Працюють в посиленому режимі: рік повномасштабної війни та воєнного стану очима прикарпатських правоохоронців

Повномасштабна російська агресія внесла значні корективи в усі сфери життя українців. Зазнала змін й робота українських поліцейських.

З одного боку, поліція забезпечує безпеку та порядок в регіонах, що не зазнали нападу ворога. З іншого боку, у зоні бойових дій поліція проводить роботу зі встановлення та розслідування злочинів, які вчинені проти мирного населення та військовослужбовців.

Як протягом року повномасштабної війни змінилось життя на Прикарпатті та як прикарпатські правоохоронці адаптувались до роботи в умовах воєнного стану, дізнавалась журналістка Фіртки.

Так, із запровадженням воєнного стану до Кримінального кодексу України внесли низку важливих доповнень, зокрема збільшили відповідальність за скоєні правопорушення та розширили повноваження правоохоронців, які сьогодні працюють в посиленому режимі. З початку повномасштабного російського нападу в Україні посилили патрулювання вулиць, впровадили комендантську годину та обмежили продаж алкоголю.

Поряд із розкриттям крадіжок чи оформленням дорожньо-транспортних пригод правоохоронці призвичаїлися й до нових завдань — виявлення диверсійних груп, пособників, колаборантів та розкрадачів гуманітарної допомоги. 

«Щодоби правоохоронці в посиленому режимі здійснюють комплекс необхідних заходів для збереження стабільної оперативної обстановки в регіоні.

За порядком у територіальних громадах стежать поліцейські офіцери, які напряму взаємодіють із мешканцями та контролюють ситуацію на ввірених територіях.

Рівень злочинності в Івано-Франківській області залишається одним із найнижчих серед регіонів. 

Зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, проти свободи, честі та гідності особи, проти власності.

Ситуація в області контрольована», — наголошують поліціянти.


Рік повномасштабної війни: найчастіші правопорушення на Івано-Франківщині


Поліціянти продовжують працювати в складних умовах та виконувати свої обов'язки зі збереження порядку та забезпечення безпеки громадян. З початком повномасштабної війни посилили патрулювання вулиць, впровадили комендантську годину, обмежили продаж алкоголю та збільшили відповідальність за скоєні правопорушення.

Так, на території Івано-Франківської області з початку повномасштабного російського нападу, 24 лютого 2022 року, по 21 лютого 2023 року надійшло 202 тисячі 379 повідомлення. Зокрема, найчастіше надходили повідомлення інформаційного характеру та повідомлення про вчинення домашнього насильства.

Відповідну статистику журналістці Фіртки надали у Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області.

Водночас найрозповсюдженішими кримінальними правопорушеннями, які зареєстрували органи досудового розслідування у зазначений період є правопорушення, передбачені статтею 185 (крадіжка) та статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Зокрема, станом на 21 лютого 2023 року слідчі відділи поліції з часу введення воєнного стану в Україні за фактами крадіжок розпочали 1 201 кримінальне провадження. 

Зауважимо, що Верховна Рада посилила відповідальність за майнові злочини в умовах воєнного стану — сьогодні за такі злочини можна отримати від десяти до п'ятнадцяти років ув’язнення.

Як повідомили у поліції, у перші тижні повномасштабної війни шахраї затаїлись, та  згодом знову кримінальна діяльність відновилась. Зокрема, акценти ставили на створенні шахрайських сайтів нібито для допомоги Збройним силам України або нібито для допомоги внутрішньо переміщених осіб. Тим часом війна полегшила роботу шахраям, адже люди налякані та прагнуть захистити себе і своїх близьких від небезпеки, і готові платити за це гроші.

Прослідковується також тенденція до повернення старих схем. Йдеться про такі шахрайські схеми — телефонні дзвінки, повідомлення, операції з банківськими картками та покупками через Інтернет. 

