З епіцентру боротьби з COVID-19: відверта розмова з головним лікарем Івано-Франківської ЦМКЛ Тарасом Масляком

Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківська стала однією з перших, яка прийняла хворих на COVID-19 в області.

Ще в грудні 2019 року у лікарні фіксували пневмонії, які ймовірно були наслідком коронавірусу. Щоправда, тоді в Україні про підступну інфекцію і гадки не було.

Фіртка поспілкувалася з головним лікарем ЦМКЛ Тарасом Масляком. У розмові про COVID-19, державу, волонтерів, статистику, карантин, чому вірус – це війна і чого бояться медики.


Коли у Китаї спалахнула епідемія, а далі була Італія, Іспанія.. Чи розуміли Ви, як медик, що і Україну не омине коронавірус?


Розумів, але не міг собі спланувати, коли він точно прийде. Але коли це все почалося, то у мене не було ні хаосу, ні паніки.

У лікарні ми мали певний запас – і респіраторів, і масок, і костюмів, і дезінфекторів. У цьому плані мене навчила ситуація у 2009 році, коли у нас був свинячий грип.

Наша лікарня стала однією з тих, де лікувалося найбільше пацієнтів на той час. Наша реанімація була заповнена – померло більше ніж 20 людей. І це були молоді люди.

Тому ми мали невеличкий досвід і знали з чого починати.

Також, у нас відразу добре зреагувала міська влада. Вони прислухалися до порад медиків і закупили індивідуальні засоби захисту, виділили кошти на антибіотики, щоб ми хоча б мінімумом були забезпечені.

Як і на війні, у роботу включилися волонтери – люди самоорганізувалися і почали допомагати. Цей процес триває і сьогодні. Допомагають і засобами індивідуального захисту, і ліками, і дезінфекторами.

Добре зреагували місцеві бізнесмени, особливо будівельний бізнес. За їхні кошти, одним із перших, нам придбали ШВЛ. Так само ми купили пересувний рентгенапарат. За його допомогою зараз ні одного хворого з реанімації не веземо у рентген відділення, а робимо все на місці.

Зараз вже допомагає і Уряд, і Національна служба здоров’я України. Ми вже запустили тендера на медикаменти.

Тому станом на сьогодні, у порівнянні з початком епідемії, ми укомплектовані добре. Проте не можна сказати, що на всі 100%, бо ситуація постійно змінюється. Стараємося людям дати усе можливе по максимуму.


Як зараз ситуація у ЦМКЛ? Які відділи приймають хворих з COVID-19?


Ситуація у ЦМКЛ робоча, така як зазвичай. Наше завдання - надати якісну кваліфіковану меддопомогу пацієнтам. Без сумніву, що є напруження, як і всюди, бо це інфекція і інфекційне захворювання, яке призводить до різних наслідків.

У лікарні зараз 176 пацієнтів з пневмоніями. Щодо підтверджених ПЛР-діагностикою, за увесь період з часу оголошення пандемії, нараховувалося 86 хворих. Станом на зараз у стаціонарі є до 35 пацієнтів з підтвердженим коронавірусом. Минулої п’ятниці виписалися 38. Кількість пацієнтів змінюється.

Хворі розподіляються у відділення Терапія №1, Терапія №2. Ми також перепрофілювали відділення Урології – там 46 пацієнтів, відділення Кардіології. І частково перепрофілювали відділення ЛОР і Офтальмологію.


Чи дійсно лікарні в Івано-Франківську переповнені і хворих на коронавірус відправляють у райони?


Це чутки. Особливого приросту за хворих осіб зараз немає. Вже другий тиждень ситуація тримається на незмінному рівні. І це тішить, бо кількість виписаних з лікарні перевищує ту кількість, яка поступає.

У нас на базі ЦМКЛ вже з’являються вільні місця для пацієнтів.

 


Раніше прогнозували, що на Великодні свята буде пік захворюваності, пізніше цю дату перенесли на травень. Ми вже пережили цей пік, як вважаєте?


Не можу сказати. Але поки що ситуація утримується. Кількість пацієнтів відчутно зменшилася. Це може бути тимчасовим явищем, бо все ж таки інкубаційний період 10-14 днів і від моменту Великодня, коли люди таки більше контактували, ще чекаємо. Але, аналізуючи загальносвітові тенденції, то бачу, що йде спад захворюваності.


Статистика реальна чи цифри занижені? Чому  у нашій області так багато летальних випадків?


Ми у своїй лікарні стараємося показувати все і цифри не занижені. Ми маємо говорити все, як є. Люди мають знати і розуміти, що це реальна небезпека. І то неправда, коли кажуть, що смертей насправді більше. Тому, можливо і така статистика велика по області.


