Чи складно бути археологом?

 

Нещодавно в місті Івано-Франківськ, 4 листопада у П'ятницю, у приміщенні галереї "Маргінеси" на вулиці Пилипа Орлика 4, відкрилась виставка під назвою “Ар(т)хеологія коротка історія станіславського сучасного мистецтва”. Кураторами проекту виступили мистецтвознавець, художник , директор Центру Сучасного Мистецтва Анатолій Звіжинський, і молодий, проте досить відомий художник Євген Самборський.


Отже, виставка відбулась, і на певний час викликала жваве обговорення у місті. Справді проект цікавий, прийшло багато місцевих митців, поціновувачів різноманітного арту, журналістів, ну і просто звичайних людей, котрим не було куди податися в п`ятницю увечері. Безумовно в приміщенні галереї Маргінеси, було на що подивитися: середовище переповнене творами мистецтва різних авторів, які жили і творили, живуть і творять на теренах нашого міста. Серед них багато зірок легендарної "Імпрези", (мистецьке міжнародне бієнале , яке з успіхом відбувалося у 90 х роках у Франику). Також були частково представлені викладачі Інституту Мистецтв, А ще, просто, таланти з народу, творчість яких яскраво віддзеркалює зворотній бік суспільства. 


І ніби все красиво, концепція, складена кураторами, доволі широко, і в доступній формі пояснює цю класну еклектику з арт - об'єктів, інсталяцій, фото, та іншого хитро сплетеного наповнення... 


Але лишається багато запитань до авторів проекту: чим саме керується сучасний організатор, чи то пак куратор, у відборі творів мистецтва до своєї експозиції ? Археологія, чи Артеологія? Окей, представлені різні покоління, про те за якими критеріями відбиралися роботи? Бо концепція від Євгена Самборського, носить доволі широкий, розлогий контекст, у який можна вкладати будь - які твори образотворчого мистецтва, або навіть вироби народних майстрів. - “Мені цікаво було дослідити і змінити процес у візуальному мистецтві Івано-Франківська," - каже спів організатор Євген Самборський, у одному із інтерв'ю. Проте як його проект може по впливати, чи змінити ситуацію у місті , влада якого вирішила, що директором Івано-Франківського Ц.С.М.у може бути чарівна юна особа, безмежно далека від проблем сучасного мистецтва, і від арт - тусовки, що формувалась роками? Що може змінити на теренах нашого міста, просто класна підбірка робіт класних місцевих авторів, які і так до цого часу виставлялися багато разів в різному складі, місцях, хронологічній послідовності, яких всі хто хотів би побачити вже бачив? Де нове поєднання, творчості людей, які не пересікалися між собою, в стильових напрямках, в спілкуванні і пиятиці, просто у повсякденному житті ? Як взагалі працює механізм долучення кураторатором митця, до святая святих - участі у колективній, чи груповій ( як вам зручніше) виставці ? 


Добре, на хвилинку уявімо, себе організатором якогось проекту: повісили анонс, написали концепцію, запросили журналістів, що там ще, ага треба якісь картини, чи фотки повісити, скульптури там різні...Отже треба митців , - де їх взяти? Я би взяв спочатку роботи в своїх друзів, вони класні хлопці, і мені з ними класно. Потім би покликав когось із своєї вуличної тусовки, ( я більш - менш впевнений у їхній адекватності, і вони теж нормальні, ще й щось малюють), стоп, треба ще когось з ким я вчився, ну і звісно товаришував, і продовжую інколи спілкуватися. Ой, я зовсім забув, про викладачів з університету, які мене вчили, ну звісно не всіх, але треба уважити рідних вчителів рисунку чи живопису. Хто там ще у нас, запросити до участі кілька місцевих зірок, вибачте, навіть зірок не місцевих, українського масштабу, але вибірково, бо не всі захочуть кільканадцятий раз виступати в одному і тому складі. Хто у нас є, кого не вистачає? Кого я ще знаю? Громадська організація, де я був членом, але теж вибірково, - треба уважити засновників, ( всіх не треба, одного - двох достатньо). Когось хто помер, і був відомий не тільки на теренах Івано - Франківська, а й за межами нашої неосяжної батьківщини, але тільки одного, - нащо нам багато напрягатися з ними? Ще потрібно одного - двох учасників "Імпрези" - міжнародного бієнале , яке проходило у нашому місті, - бо треба. Ну все: можна вішати роботи, купляти фуршет, проект буде безсумнівним успіхом, на нього прийдуть як мінімум всі його учасники, як максимум їхні колеги, родичі, знайомі. Ну а що далі? З приміщення вийшов останній глядач, галерея зачинила свої двері....


Куратором бути зовсім не складно, треба просто мати багато знайомих, колегів, і з усіма бути в хороших стосунках, посміхатися, пити 50 грамів, ну ще мати за плечима якийсь університет, що має назву прив'язану до слова мистецтво.... А де тут була сама археологія?...


