Ігри мишей і деміургів

Гра є одною з найдавніших форм перечікування світу. Граються тварини і люди. Останні перетворюють гру на окремий світ. В дитинстві люди бавляться м’ячиками і дзиґами, тягають за хвости безневинних звіряток, а у дорослому віці, окрім більярду і преферансу, їх приваблюють різноманітні владні змагання: іноді це політика, а іноді те, що тепер називають «іграми визнання» та «іграми класифікацій». Останні – найспокусливіші. Той, чий спосіб назвати, перелічити, впорядкувати, класифікувати, ввести в каталоги і словники навколишнє визнається іншими людьми (а згодом – навіть всіма людьми, людством), автоматично стає переможцем світу. Якогось галузевого «малого світу», або ж світу взагалі. Так, всім відома таблиця Менделєєва стала абсолютною перемогою Менделеєєва над світом хімії, Лінней і Дарвін царюють у світі зоології, а у світі економіки та фінансів «богами-класифікаторами» стали Сміт і Рікардо.

На приземлено-побутовому рівні подібні ігри відбуваються чи не щоденно. Вправна пліткарка, яка змогла переконати більшість сусідів у тому, «що отой, з чотирнадцятої квартири – пияк, а ота з вісімнадцятої – курва остатня» теж стає «малою богинею-класифікаторкою» свого під’їзду. Свого дрібного дев’ятиповерхового «світу». Діти, що народяться у цьому під’їзді й через півстоліття твердо будуть «знати», що «у вісімнадцятій був притон». Навіть, якщо там насправді була монастирська «гостинка» для побожних прочан.

Накинути свій перелік (а через нього і своє бачення) на різноманітність життя – що може бути переконливішим? Що може бути, врешті-решт, переможнішим та самодостатнішим? Адже немає влади більшої за владу того, хто спромігся дати «потенційно підвладному» ім’я та зміг призначити того «потенційно підвладного» на певне місце (тіпа: «Сідєть тіха, б.., щітать сєбя сволоччю!»). Хто не вірить, нехай спробує змінити той «образ», який «припаяли» йому у добрі старі часи добрі старі знайомі. Такі собі скромні «малі боги» побутових класифікаційних практик.

Ці ігри особливі ще й тим, що в них «менше» часто-густо грається з «більшим». Люди – істоти нахабні. Від земних «класифікаційних ігор» вони перестрибують до називання та впорядкування небесних об’єктів. Півтора місяці тому відбулася чергова така «гра із небом». На Генеральній Асамблеї Міжнародного Асторономічного Союзу було прийнято історичне рішення: тепер високе й поважне звання «планета» присвоюється не будь-чому пацаватому. Тепер воно надається небесному об’єктові не тільки залежно від розмірів і типу орбіти, але й з урахуванням його фізичних характеристик та видатної ролі в еволюції Сонячної системи. Не так просто тепер стати планетою. Більше того, з нещасного небесного тіла, яке асторономи називають «подвійна система Плутон-Харон» звання «планета» було зняте. Планет у Сонячній системі тепер стало вісім. Астрологи в обломі і терміново виправляють гороскопи тим невдахам, в натальних картах котрих Плутон позначено як «долеутворюючу планету».

Певно для того, щоби не образити великі (але недостатньо «рольові») небесні тіла, добра й творчо налаштована Генасамблея МАС збагатила астрономічну класифікацію цілим класом об’єктів – «карликовими планетами» (dwarf planets). Окрім «розжалуваного» Плутона-Харона та загадкової Еріди (UB313), в перелік «карликових» попала Церера – кругленька планетка діаметром 975х910 кілометрів, що з волі Божої льотає десь між Марсом і Юпітером.

Історія класифікування Церери сама по собі є анекдотичною. Знайдена астрономами в перший день ХІХ століття – 1 січня 1801 року – Церера була визначена п’ятою планетою Сонячної системи. Але через 50 років, після відкриття так званого «поясу астероїдів», тодішні класифікатори знизили її престиж до ранґу астероїда. Щоправда, зберігаючи за нею №1. Як за розмірами, так і за часом нанесення на зоряні карти. І ось тепер, через півтора століття, відбулася чергова гра в небесні класифікації і Церері повернули статус планети. Але вже з добавкою «карликова». Чи відомі всі ці пертрубації гіпотетичним церерянам? Шось я, вуйку, си сумніваю...

Але двоногим нахабам навіть небесні тіла – не межа. Вони класифікують все. Нещодавно у черговому підручнику з релігієзавства бачив шедевр «класифікаційної гри» - таблицю богів. В ній впорядковано «основних» богів за ознаками єдності, множинності, стихійності та способу виникнення. Я роздивляюся цю таблицю. Я уявляю лабораторну мишу, яка сидить – разом із тисячами таких самих мишок - у клітці однієї з численних дослідних кімнат наукового інституту. Ніч. Миша грає «у класифікації». Вона завзято складає таблицю керівного складу інституту. Директор, заступники, завідуючі лабораторіями... Миша захоплена грою. Вона не здогадується, що ранком молода лаборантка витягне її за хвіст із клітки, покладе на мармуровий стіл і вийме з неї мозок. Разом із мишачою таблицею мишачих богів, яка у тому мишачому мозку стихійно замешкала.


26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

618
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1800 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1105 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6879 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11335 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

310

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1047

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1093

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1088
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

255
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1060
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

825
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

715
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2921
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18417
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

289
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

333
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

642
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

745