В Івано-Франківську відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад при президентові України: які питання обговорили (ФОТО)

В Івано-Франківську 30 липня 2023 року відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад при президентові України.

Традиційно захід розпочався із виконання Державного гімну України. Відтак до присутніх звернувся Володимир Зеленський. Президент привітав учасників конгресу та повідомив про порядок проведення засідання, пише Фіртка.

На події також були присутні Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради України, Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента України та голова президії конгресу, Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України, Матьє Морі, генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи (онлайн-присутність), а також міністри, представники обласних військових адміністрацій та очільники територіальних громад Прикарпаття.

На порядку денному засідання обговорювали три теми:

  • енергетика й захист енергетичної інфраструктури України від російських ударів;
  • міжнародна політика, реалізація Української формули миру та підготовка до Глобального саміту миру, гарантії безпеки для нашої держави й початок переговорів про вступ у Європейський Союз;
  • бюджетні видатки на державному та місцевому рівнях.

«Очевидно, що восени та взимку ворог спробує повторити терор проти української енергетики.

Маємо в будь-якому разі бути готові до цього на державному, найвищому рівні, а також на рівні кожної громади, кожного міста, кожного нашого села та містечка», – зазначив Володимир Зеленський. 

Щодо міжнародного порядку денного, то, зі слів президента, успіхи України в міжнародних відносинах дають додаткову мотивацію і нашим воїнам на фронті, і нашому народу загалом, адже вони бачать, якою буде країна в майбутньому. У цьому питанні також багато залежить від вчасної відповідної роботи Верховної Ради.

«Буде правильно, якщо народні депутати України відчуватимуть, що в громадах від них очікують дуже позитивних зовнішньополітичних успіхів України. І це важливо робити зараз», – наголосив очільник держави.

Щодо бюджетних видатків Володимир Зеленський акцентував, що бюджет – це завжди дзеркало пріоритетів держави, області, кожної громади. І зараз пріоритет у всіх сферах – це оборона України.

«Українські воїни та весь наш народ мають відчувати, що українські громади вважають саме оборону нашим пріоритетом, як це я сьогодні зазначив. Всі ви бачите пріоритети й потреби бойових бригад, інших наших підрозділів, у яких служать воїни з ваших громад, із кожного міста й села України», – сказав Гарант.

Також важливою, за словами президента, є соціальна стійкість України, кожного міста й громади, захист нормального життя кожної людини.

До слова, у засіданні безпосередньо взяли участь 98 членів Конгресу та ще понад 1500 учасників у форматі онлайн.

Крім того, онлайн до засідання долучилися Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та інші іноземні гості.

«Ми створили цей Конгрес, щоб забезпечити повагу до кожної громади і кожній громаді дати всі інструменти для реалізації своїх інтересів», - підкреслив Зеленський.

Руслан Стефанчук у вітальному слові вкотре наголосив на єдності, адже саме це є найбільшою передумовою майбутньої перемоги України над ворогом.

«Безперечно, кожне засідання нашого Конгресу це унікальна можливість, бо це майданчик для того, щоб використати принаймні чотири основних функції, які на нього покладаються.

Зокрема, обговорити найважливіші питання, які нас об'єднали, обговорити та скоригувати ті плани, які в нас уже зроблені до цього, отримати зворотний зв'язок один від одного та синхронізувати діяльність усіх гілок влади та гілок місцевого самоврядування для того, щоб ми разом рухалися вперед.

Тільки зберігаючи єдність, зокрема влади та органів місцевого самоврядування, нам вдасться зробити все для того, щоб Україна вистояла, перемогла і відбудувалася», - зазначив голова Верховної Ради України.

За словами очільника Верховної Ради, для українського парламенту одне з найбільш важливих завдань на сьогодні – це встигати за адаптаціями законодавства, які є вкрай необхідні як на рівні безпековому, на рівні оборони, так і на рівні підтримки місцевого самоврядування.

«Україна – запорука безпеки всього світу. Для нас це питання стає ще ширшим, тому що це безпека України, безпека кожної територіальної громади та кожного громадянина. Це пріоритет.