Прикарпатські правоохоронці застерегли щодо шахрайських схем видурювання грошей та дали поради, як вберегтися:

  • Ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють.
  • Зробіть «паузу», якщо потенційний шахрай повідомляє, що сталося щось погане з вашими рідними.
  • Не панікуйте. Зверніться до близьких за порадою або просто розкажіть про ситуацію, що сталася. Шахраї використовують психологічні техніки та прийоми для маніпуляції.
  • Не поспішайте виконувати вказівки незнайомих людей.
  • Не перераховуйте кошти на чужі карткові рахунки.
  • Не впускайте незнайомців до помешкань.
  • Не довіряйте повідомленням незнайомців про грошову реформу, обмін купюр тощо.
  • Вимагайте пред’явити документи, якщо до вас прийшли та представляються працівниками держустанов.

Крім того, завдяки діяльності правоохоронних органів посилено протидію злочинам у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, знешкоджено п'ять злочинних угруповань, які вчиняли кримінальні правопорушення в указаній сфері.

Поліція та інші правоохоронні органи регулярно займаються боротьбою зі шахраями. Важливо також, щоб громадяни були обережними та не надсилали кошти чи інші цінності незнайомим людям, а в разі сумнівних обставин — повідомляли про це правоохоронні органи.


Доцільність функціонування блокпостів: які правопорушення найчастіше фіксують


Для виявлення підозрілих людей на усіх в’їздах до області продовжують працювати блокпости, де несуть службу працівники поліції. Правоохоронці перевіряють документи та автомобілі тих, хто в’їжджає на територію області. Додатково перевіряють всіх підозрілих громадян, які можуть бути причетні до диверсійної роботи, їх передають співробітникам Служби безпеки України, які здійснюють відповідні заходи.

Блокпости Івано-Франківської області перетинають чимало українців, які змушені рятуватися від російських обстрілів та евакуйовуватись до безпечніших регіонів.

Сьогодні блокпости — необхідність для безпеки цивільного населення, зумовлена воєнним станом. Вони слугують захистом від проникнення диверсійно-розвідувальної групи, є протидією правопорушенням та часто виконують функцію превенції, тобто запобіганню злочинам. 

Поряд з тим за 363 дні повномасштабної російсько-української війни на блокпостах найчастіше фіксували кримінальні правопорушення за статтею 263 та статтею 309 Кримінального кодексу України. 

Йдеться про незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами та незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту.

Поширеними також є адміністративні правопорушення. Зокрема, за статтею 121, статтею 122 частиною першою, статтею 126 та статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Мовиться про порушення водіями правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами, перевищення встановлених обмежень швидкості руху й порушення правил дорожнього руху, керування автівкою без посвідчення водія та керування авто у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Як зазначили працівники поліції, станом на сьогодні ситуація з «побутовою» злочинністю залишається під контролем. Однак, у суспільстві вже подейкують про можливе зростання злочинності в майбутньому у зв’язку з доступом населення до вогнепальної зброї, нестабільною економічною ситуацією чи розбіжностями всередині суспільства.


Відключення світла: як вплинуло на роботу прикарпатських правоохоронців


Через системні російські обстріли енергетичної інфраструктури України енергетикам доводиться вдаватися до відключень світла. Так, починаючи з жовтня 2022 року, жителі тилових регіонів, зокрема й прикарпатці, зіштовхнулися з аварійними та погодинними відключеннями електроенергії.

Через ці тимчасові незручності нерідко все йшло не за планом. Разом з тим — на рівень злочинності та на роботу правоохоронних органів в Івано-Франківській області такі відключення негативно не вплинули та загалом кардинально не змінили роботу поліціянтів.

Однак, пояснюють правоохоронці, на період виключення світла максимально збільшували кількість нарядів поліції, особливо у вечірній та нічний час доби. Зокрема, створили додаткові піші патрулі  та автопатрулі з метою недопущення крадіжок приватного та державного майна.

Крім цього, поліціянти частіше патрулювали поблизу місць розташування супермаркетів, банківських установ, аптек, залізничних та автовокзалів, інших об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населення.


