Старі корупційні схеми у галузі лісового та мисливського господарства діють з дозволу Президента України!?

Тема статті випливає з відношення президента України до розгляду моїх звернень стосовно неефективного адміністрування законодавства та корупції у галузі мисливського господарства. Я направив через електронний кабінет урядового контактного центру біля 5 звернень, які обгрунтовано пояснюють суть справи. Всі мої звернення перенаправляють у різні Міністерства, які відмовляються вживати реальних заходів і відбуваються відписками. Тож хочу зауважити, що в Офісі Президента України сидять чиновники, які не знають куди направляти матеріали щодо корупції?

Ви, пане Президенте, просили не лаятись у фейсбуці щодо зловживань чиновників, а телефонувати до НАБУ. З цього також нічого не вийшло, хоча збитки завдано суспільним інтересам на мільйони гривень. Правда, поліція відкрила за моїми поданнями 15 кримінальних справ стосовно зловживання владою або службовим становищем службових осіб територіальних  органів Державного агентства лісових ресурсів України або керівників державних лісогосподарських підприємств, але й вони ситуації не виправили.

У моїх статтях[1] зазначаю, що з 1 січня 2015 року в Україні введена в дію норма щодо плати за користування мисливськими угіддями, але фактично ця норма не виконується, хоча в усіх європейських країнах та, навіть, у Білорусії та Росії користувачі мисливських угідь оплачують власникам земельних ділянок кошти. У Німеччині, площа якої менша, ніж України, ця сума сягає 340 млн євро. Отже, якщо б в Україні ефективно використовували земельні ресурси, то й не потрібно було б брати кредити, які необхідно повертати. Звісно, що мисливське господарство в Україні, на відміну від німецького є збитковим, але, на думку голови Івано-Франківської обласної ради, середня вартість оплати за користування мисливськими угіддями повинна становити 6-7 грн за гектар [2]. Якщо врахувати, що вже п’ять років ігнорується виконання вимог законодавства, то збитки на даний час в Україні лише по державних лісогосподарських підприємствах становлять суму у 1,6 мільярдів гривень.

Опосередковано про достовірність викладених у статті даних свідчить той факт, що в попередньо опублікованих статтях я вказую, що службовими особами Міндовкілля, ДАЛР, Івано-Франківської ОДА та Івано-Франківської обласної ради внаслідок невиконання вимог законодавства завдаються збитки суспільним інтересам. Спростування викладених мною фактів ні у ЗМІ, ні претензій до мене особисто не було, так як і не було позовів щодо захисту їх ділової репутації. На моє переконання, для них матеріальні активи вартують більше, ніж репутація. Також на даний час жодної претензії зі сторони правоохоронних органів, які проводять розслідування кримінальних справ, не виставлялось.  

Зрозуміло, що ігнорування вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями дає свій «навар» ділкам, які гальмують виконання вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями. Так, в руки ДБР потрапляють чиновники, які вимагають 500 тис. доларів США за вирішення питання щодо надання у користування мисливських угідь.[3] На жаль, навіть агресор  ̶  Російська Федерація, бере кошти за використання українських мисливських угідь, звісно, що у свій бюджет. Так, в окупованому Українському Криму через механізм аукціону, який відбувся 2 липня 2019 року, за понад 16 млн. російських рублів продали 4,1 тис га мисливських угідь, тобто, один гектар українських мисливських угідь вартує біля 30 доларів США. Можна спрогнозувати, якщо на даний час в Україні обліковується біля 40 млн га, то через бездіяльність службових осіб Україна не отримала до різних бюджетів понад 1 млрд. доларів США.[4] Якщо ми з гордістю заявляємо, що Україна  ̶  не Росія, то у цій ситуації російська окупаційна влада подає приклад Україні щодо ефективного використання мисливських угідь.  

На думку Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Романа Лещенка в Україні через неналежне управління земельними ресурсами незаконно вилучено 5 млн. га землі, у галузі мисливського господарства десятиліттями тіньовому використанні перебуває більш як 14 млн га мисливських угідь. До прикладу, якщо у 90-х роках площа мисливських угідь Івано-Франківської області становила 1,1 млн га, у 2010 році – 989 тис. га, то на даний час площа мисливських угідь складає 730 тисяч гектарів. З мисливського господарства виведено понад 400 тис. га мисливських угідь, що становить більше третини всіх мисливських угідь області. Якщо у країнах Європи  показник площі мисливських угідь становить сягає 90% від усієї площі країни, то завдяки «старанням» українських чиновників вона вже протягом десяти років становить лише 62%, а, враховуючи набагато нижчу щільність населення ніж у Європі, повинна становити 95%. Виведення їх з тіньового використання дало б змогу  створити 2 тис. додаткових робочих місць, так як відповідно до статті 29 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» користувачі мисливських угідь повинні утримувати єгерську службу: одного єгеря  ̶  на 5-10 тис. га мисливських угідь.