Я також хотів би сказати про те, що парламент вже встиг зробити і до чого він буде готуватися. Насамперед це питання комплексного поступу до Європейського Союзу.

Парламентом прийняті необхідні рішення і ми готуємося до завершення прийняття всіх необхідних рішень для того, щоб восени цього року Європейський Союз сказав Україні «так» у письмовій рекомендації щодо перемовин про повноцінне членство.

Україна була і залишається світовим донором безпеки для всього світу. І я думаю, що це розуміють дуже добре й наші партнери», - додав Стефанчук.

Зараз у країні також активно працюють над підготовкою до зими, оскільки ворог знову може завдати ударів по об’єктах критичної інфраструктури.

Відтак, стан підготовки до опалювального сезону сягає 60%.

Про це під час засідання Конгресу повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, з травня в Україні працює штаб з підготовки до зими, який створив уряд. Голова уряду зауважив, що наразі вже відремонтовані чотири атомні енергоблоки, дев’ять енергоблоків теплових електростанцій, шість гідроагрегатів.

Як зазначив Денис Шмигаль, до початку опалювального сезону Міненерго отримало чітке завдання - повернути в енергосистему 1,7 ГВт потужностей.

«Накопичуємо енергоресурси. Газ у сховищах 11,7 млрд мгазу, це 80% від запланованих обсягів. На складах маємо 1,5 млн тонн вугілля із запланованих 1,8 млн тонн», - запевнив політик.

За словами посадовця, від початку року в Україні відремонтували 14, 5 тис. км повітряних ліній, відновили понад 60% пошкоджених теплоелектростанцій, ТЕЦ, котелень.

Прем’єр-міністр зауважив, що наразі триває закупівля комунальної техніки для 12 регіонів, які цього потребують, на 50 мільйонів гривень, залучаються кошти міжнародних партнерів.

«Єдність на всіх рівнях – це запорука нашої сили та стійкості, можливість подолання всіх проблем і викликів», - переконаний Шмигаль.

Зазначили також, що для відновлення, ремонту та захисту об’єктів енергетики Держагентство з відновлення вже скерувало 10 мільярдів гривень. Також Україна отримала допомогу США у розмірі 897 мільйонів доларів, а ще близько 166 мільйонів євро на розв'язання цих питань скерував Європейський фонд енергетичної підтримки України.

Тим часом Івано-Франківська область готова до осінньо-зимового періоду на 65% згідно з графіками підготовки. Про це розповіла очільниця Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

«Сьогодні Прикарпаття готове до осінньо-зимового періоду на 65% згідно зі всіма графіками підготовки. Попри стандартні заходи, які щороку здійснюємо, ми забезпечуємо резервним автономним живленням критичні об'єкти інфраструктури.

Хочу запевнити, що всі наші заклади — лікарні, важливі соціальні об'єкти — забезпечені повністю генераторами для того, щоб ми могли працювати безперебійно», — сказала Онищук.

Зі слів очільниці Івано-Франківської області, після проведення реконструкцій енергетичного об'єкта обсяг виробництва збільшився до 950 МВт. Однак вартість повноцінного відновлення складає приблизно 1,5 мільярда гривень.

Голова Івано-Франківської ОВА також зазначила, що роботи з укріплення об'єктів критичної інфраструктури та газотранспортної системи проводила служба відновлення та розвитку інфраструктури в області. На це використали понад 88 мільйона гривень.

Зазначимо, що у день робочого візиту очільника держави в Івано-Франківськ, Зеленський також відвідав реабілітаційний центр, у якому лікують українських захисників.

«Хочу подякувати кожному з наших воїнів за подвиг та героїзм. Дякую від усіх українців за захист нашої держави. Перемога точно буде! Бажаю швидкого одужання!

Велика вдячність і нашим медикам! Лікарі, медсестри, ви всі фантастичні. Пишаємося вашою важливою роботою», – підкреслив Гарант.

фото: Офіс Президента України


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


31.07.2023 Тіна Любчик 7155 9
Коментарі (9)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1217
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1037
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2147
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3582
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2741
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2729

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

484

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

921

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

859

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1850
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

913
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

659
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

567
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1352
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

736 1
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

555
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27259
05.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19863
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

275
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

613
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

567
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

901