На випадок можливого спалаху захворювання, скільки максимально ЦМКЛ може надати місць для пацієнтів?


Думаю, що піку чи нового спалаху вже не буде. Максимально ми можемо прийняти до 350 пацієнтів з COVID-19.

Можемо ще задіяти відділення судинної неврології. Так само у нас є резерв площ десь на пів сотні ліжок у старому корпусі.

У мене була пропозиція до адміністрації міста і області, що при критичному стані можна було б перепрофілювати кардіодиспансер, у якому є до 180 ліжок. І у такому разі не потрібно буде долучати гуртожитки, чи лікарню медуніверситету. І все тут на місці зробити одним комплексом, адже у нас є хороша реанімація, потужна діагностична, лабораторна база, апаратура, кухня. Але поки що відповіді від влади немає.


На початках епідемії, було помітно, що держава не справляється і фактично усе лягло на органи місцевого самоврядування, волонтерів… Яка ситуація зараз?


Справді, спочатку центральна влада якось дуже інертно включалася у роботу. Так, нам було дано протоколи лікування, якісь засідання проводилися, але усе це було доволі несистемно. Першочергові необхідні речі робилися із запізненням.

На сьогодні, зовсім інша ситуація. І частково дали противірусні препарати, і привезли засоби захисту, і вже є достатньо швидких тестів. Звичайно, що хотілось би більше, але маємо те, що маємо.

І я надіюся, що буде фінансова допомога медикам, бо сьогодні відшкодування немає. Нам тільки обіцяють.


До речі, про зарплати і обіцяні доплати медикам…


З міського бюджету в березні місяці виплатили по ще одному окладу кожному медичному працівникові – від водія до лікаря.

Також зараз ми готуємо подання в Уряд для тих працівників, котрі лікують хворих на коронавірусну інфекцію. Мова йде про 300% до заробітної плати. Але це тільки підготовка.


Лікарі ЦМКЛ хворіють на коронавірус?


Лікар теж інфікуються і по-різному переносять – хтось легше, хтось важче. Загалом, був 21 працівник, який знаходився у стаціонарі. Станом на кінець минулого тижня є четверо медиків з підтвердженим коронавірусом. Також четверо, котрі перехворіли, вже виписані.

Є частина людей, які заразилися на роботі, бо насиченість вірусом у відділеннях значно вища, ніж деінде, але є і ті, хто заразився десь в іншому місці. Це все визначити дуже важко.


Чи багато звільняються і тікають від проблеми і чи не почалося професійне вигорання у медпрацівників?


Так, дійсно є якесь таке емоційне вигорання - через напруження, роботу, ризик…

Сьогодні 150-160 людей персоналу щоденно залучені до надання допомоги тим, хто поступив з пневмоніями та коронавірусом.

Щодо звільнень, то вони, як і у будь-якій іншій лікарні, є. І це і лікарі, і молодший медичний персонал. Були і такі, що сім’я їм ставила умови.

Зараз залишились на роботі ті, які мусять працювати, бо не мають іншого матеріального забезпечення.

Залишились ті, які є патріотично налаштовані до свого народу, а також ті, хто не боїться і якось так віртуально ставиться до цього вірусу.

Ми можемо говорити і про те, що медичних працівників не вистачає, бо багато пішли за свій рахунок у відпустки. І коли ти зараз їх викликаєш на роботу, то вони відмовляються. Люди просто бояться – за себе, сім’ю, дітей.

Вірус він же не болить. Ми ходимо і не знаємо, чи він є. Ті, хто не був тут у лікарні і не бачив тієї кількості пацієнтів, яка була на початках, кого цей вірус не зачепив, і у кого в сім’ї ніхто не помер, не розуміють цього.  Треба побачити, попробувати і тоді можна зрозуміти людей.

І ті, хто зіткнувся безпосередньо із вірусом – у кого хтось захворів, або не дай Боже, помер, розуміють, що це не фейк, а реальне захворювання і проблема. Я весь час порівнюю цю ситуацію з війною, яка у нас йде на Сході. Тобто, якщо у нас не падають бомби і не руйнуються будинки, то це не означає, що проблеми немає.


Як вважаєте, тепер на медицину в Україні звернуть увагу?


Щоб ми не говорили, ця ситуація дисциплінувала нас. І дуже добре, що вже у цій ситуації подумали про те, що нашу медицину таки потрібно забезпечувати і їй потрібно приділити увагу, додати фінансів. У нас має бути одна з кращих медичних систем у світі. Видно, так покерував Бог, що через вірус на медицину звернули увагу.


Як, до речі, справи з медичною реформою?


Медична реформа триває і вона має бути. Сумно і не приємно, що ми зіткнулися з вірусом. Але ця ситуація ще раз покаже життєдіяльність і спроможність тих медичних структур, які були і які мають бути.