Коли я вчився в школі, і був відносно малий, нам розповідали, що є така наука, - де дуже мудрі і поважні вчені порпаються, в землі для того щоб відшукати залишки древніх цивілізацій, військові артефакти обох світових воєн, піраміди, залишки Станиславівської фортеці, та інше. Вони ретельно досліджують кожен пласт історіі, щіточкою обмітають пилюку з кісток динозаврів і фараонів, і найбільше бояться , щось пропустити у своїй скрупульозній праці. Як же та наука називається? Забув, менше з тим, а уявімо що оті поважні добродії із щіточкою, взяли і поскидали в один ящик давні єгипетські, античні, вавилонські, артефакти, притрусили то все золотом скіфів, а кістки динозавра з палеоліту, - викинули псові: най ся бавить!... В ящик ще докидали якісь свої шмотки, щоб валізи були легші, - і запакували все. Накрили кришкою, забили цвяхами ну і взагалі - забили на цю справу.

Історія досліджена, пес ситий, валізи - легенькі , можна зекономити на таксі. Всі щасливі, і задоволені, історія в тій коробці досліджена неймовірно глибоко і вичерпно, а головне - зручно і без напрягів. Згадав! Наука має назву - археологія. 


Так де ж археологія в проекті пана Самборського? Де роботи Миколи Варені? Чи він не був членом оргкомітету Імпрези, може він не дуже гарно малював, чи викладав? Був такий художник, що мав на вулиці Шевченка майстерню, кажуть , був учасником виставок в Італії, академіком їхньої академії мистецтв, мав мистецькі нагороди європейського рівня.......Викладав приватно, до речі серед його учнів - той самий Сергій Петлюк - зірка українського медіа - арту. Володимир Чернявський - портретист, абстракціоніст, із великим творчим доробком. Забули...... буває....одним більше, одним менше - нічого страшного. Де роботи Влодка Гривінського, талановитого митця - графіка? Список можна ще продовжувати: Павло Сулименко, абстракціоніст, організатор виставок, Назар Кардаш, викладач, Едуард Ніканоров, Микола Панаков, Тарас Пліщ, Весела Найденова.....Про них можна писати безліч сторінок, і годинами перечисляти їхні здобутки. Славнозвісний зріз мистецтва за 30 років....

Молоде покоління: надзвичайно талановитий Славко Хоменко - стріт арт, графіка, дизайн, Олесь Базюк, Остап Бринський, дівчата із Im Lokal, Кіріл Кірілов, брати Пилипонюки, де Степан Федорин ( автор памятника Шептицькому, і кози на Лейбовій горі)..... А де представники фотоклубу "Колумб"( Дмитро Петрина, Мар'яна Глинська, Тарас Дутка, Таня Павлик, Ярема Проців , та інші), чи вони не роблять погоду своєю творчістю, і нема там ніякого сучасного мистецтва взагалі? Засновника кіностудії "Верховина ", Юліана Яковину можна теж не брати до уваги як митця, та кіностудія не дуже багато і знімає. По викладачам місцевого інституту мистецтв, теж питання : чому не представлений Володимир Сандюк, Богдан Гладкий, Богдан Бринський ? Памятаєте, було колись таке чудове об'єднання під назвою "Нас 7", мабуть сучасному поколінню не потрібно це все, знати - ну були та й були собі....


Ні , це не тільки Археологія, це іще сміливий виклик суспільству ( у Франківську), скаже хтось! Із надзвичайно свіжим контентом, і поєднаннями різних непоєднуваних особистостей у мистецтві, нове бачення ......Ну не знаю, мабуть я в цьому сучасному мистецтві і справді профан, оскільки чомусь ніяк не второпаю цю новизну подачі, цікаво і свіжо зібрану автором експозицію, те новаторство ідей і поглядів..... Нажаль там я можу спостерігати одну мистецьку тусовку, тих самих людей, ті самі роботи, хоч і класні, але ті самі.


Чому наприклад не можна зробити проект у форматі VS одні проти одних, академісти викладачі, маргінали панки, маститі авангардисти, просто фріки з народу проти викладачів рисунку і живопису, проти салонних квітчастих пейзажистів, письменники , поети з вулиці проти БУБАБіСТІВ, чи проти того самого Пушика? Відео весільних фотографів і відеографів - проти жорсткого трешу нового покоління із камерами, чому я не можу побачити це все в рідному місті? Будь яка активність звучить лише у порівнянні з протилежностями.....А зібрати в одній експозиції класних людей - дуже добре, для хорошого фуршету чи святкування, добре для високої концентрації мистецтва на метр квадратний, але де стратегія розвитку, де завтрашній день? Це круто, це дуже класно сьогодні, а що буде завтра? Як бачите, запитань багато, а висновки - робити нам з вами...

Щиро ваш Григорян Сергій.


11.11.2016 Сергій Григорян 1813 0
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1941
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1844
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5452 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2143 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1500

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

731

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

786

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

985

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3669
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10245
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26131
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10170 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

883
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

178
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1266
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

870