Хочу зауважити, що голова НАЗК О. Новіков вказав, що бюджет може заощадити близько 200 млрд грн за рахунок зменшення хабарів і відкатів лише у випадку схвалення Верховною Радою України  «Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки». А якщо її забракують у Верховній Раді, то органи публічного управління і дальше щороку будуть викрадати по 200 млрд грн ?

Але політика органів державного управління у галузі мисливського господарства перевершила навіть уявлення голови НАЗК О. Новікова щодо відсотків з відкатів. А відсотків апріорі немає, так як всупереч вимогам законодавства вже 5 років державний лісовий фонд віддається, за невеликим винятком, державними лісогосподарськими підприємствами приватним та комерційним структурам  відповідно до звіту взагалі безоплатно, тобто, 100 % коштів зникали та продовжують зникати невідомо куди, але не до каси державних лісогосподарських підприємств.  Хочу зауважити, що екс-міністра інфраструктури Омеляна за те, що він  видав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%, звинуватили у зловживанні службовим становищем і справа знаходиться у суді. А що коли не на 20 % зменшується сума збору, а не береться взагалі, тобто зменшується на 100%?

Аудит держави показав, що через неефективність публічного управління Україна за 10 років втратила 1 трлн доларів ВВП, з яких 85 млрд доларів  ̶  через невикористання земельного потенціалу. Але українці не бажають лише отримувати інформацію про те, скільки через зловживання службовим становищем (корупцію), у них викрадають коштів. У цей складний економічний час увага зосереджена на їх соціальному захисті і на можливості знайти достойне місце праці та найменше цікавить  ̶ скільки відкрито кримінальних справ, які знаходяться у суді та інші досягнення антикорупційної політики, яку зруйнував Конституційний суд України. Але, якщо й Конституційний суд України зруйнував антикорупційну вертикаль, то до вертикалі влади він не добрався. Однозначно можна сказати, якщо б вертикаль виконавчої гілки влади мала б політичну волю в ефективному публічному управління, то й антикорупційні органи мали б менше роботи. Ключову роль у подоланні корупції повинен відіграти Президент України, який є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. З цією метою він відповідно до статті 107 Конституції України видає укази і розпорядження, які є обов'язковими до виконання на території України. Тому у президентському сейфі лежить ключ (указ чи розпорядження) до вирішення питання практичної реалізації виконання вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями, їх детінізація тощо. Я погоджуюсь з автором статті «Корупція часів Зеленського: "Вова не краде", але низи "стрижуть" для себе», який стверджує: «В оточенні президента говорять, що Володимир Зеленський особисто в корупції не замішаний, але члени його команди ділять сфери впливу, а нижня ланка продовжує наживатися на корупційних схемах»[5]. Викладені матеріали лише підтверджують цю тезу, але суспільству з цього краще не стає.

[1] https://vilneslovo.com/author/oleg-protsiv/

[2] http://galtv.if.ua/video/deyaki-myslyvski-ugiddya-prykarpattya-mozhut-perejty-z-derzhavnogo-korystuvannya-u-pryvatni-struktury

[3] https://lenta.ua/ua/grupa-chinovnikiv-vstanovila-nechuvanu-sumu-habara-za-mislivski-ugiddya-16009/

[4] https://news.allcrimea.net/news/2019/7/3/v-krymu-prodali-ohotnichi-ugodya-119257/

[5] https://www.pravda.com.ua/news/2020/09/23/7267364/


25.11.2020 Олег Проців 20872 1
Коментарі (1)

Олег 2020.11.27, 20:54

Цю статтю направив в ОПУ. Пообіцяли, що розберуться

Додаю посилання на відповідь.

https://drive.google.com/file/d/1TmZOeDVTrRpDC_LPbA8bc_dLu-5U6Rwh/view?usp=sharing

Побачимо, чи Володимир Олександрович реально хоче добра суспільству.

 

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1963
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1861
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1858
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5494 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2154 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1510

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

745

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

798

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1000

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1005
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1770
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3680
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10258
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26149
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10184 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7714
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

899
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

209
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

264
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

381
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1277
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

884