Реформа підведе до того, що наші люди отримуватимуть якісне безкоштовне лікування. А безкоштовність може бути тільки тоді, як правильно перерозподілити фінансові витрати.

Лікарні, які є непотрібними, мають просто закриватися. А кошти потрібно передавати на ті заклади, які розвиваються і мають змогу надати якісні медичні послуги. І мова не тільки про місто, але й про райони. Районним лікарням також збільшать фінансування.

Сьогодні 80% лікарень перепрофільовані на лікування хворих з коронавірусом. І що стало більше смертей через інші захворювання? Ні.

Сьогодні я бачу, що ті люди, які можуть лікуватися вдома, вони мають лікуватися у свого сімейного лікаря, і у стаціонар йти тільки тоді, коли дійсно потрібно.

Цей вірус дав розмежування і показав, яка саме потрібна медицина в Україні.


Про нещодавній візит скандального журналіста…


Мені його просто шкода, як людину. Ми стараємося подавати правдиву інформацію, як є насправді.

І, знаєте, навіть добре, що він у своєму відео сказав, що у нас спокійно і немає істерик. І це правда. Це така хороша реклама для лікарні!


Чи дійсно COVID-19 настільки серйозна проблема, чи не занадто вона роздута для прикриття якихось інших проблем у державі?


Ми почали швидко тестувати хворих. І ми показуємо реальну статистику. Коли у мене була ургенція і поступало у лікарню по 30 хворих з пневмоніями, а ще 30 - ми відправляли додому, то думаю, що ситуація серйозна і ми говоримо правдиві речі – так дійсно є.

І тут немає бути якоїсь паніки чи істерики. Це захворювання, яке призводить до летальних наслідків. Ми маємо це розуміти і бути готовими до цього.

І якби у нас не було матеріального забезпечення – того ж кисню, апаратів, то смертність була б мінімум у два рази вищою.

І я говорив вже, що перші хворі з такими ознаками, які потім назвали коронавірусом, у нас були вже у грудні. Було навіть дві смерті від пневмонії. КТ тих хворих ідентично відповідає КТ тієї патології, яка є сьогодні. І в деяких пацієнтів, які одужали тоді, також були такі ознаки.


Карантин був потрібен?


Однозначно. І дякуючи йому, немає величезної кількості смертей, як у США, чи Італії. І добре, що люди зреагували і дотримувалися самоізоляції. Все ж таки, я впевнений, інфекційні захворювання вимагають карантинних заходів і тут це не було помилкою.


Як вважаєте,  коли карантин закінчиться і люди зможуть видихнути з полегшенням, зняти маски?


Чітко ніхто не може сказати, чи ми усі перехворіємо, чи виробиться у нас імунітет. І стовідсотково ми не зможемо усіх протестувати. Не можу спрогнозувати, як буде далі. Єдине, що зараз вже ясно, що йде спад захворюваності. І це тішить.


У такому випадку, коли послаблять карантин, чи не припаде десь на літо черговий спалах?


Я думаю, що вірус ще мінімум пів року не дасть забути про себе. Бо є ті, хто перехворіли, є ті, хто є носіями, а є ті, хто має супутні захворювання… Такого як відкрив і закрив двері у квартирі не буде. Ми з цим ще житимемо.

Особливість цього вірусу, що він особливо впливає на кров і порушення починаються з еритроцитів, які переносять кисень. Відбувається розпад заліза у крові. А далі – порушення капілярів і відповідно виникають проблеми з легенями.

Зараз ситуація вже систематизувалася. Є протоколи, методи захисту і збалансоване лікування. Хоча, мої фахівці зуміли з перших днів підлаштуватися під лікування цієї патології. Навіть при відсутності усіх необхідних медикаментів, ми показували хороші результати.


Як проводять діагностику у ЦМКЛ? Перевіряють усіх, хто поступає з підозрами?


Лікар швидкої медичної допомоги збирає анамнез і диференціює. Приймальну нашої лікарні ми розділили на два потоки: один – для осіб з підозрою і з коронавірусом, а інший – для звернень з іншими захворюваннями.

Якщо є підозра, пацієнт приїжджає на приймальний покій, його оглядає лікар відділення екстреної меддопомоги. Відразу роблять швидкий тест. Зараз ми плануємо, що крім швидкого тесту будемо брати і на ПЛР в залежності від моменту захворювання, оскільки є медичні показання, коли потрібно брати цей аналіз.

Лікар проводить огляд і при потребі робиться рентген або КТ і якщо є показання до госпіталізації ми госпіталізуємо у відділення.

Була спочатку проблема із затримками результатів аналізів ПЛР – їх запізно видавали. Але можна зрозуміти структуру, яка їх робила. Люди фізично не встигали. Зараз все більш-менш відрегулювалося.


