? Лляна олія нормалізує роботу шлунка та сприяє легшому перетравленню надмірно тяжкої їжі, якою ми так часто балуємо себе на сніданок. Окрім того, у такий спосіб досить легко контролювати необхідний баланс ненасичених жирів Омега-3 в організмі. Як виявилось, лляна олія – ледь не єдине джерело цих корисних жирів. Проте мусимо пам'ятати, що вона має бути нерафінована, а зберігати її варто лише в холодильнику і не більше місяця. Вже за пару тижнів ви помітите, як стала чистішою шкіра, нігті міцніші, а волосся - більш блискуче. І не потрібні ніякі вітамінні комплекси, що продаються в аптеках за шалені гроші. Достатньо просто витратитись на пляшечку олії ціною в 30-40 гривень.

null

Порада третя: снідайте вівсяною кашею. За всіма критеріями саме ця крупа просто ідеальна для ранку. Вона надасть достатньо енергії та не перевантажить шлунок. За бажанням туди можна додати все, що завгодно: мед, горіхи, корицю, масло, варення, фрукти, сир і багато іншого. При цьому не варто шукати порятунку у кукурудзяних пластівцях з молоком на сніданок чи мюслях з цукром. У цих стравах повно трансжирів та цукру, що з часом призводять до закупорення судин, зайвої ваги та, як наслідок, проблем із серцем. 

null

Порада четверта: щодня вживайте жменьку горіхів чи будь-якого насіння. Бажано їсти їх сирими, адже при термічній обробці зникають всі корисні властивості. Працює це так само, як і з вживанням лляної олії: ми насичуємо організм жирними кислотами, при цьому у складі горіхів зовсім немає шкідливого холестерину, який закупорює судини.

Порада п’ята: звикаємо пити більше рідини. Навіть якщо ви не відчуваєте спраги, варто всюди носити з собою пляшечку води і ставити її на видне місце. Вдома, в офісі, на прогулянці вода завжди має бути з вами. Таким чином, ви постійно нагадуватимете собі про те, що треба пити. Для дорослої людини добова потреба у воді становить 2,5-3 літра залежно від фізичної активності протягом дня. До речі, чай та кава не враховуються, адже ці напої, навпаки, виводять рідину з організму. Чому потрібно так багато пити? Відповідь проста - саме вода виводить продукти розпаду з нашого організму. Окрім того, якщо організм не отримує достатньої кількості рідини, то він починає працювати в режимі економії. У першу чергу він намагається забезпечити рідиною найважливіші органи: нирки і печінку, серце, легені і мозок. І для цього необхідну рідину він "витягує" зі шкіри, кишечника, суглобів, тим самим позбавляючи їх можливості нормально функціонувати.

null

Порада шоста: щодня вживайте не менше як півкілограма свіжих овочів та фруктів. Адже саме в них є велика кількість клітковини, що чистить наш кишечник та сприяє травленню. Окрім того, в овочах та фруктах міститься багато корисних елементів, у кожному з них - унікальний набір вітамінів. Аби взимку не страждати від авітамінозу та не купувати в аптеках дорогі імунні препарати, про свій організм потрібно попіклуватися ще влітку. Тож не варто витрачати гроші на чіпси та шоколад, а краще поїсти яблук чи абрикосів, помідорів чи огірків. Ваш організм неодмінно буде вдячний.

null


05.08.2015 2038 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

697
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2276
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2004
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2027
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6089 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2312 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

185

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

998

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

997

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1256
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

74
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

479
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1941
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26369
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

429
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10343 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7888
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

437
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

280
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

445
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

516
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1450