Понад 360 днів війни: як змінилась аварійність на дорогах Івано-Франківської області


У період з 24 лютого 2022 року по 21 лютого 2023 року на вулично-дорожній мережі Івано-Франківської області зареєстрували 3 тисячі 314 дорожньо-транспортних пригод, що на 19% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

За вказаний період зареєстрували 813 аварій з постраждалими, що на 6% менше, ніж за аналогічний період минулого року, загинули 92 особи, що на 14% менше, ніж за аналогічний період того року, травмувались 1 055 людей, що на 6% менше, ніж за аналогічний період 2022 року.

У своїй більшості аварії виникають через порушення водіями правил дорожнього руху. Зокрема, перевищення дозволеної швидкості руху, порушення правил маневрування, недотримання дистанції, обгони, порушення правил проїзду перехресть і виїзд на зустрічну смугу, керування транспортом у нетверезому стані, а також — нехтування водіями елементарними засобами безпеки, такими як пасок безпеки.


Заборонено перебувати на вулиці: відповідальність за порушення комендантської години


З 23:00 години до 5:00 години на території Івано-Франківської області продовжує діяти комендантська година. У цей час заборонено перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток та документів, які посвідчують особу. Зазначимо, що спеціальні перепустки діють лише в межах території, де запроваджено комендантську годину та їх облік також здійснює комендатура на території, де запровадили комендантську годину.

Для того, щоб забезпечити безпеку та порядок, дотримання комендантської години на території Івано-Франківщини створили піші наряди, які залучають до патрулювання спільно з Національною гвардією України.  Так, під час комендантської години патрульні мають право перевіряти документи й, відповідно, встановлювати правомірність перебування на вулицях та в інших громадських місцях.

Наразі у Кодексі про адміністративні правопорушення не передбачено відповідальності за порушення комендантської години. Покарання можливе лише за відмову виконувати законне розпорядження чи вимоги патруля.

Згідно зі статтею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення за невиконання вимог законного розпорядження або вимоги патруля порушнику загрожує:

  • штраф;
  • громадські чи виправні роботи;
  • адміністративний арешт до п'ятнадцяти діб.

Відтак, можуть застосовуватися різні види відповідальності, зокрема адміністративні, дисциплінарні, кримінальні, залежно від обставин та наслідків порушення.

Вимоги комендантського патруля потребують негайного виконання без зайвого сперечання. Якщо людина навмисно не виконує законні вимоги комендантського патруля до неї можуть застосувати фізичну силу чи вогнепальну зброю.


Рейди військових спільно з поліцейськими, під час яких вручають повістки: що відомо


Внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну воєнний стан та мобілізацію продовжили щонайменше до 20 травня 2023 року. Під час загальної мобілізації призов на військову службу відбувається шляхом вручення повісток. Так, після отримання повісток призовники мають з'явитися з документами у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Прикарпатські поліцейські спільно з представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки області вживають всіх заходів для виявлення військовозобов’язаних, які ухиляються від призову на військову службу до Збройних сил України.

Разом з тим представники поліції повноважень на вручення повісток не мають. Вручення повісток проводять через відповідні органи місцевого самоврядування та керівників підприємств. Також, повістки можуть вручати посадові особи територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, роботи, а також на вулиці чи на блокпостах.

Законом не заборонено вручення повістки в будь-якому місці після встановлення особи. При цьому вручена повістка ще не означає, що людину обов'язково призвуть.


Державна зрада: скількох громадян з початку повномасштабної війни викрила СБУ в Івано-Франківській області 


Серед пріоритетних напрямків залишається розслідування воєнних злочинів та злочинів проти основ національної безпеки, викриття зрадників та колаборантів.