Ваша особиста думка щодо походження вірусу - природній чи штучний?


Я думав про це. Цікавився різними дослідженнями. На мою власну думку, це штучно виведений штам вірусу. Для чого це було зроблено? Можливо, якісь досліди проводили, а можливо і спеціально. Є ж хімічні, бактеріологічні війни. Але це дійсно змутована «штука». Можливо, вже є і вакцина від нього, але ми про неї ще не знаємо.


28.04.2020 Марія Лутчин 80271 4
Коментарі (4)

Марія 2020.05.01, 10:33

Хоча карантин продовжено до 11 травня значна частина жителів міста в же його не дотримуться. По суті його вже не дотримуються. В дворах масові збори людей та дітей.  Про маски, чиякісь інші засоби захисту навіть мова не йде. Дуже добре, що обіцяють медикам, які працють з пацієнтами на коронавірус доплату в 300%. Яку чекають не дочекаються медичні заклади.Ніхто не вказує проте, що оклад медичних працівників значно зменшився відколи запроваджено  медичну реформу ІІ рівня.В порівняні із березнем місяцем цього року, коли ще було державне фінансування заплати лікарів ІІ ланки зменшились в середньому із 8000 грн. до 5000гр. за квітень. Ліквідовано доплати за стаж роботи, роботу в шкідливих умовах праці та категорію. Доплати в 300% передбачаться тільки за хворих на коронавірус . Судячи із цифр пролікованих хворих в ЦМКЛ медики отримають не такі вже і великі  зарплати. Ніхто  навідь не думає проте, що лікарі інших спеціальностей ризикують не меше , тому що немають необхідного захисту. В країні серед захворівших кожен пятий медик. Хіба це нормально? Ніхто в державі не обговорює  соціальне страхування на випадок заворювання коронавірусом при виконанні службових обовязків, а токож можливої смерті, коли сімї втрачають годувальника.Це байдуже. Національною службою здоровя не надано методику розрахунку зобітної плати для медиків , які працють в закладх ІІ рівня.  На хачування хворих стало виділятись коштів  в декілька раз менше ніж увязненим. За такого харчування  хіба можна лікувати хворобу? Тай лікування тогож коронавірусу в стаціонарах  не є безоплатним, як це  розповідають  працівники національної служби здоровя.  Гроші аж ніяк нейдуть за пацієнтом , Тоді куди? За інформацією в засобах масової інформації міністра  охорони здоровя біля1000 медичних закладів ІІ рівня, а це саме ті , які безпосередньо лікують хворих,  з 1 квітня цього року заплановано профінансувати тільки на  50% . А це значить , що найближчим часом вони припинять роботу зовсм, або звільнять не менше половини персоналу. Якісна медична допомога, про яку розповідать реформатори, буде ще меш доступна та якісна. Сімейні лікарі не можуть лікувати, а в переважній більшості випадків і незнають що робити із хворими, через те відправляють лікуватись до спеціалістів ІІ рівня, які мають в  тричі нижчі заробітні плати від них.  Вже  перший місяць реформи  показав, куди котиться охорона здровя. Хіба це реформа та покращення??   Головний лікар реально висвітлює складну ситуацію, яка на жаль стає все більше   поблемною. Та чи почують його ті які  повинні  її змінити.

Оксана 2020.05.01, 13:44

Середня заробітна прлата  медичних працівників і  до впровадження медичної реформи в закладах ІІ рівня була одною із найнижчих в Україні в межах 7423 грн. із цієї суми вираховувся ще податок  дещо більше 19%. Не дивлячись на неодноразові звернення провідних клініцистів та науковців вгалузі медицини про не обгрунтованість рефоми Супрун та катастрофічні наслідки для пацінтів, медиків та лікувальних закладів  із 1 квітня в Україні розпочався ІІ етап медичної реформи, тобто закладів ІІ рівня , які реально займаються лікуванням хворих.  За квітень 2020року заробітну плату, яку отримали лікарі-спеціалісти вищої категорії  в середньому була  дещо вищою від 5000 грн. (без вирахування податків). Окрім цього значна частина медичного персоналу лікувальних закладів змушена за пропозицією адміністрації лікарень підти у відпустки без збереження заробітної плати на період введення карантину. І це тільки перші кроки.  А що чекати надалі хворим та  медикам, адже є ще і інші хвороби крім коронавірусу?  Лікування у сімейного лікаря по телефону це повна дурня!!!

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

917
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2375
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2045
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2074
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6298 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2364 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

231

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1057

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1035

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1304
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

162
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

518
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1980
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26417
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

469
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10385 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7923
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

470
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

324
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

476
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

547
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1497