Графіки відключення електроенергії: чому не співпадають, яка тривалість та причини?

З 10 жовтня за ініціативою держенергокомпанії НЕК Укренерго розпочались проведення стабілізаційних відключень. Причина погодинних відключень – руйнування 30% всієї енергосистеми, що призвело, найперше, до дефіциту інфраструктури для передачі електроенергії, а пізніше – до енергодефіциту.

ДТЕК Мережі відповіли на найпоширеніші запитання про графіки погодинних відключень - чому не співпадають, яка тривалість та причини, передає Фіртка.


Хто визначає графік відключень?

Порядок введення відключень електроенергії передбачає, що НЕК Укренерго дає розпорядження на зменшення потужності споживання. Протягом 10-15 хвилин диспетчер оператора системи розподілу зобов'язаний виконати це розпорядження.


Яка тривалість відключень?

При введенні відключень НЕК Укренерго не зазначає тривалість відключення. За досвідом останніх тижнів відключення може тривати увесь день.

Розуміючи, що такі відключення були б некомфортними для мешканців сучасних міст, було прийнято рішення про максимальний час відключення електроенергії – 4-4,5 години з почерговістю відключення різних будинків та вулиць. Для цього створено графік стабілізаційних відключень.


Чи будуть змінені графіки відключень?

Наразі ОСР ДТЕК Мережі вже проводять роботу для того, аби оптимізувати графіки стабілізаційних відключень, зробити їх зручними для клієнтів та рівномірно розподілити відключення між всіма мешканцями міста та області.

Була проведена спільна робота з НЕК Укренерго, завдяки чому будуть введені попередження про відключення. Для того, аби компанія могла підготуватись заздалегідь до можливого відключення.


Яка причина відключень, окрім енергодефіциту?

Зазначаємо, що також трапляються аварії на розподільчих мережах з різних причин (перенавантаження, пошкодження сторонніми особами, тощо), через які споживачі ДТЕК Мережі можуть бути без світла.

Якщо у вас після відключення за графіком не з’явилось світло в межах 4-4,30 годин – просимо повідомляти ДТЕК Мережі про це через канали комунікації: Viber або Telegram бот, через сторінки в соцмережах Facebook ДТЕК Київські електромережі та ДТЕК Київські регіональні електромережі.


Який стан енергосистеми зараз?

Ніколи раніше енергосистема України не знаходилася у такій складній ситуації. Востаннє масові відключення були 20 років тому.

До того ж сьогодні 30% енергосистеми знищено ракетними ударами. Частина електростанцій окупована або виведена з ладу ворожими обстрілами, що ускладнює роботу енергосистеми і, зокрема, роботу ДТЕК.


Який стан ДТЕК Мережі?

Станом на 2022 рік у ДТЕК Мережі автоматизація та телемеханіка охоплює близько 70% наявних потужностей розподільчих мереж та клієнтів. Автоматизація дає змогу дистанційно управляти електромережами та оперативно вмикати та перемикати мережі. При застосуванні графіків стабілізаційних відключень – компанія може оперативно переключати і дистанційно управляти 70-90% відключень у Києві та Київській області. Та лишаються ще 10-30%, для яких необхідна участь оперативно-виїзних бригад, котрі в ручному режимі мають вмикати та відключати лінії. Це подовжує час, котрий мешканці можуть бути без світла.


Чи готові електромережі до регулярних відключень? 

Електромережі не розраховані на постійні включення та відключення. Це призводить до того, що надійність їх роботи знижується – частіше виникають аварії, через які мешканці також лишаються без світла. ДТЕК Мережі докладає належних зусиль, щоб мінімізувати кількість аварій, але повністю уникнути їх, на жаль, не вдасться. Не в останню чергу аварії виникають через надмірне споживання електроенергії, особливо в періоди пікових навантажень на енергосистему.


Як допомогти енергосистемі та мінімізувати відключення?

ДТЕК Мережі закликає всіх клієнтів підтримати енергетиків, котрі в цілодобовому режиму 24/7 підтримують енергосистему країни.

Для цього варто споживати електроенергію помірно – вмикати енергоємні прилади (пральні машини, електрочайники, електроплити, бойлери тощо) почергово, максимально знизити споживання електроенергії вранці з 6.00 до 11.00 та ввечері з 17.00 до 23.00. Бізнес-клієнтам слід обмежити використання зовнішнього освітлення фасадів офісів, ресторанів, торгових центрів, знизити використання енергоємних приладів, оптимізувати систему кондиціонування та освітлення офісів та торгових залів.

Ці прості кроки допоможуть знизити необхідність відключень, або кількість відключених будинків. Наразі це найкраща підтримка енергетиків, котрі в режимі 24/7 роблять все можливе, щоб кожен вдома мав світло.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Чому в мене світла нема, а у сусіда є?»: у «Прикарпаттяобленерго» відповіли на типові запитання прикарпатців


28.10.2022 Іван Муканик 942
Коментарі ()

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

610
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11127 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1867
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1765
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2761
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4621

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

371

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1063

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1472

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1340
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1720
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1534
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1245
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

613
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

692
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1884
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2165 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20383
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

362
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

713 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

746
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1096