Врятуватися від спеки: чи є в Івано-Франківську безпечні місця для купання

В Івано-Франківську є чимало місць, де можна відпочити та рятуватися від спеки, однак не всі вони безпечні. 

Фіртка дослідила цю тему. До прикладу, у місті досі недостатньо пляжів, облаштований лише один - поблизу міського озера — КП "Центр розвитку та рекреації", саме він визнаний МОЗ як безпечний — тобто, відповідає нормам якості за мікробіологічними та хімічними показниками.


Міське та Німецьке озера: рятувальники застерігають

Попри це, у самому міському озері купатися не рекомендують. Це стосується і Німецького озера. За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційно-оборонної роботи та діяльності правоохоронних органів міськвиконкому Ігоря Влізло, місця для купання біля цих озер не відповідають вимогам та правилам поведінки на воді.

“Для того, щоб пляж вважався організованим місцем відпочинку, має бути рятувальний пост, облаштоване місце, вхід у воду має починатись від 0,5-1 метра. В зоні купання максимум 1,60 метра. А там всюди, де не зайдеш – відразу два метри глибини. Тому це небезпечно для купання” - пояснив Ігор Влізло.

На сьогодні створити спеціальну зону організованого відпочинку заважає нестача коштів. Також, якщо на воді щось трапиться, адміністрація озера відповідальності не нестиме.

Аби уникнути біди, біля озера патрулюють нацгвардійці та поліцейські. Від початку літа до купання на озері не допустили 169 людей, з них – 97 дітей до 14 років. Порушників у нетверезому стані було 17, в деяких випадках довелось викликали поліцію. Крім того, з дна озера нещодавно вилучили 150 кг небезпечних предметів.

"Третій рік нема пляжу. Треба хоча б дитячий пляж зробити, щоб безпечно було для дітей. Хочеться, аби було гарне місце, також потрібні кошти для облаштування. Там можна встановити рятувальний пост, який буде забезпечувати охорону відпочинку. А так, люди плавають біля пірса, що є дуже небезпечно", - сказав 20 липня на оперативній нараді міського голови начальник рятувально-водолазної служби в Івано-Франківській області Микола П’ятковський.

Міський голова вже дав доручення облаштувати пляж та місце для купання на міському озері, однак, коли франківці зможуть там відпочивати поки невідомо.


Бистриця Надвірняська та Бистриця Солотвинська: гірські річки без рятувальних постів

Популярним місцем відпочинку є й обидві Бистриці. Бистриця Солотвинська протікає у мікрорайоні Пасічна. Там пляжу немає взагалі — франківці власноруч облаштовують там для себе відпочивальну зону. Проте нещодавно в цій річці лише у липні потонули троє людей: двоє підлітків та студент-іноземець.

Так, 9 липня втопився студент з Республіки Гана. Рятувальники спільно з місцевим населенням виявили хлопця у воді, витягли на берег та передали працівникам швидкої невідкладної медичної допомоги, які провели реанімаційні заходи. На  жаль, медики не змогли врятувати юнака та констатували смерть.

Пізніше, 11 липня з річки рятувальники витягнули тіло хлопця. Медики намагалися реанімувати юнака, але згодом констатували смерть. Загиблим виявився 14-річний мешканець Тлумаччини. Потерпілий на річці перебував з дідусем і купався з друзями, як раптом товариші помітили відсутність хлопця.

Інший випадок стався 12 липня. Дівчинку-підлітка без свідомості витягнули з води відпочивальники. Медики впродовж 40 хвилин намагалися реанімувати дитину, але згодом таки констатували її смерть. Дівчинці було 12 років, вона мешканка Івано-Франківська. Потерпіла на річці купалася з подругами й у якийсь момент дівчата помітили її відсутність, відразу ж покликали на допомогу небайдужих.

Одразу після цього міський голова Руслан Марцінків повідомив, що в річці Бистриці під пішохідним мостом на вулиці Набережна імені Василя Стефаника заборонено купатись. На річці встановили пост для чергування аварійно-рятувальної служби МАРС, інспекторів Муніципальної інспекції «Добродій», а також ділянку інспектував наряд національної гвардії. Крім того, пообіцяли встановити таблички «Купатись суворо заборонено! Штраф 50 000 грн».

Попри це, заборона не зупинила відпочивальників, котрі рятуючись від спеки, продовжують плавати в місці, де потонули дві дитини. Оголошення щодо заборони купання розмістили на пляжних кабінках для переодягання. Також інформаційну табличку розмістили безпосередньо на пляжі. Однак застороги франківців не лякають – дорослі та діти продовжують плавати в безпосередній близькості від небезпечного місця.

Як розповіли муніципальні інспектори, їх роль полягає лише в інформуванні громадян про небезпеку купання в даному місці та забезпеченні громадського правопорядку. У випадку ж надзвичайної події на воді, вони просто мають повідомити рятувальників. Як повідомили рятувальники, вказівок щодо встановлення додаткових постів, в тому числі на Бистриці Надвірнянській, вони від міської влади не отримували.

У четвер, 15 липня комунальники розпочали роботи з очищення дна та берега ріки Бистриці Солотвинської поблизу місця, де потонули діти. За словами працівників, роботи щодо засипки ями, що й призвела до нещодавніх трагедій, розпочнуться лише після того, як дістануть усі плити.

Як і Бистриця Солотвинська, Бистриця Надвірнянська не має облаштованих місць для купання й там відсутні рятувальні пости. Міська влада не несе відповідальності за безпеку людей на берегах обох річок.


Басейни: платна альтернатива

В Івано-Франківську є безліч басейнів і спа-клубів. Ціна у них різна, однак всі відштовхуються від кількості відвідувачів та годин перебування у басейні. Година у більшості приватних басейнах Франківська може обійтися в середньому 150 гривень, в той час, коли у басейнах, які знаходяться у спортивних коледжах чи державних організаціях, в середньому коштуватимуть 60 гривень за годину. Проте, до басейнів таких закладів потрібно  записуватися, маючи довідку від лікаря.

У всіх закладах запевняють, що ретельно очищують та дезінфікують басейни, й кажуть, що відвідувачам не варто перейматись щодо їх чистоти.


Як бачимо, в Івано-Франківську є де поплавати, однак про вашу безпеку перш за все маєте дбати ви самі. Рятувальники наголошують, що потонути можна як в гірській річці, так і у потічку, та просять дотримуватися правил безпеки на водоймах.


Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1881
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1818
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1815
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5358 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1479

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

684

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

740

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

933

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

969
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1719
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3633
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10213
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26088
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10139 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7678
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

860
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1361
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

348
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1236
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

833
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1041