Як повідомили у Службі безпеки України в Івано-Франківській області, упродовж 2022 року прикарпатські співробітники СБУ в області викрили на державній зраді 45 осіб у регіонах на лінії зіткнення та на Івано-Франківщині.
СБУ в Івано-Франківській області розпочала щодо них 18 кримінальних проваджень. Матеріали щодо решти зрадників передали Службі безпеки в інші регіони України, де щодо них розпочали досудові розслідування, повідомили про підозри та передали обвинувачення до суду.
Від початку повномасштабної війни слідчі СБУ в Івано-Франківській області повідомили про підозру у державній зраді 16 особам. Суд виніс вироки за ст. 111 Кримінального кодексу дев'ятьом зрадникам.
Серед засуджених — п’ятеро бойовиків, яких Сили оборони України взяли в полон під час звільнення українських територій. Вони отримали покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.
Наразі на розгляді в суді перебуває провадження щодо мешканця Івано-Франківська, який дав згоду російській фсб збирати та передавати інформацію для наведення російських ракетних ударів. СБУ затримала його у серпні одночасно зі спільником — російським резидентом з Одеси.
У суді також перебувають матеріали з обвинуваченням трьох мешканців інших регіонів, затриманих за підозрою у причетності до ракетного обстрілу Івано-Франківської області 24 лютого 2022 року.
Серед викритих Івано-Франківською СБУ зрадників держави — службовці та посадовці, які складали присягу на вірність Україні та перейшли на бік ворога в період воєнного стану.
Зокрема, СБУ викрила суддю Старобільського районного суду Луганської області та керівника апарату цього суду, які перейшли на службу до окупантів та агітували інших працівників суду стати на бік ворога. Матеріали перебувають на розгляді в суді.
Крім того, СБУ ідентифікувала зрадників, які є українськими громадянами, але воюють у лавах загарбників. Серед інших, викрито колишнього мешканця Івано-Франківської області, який воює проти Сил оборони України як найманець у штурмовому підрозділі «Карпати» російської ПВК «Вагнер».

Колаборанти: скількох викрила прикарпатська СБУ протягом 2022 року


З початку повномасштабного російського вторгнення Управління СБУ в Івано-Франківські області викрило 42 колаборантів, які погодились співпрацювати із загарбниками.
Йдеться про громадян України, які добровільно обійняли посади в незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території. Усім їм повідомлено про підозру, 14 обвинувальних актів слідчі СБУ вже передали до суду, підходить до завершення розслідування у решті кримінальних проваджень. Під час деокупації Збройними силами української території працівники Івано-Франківської СБУ затримали двох колаборантів.
У залежності від функцій, які зрадники виконували на службі окупантам, за ст. 111-1 КК України їм загрожує від 5 до 15 років позбавлення волі.
Зокрема, співробітники Управління СБУ в Івано-Франківській області викрили колаборантів-спільників, які добровільно обіймали посади т. зв. «голови адміністрації», його «заступника» та «радника» Старобільського району т. зв. «ЛНР». Зібрані докази дозволили довести, що вони вчинили злочин у складі організованої групи. Інформацію передали до СБУ в Донецькій та Луганській областях, фігурантам змінили підозри на більш тяжкі.
Крім того, на підставі матеріалів Івано-Франківського управління СБУ повідомлено про підозру одіозному екссудді Жовтневого районного суду Маріуполя, якого окупанти призначили керівником апарату Приморського районного суду м. Маріуполь т. зв. «ДНР».
Зібрано вичерпні докази також щодо співробітника т. зв. «Старобільського РОВД МВД ЛНР», «начальниці відділу культури адміністрації Новопсковського району ЛНР», «начальниці відділу молоді і спорту» т. зв. «адміністрації м. Антрацит і Антрацитівського району ЛНР», «спеціаліста відділу економіки» в окупаційній адміністрації Каховки та багатьох інших.
Доказова база, зібрана слідчими СБУ, не дозволить цим особам уникнути відповідальності, усі вони постануть перед судом та після того, як дадуть відповідь за свої дії, не зможуть обіймати в Україні жодних посад чи впливати на життя суспільства іншим чином.
Викриття колаборантів проводили спільно з СБУ в областях, де вони вчинили злочини, та за процесуального керівництва органів прокуратури.


Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6422 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10877 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12145 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5794
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3722
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2954

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

476

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

751

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

741

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1049
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

365
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

450
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

534
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4077
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11609
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6641
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1143
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18037
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

397
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

683
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

805
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

755