Секти, що вбивали

Переглядаючи відео подій, які розгорнулися довкола Києво-печерської лаври, дивлячись на ті демонстрації, крики, співи та недолугі інтерв’ю вірян УПЦ(МП) складається враження, що справжньої віри там зовсім мало або взагалі відсутня, а от релігійного фанатизму і ненависті багато. Верхівка УПЦ(МП) послідовно перетворювала своїх вірян  на релігійних фанатиків, які зможуть в будь-який час захистити їхні інтереси.

В недавній історії був не один прецедент коли релігійні лідери керували  масами та навіть змушували до суїциду, згадаємо три  з таких.

Велике Біле братство або ЮСМАЛОС - тоталітарна секта заснована в 1990—1991 роках у Києві фахівцем в області психічного впливу на особистість Юрієм Кривоноговим і Мариною Цвігун. Фактичний лідер  та засновник секти — Юрій Кривоногов, оголосив себе Іваном Хрестителем (Юоанн Свамі) та Марина Цвігун — духовний лідер ритуальне ім'я Марія Деві Христос, вважала себе Дівою Марією, живим втіленням Христа, одночасно його матір'ю і нареченою.

За основу свого вчення Кривоногов використав суміш релігійних і окультно-езотеричних вчень: кришнаїзму, юдаїзму, йоги, буддизму, вчення про карму, реінкарнації  та християнства й т.д.. Найвідоміша акція білого братства відбулася  10 листопада 1993 року Марія Деві Христос призначає самоспалення.

В цей день на площі перед  Софійським собором у Києві зібралося близько тисячі осіб. 25 сектантів на чолі з Цвігун і Кривоноговим під виглядом відвідувачів потрапили всередину Софійського собору, щоб провести там молебень. Під час "богослужіння" Цвігун і Кривоногов стояли на плиті вівтарного престолу.

Згідно з даними міліції, після проповіді Марії Деві Христос мало відбутися масове самоспалення, для чого були підготовлені каністри з бензином. На щастя, самоспалення не відбулося оскільки вчасно втрутились працівники міліції.

Враховуючи, що Кривоногов працював у сфері  психічного впливу на особистість можна припустити, що без КДБ тут не обійшлося і що це наймасовіший експеримент  маніпуляції свідомості який міг закінчитись смертю сотень людей.

Гілка Давидова (англ. Branch Davidians) — релігійна, протестантська секта, яка виникла у 1955 році після розколу всередині церкви Адвентистів Сьомого Дня. Гілка Давидова стала широко відомою після трагічної облоги її осередку у Маунт-Кармел у м. Вейко. У 1990 році на чолі секти став молодий, харизматичний проповідник Вернон Хавелл, який прийняв нове ім'я — Девід Кореш.

Завдяки популярності Кореша та його проповідям, численність членів секти значно зросла. Кореш проповідував радикальні ідеї та кінець світу.  28 лютого 1993 року ФБР зробило спробу обшукати маєток на наявність незаконної вогнепальної зброї, що закінчилася стріляниною та майже двомісячним протистоянням. Під час невдалого штурму маєтку 19 квітня 1993 року спалахнула пожежа в котрій загинули 76 сектантів, у тому числі жінки й діти і серед них Девід Кореш. 

Джонстаун, храм народів - найжахливіша секта, яка здійснила вбивство майже тисячі людей серед яких жінки і діти. Заснована 1955 році Джимом Джонсом. Секта сповідувала суміш ідей християнства, комунізму та соціалізму. 1974 році кілька членів «Храму народів» взяли в оренду ділянку в джунглях Гаяни і заснували поселення, яке назвали Джонстаун, назване так на честь очільника організації. Мешканці поселення переважно займалися сільським господарством працюючи по 12 год на день, а вечорами ходили на зібрання слухати проповіді лідера. 18 листопада 1978 р.

Джонс зібрав всіх мешканців Джонстауна і в результаті проповіді переконав більшість з них провести «революційний акт самогубства», прийнявши отруту (ціанід). Внаслідок цієї акції загинуло 918 осіб, серед яких 276 дітей. Врятувалися близько 80 осіб: хтось не прийшов на збори, комусь  просто вдалося покинути табір.

Існує декілька способів впливати на людей і доведення їх до релігійного фанатизму: харизматичність лідера, використання нейролінгвістичного програмування, робота спецслужб.

Зі сторони релігійних фанатиків мотиви відриву людини від реальності, підпорядкування себе ідеї та лідеру можуть бути різними: психологічні проблеми, з якими індивід впоратися самостійно не здатний або вважає, що не здатний. Його відхід у групу фанатиків зумовлений зняттям з себе відповідальності за прийняття рішень у багатьох життєвих проблем бажанням стати відомим, викорінити в собі сумніви і невпевненість.

В основі кожної з вище перелічених сект, які змушували до насильства стоїть очільник секти, який спонукає своїх прибічників на скоєння злочину. Видатний психолог Роберт Ліфтон ще на початку 60-х років минулого століття вперше сформулював закони промивання мізків та контролю свідомістю.

Ліфтон вважав, що наш світ зациклений на апокаліптичних ідеях. І час від часу знаходится «проповідник-гуру», який обіцяє краще життя, але ми пам’ятаємо застереження Ісуса Христа

«Стережіться лжепророків, які приходять замасковані в овечу шкіру, а насправді є вовками лютими. Ви їх впізнаєте по їхніх вчинках: бо не буде добрих вчинків від злої людини.» (Мт. 7:15)


03.06.2023 Роман Тадра 3187
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1185
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2512
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2107
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2160
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6531 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2448 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

331

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1143

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1276

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1394
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

271
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

581
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2057
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26506
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

550
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10456 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8006
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

530
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

398
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

541
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

619
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1578