Вибори 2020 в Івано-Франківську: VIP-агітатори для кандидатів

Український тиждень

Ще задовго до старту офіційної кампанії місцевих виборів мешканці Івано-Франківська зрозуміли – вибори вже скоро

У місті відповідно до розпорядження міського голови визначили 97 місць для розміщення передвиборчої агітації. Вже у серпні партії поспішили зайняти найкращі. Банери із голослівними гаслами та виконані у чітких партійних кольорах давали зрозуміти, хто тут господар.

Хоча агітація дозволена тільки з наступного дня після реєстрації, яка триває з 15 вересня та закінчиться за 30 днів до дня виборів, політичні сили в Івано-Франківську почали дочасно боротися за свого виборця.

Найактивнішими в місті стали п’ять політичних партій.

«Свобода» та чинний голова Руслан Марцінків заполонили місто білбордами із написами «Івано-Франківськ виріс. Далі буде!»

«За майбутнє» в Івано-Франківську представляє два обличчя – Олександр Шевченко та Ігор Палиця. Перший каже містянам, що «Ти господар на своїй землі» та інтригує «Дорогами, що ведуть у майбутнє», інший ж переконує, що «Досвідчений лідер. Сильна економіка»

«Європейська солідарність» кричить франківцям з білбордів, що їм потрібно «Місто без боргів. Робота без піару», а Петро Порошенко наголошує, що їх мета «збудувати Європу в Україні».

Не нехтують політичним піаром у місті  й кандидати від «Слуги народу» Олександр Богачов, Ігор Рудко, Олена Гринів та Тетяна Гоголь.

 

Українська Галицька Партія також зловживає дочасною агітацією. Білборди потенційної кандидатки від УГП Наталії Сербин дають зрозуміти, хто від цієї політичної сили позмагається за крісло голови Івано-Франківської ОТГ.

Варто наголосити, що також досить активними у просування своїх політичних сил через білборди та сітілайти є «УДАР» та «Платформа громад».

Вже традиційно про свої здобутками партії розповідають через газети та листівки.

Наразі в Івано-Франківську активно перейшли до цього методу агітації виборця політичні партії : «За майбутнє», ВО «Свобода»  та  «Українська Галицька партія».

Бренд від міського голови

«Свободу не спинити» – гасло, яке влучно характеризує агітаційний розмах чинного мера Руслана Марцінківа та його однопартійців.

На свій авторитет очільник Івано-Франківська працює вже не один рік. Чорні п’ятниці, медичний четвер, мер у четвер, погода та анекдот від мера – щоденні прямі ефіри тримають його у тренді.

Ще на парламентських виборах міський голова агітував за кандидатку у народні депутати по Івано-Франківському одномандатному виборчому окрузі №83 Оксану Савчук. Головним меседжем їх компанії було те, що Савчук є представницею команди Марцінківа.

У 2019 році Савчук здобула перемогу, за неї проголосували 46,77% франківців, які прийшли на дільниці. Вона стала єдиною представницею «Свободи» у новій Верховній Раді.

Схоже, що на місцевих виборах в Івано-Франківську «Свобода» вирішила діяти за перевіреною схемою.

До міської ради очільник міста веде команду, для якої створили навіть спеціальну «форму». Руслан Марцінків особисто у кожному районі міста проводить дворові зустрічі на яких агітує за членів команди: виступи, кульки, намети, газети та живе спілкування із виборцем. Сьогодні ці речі є головними інструментами «Свободи» у виборчих перегонах.

«Команда Марцінківа» є громадською організацією, яку зареєстровали в червні 2019 року. Її співзасновником та керівником став двоюрідний брат очільника Івано-Франківська Роман Марцінків.

У коментарі «Главкому» Руслан Марцінків запевнив, що залишається членом ВО «Свобода».

«Свобода» і «Команда Марцінківа» ідуть на вибори спільно. «Команда Марцінківа» існує на рівні Івано-Франківська. На всеукраїнському рівні ми – єдина «Свобода», – наголосив міський голова.

Також, ще до старту виборчої кампанії Руслан Марцінків вирішив показати, що у його опонентів немає жодних шансів на перемогу. 17 серпня він оприлюднив результати соціологічного опитування групи «Рейтин» щодо суспільно-політичних настроїв мешканців Івано-Франківської ОТГ.

Так, згідно з результатами, 90% опитаних позитивно оцінюють діяльність мера Івано-Франківська, лише 5% – негативно.

Серед кандидатів на мера лідером рейтингу теж є Руслан Марцінків, якого готові підтримати 88,0% тих, хто визначився і має намір взяти участь у виборах. Рейтинг інших можливих кандидатів – значно нижчий. Так, 4,8% могли б підтримати Шевченка, 1,4% – П.Шкутяка, 1,1% – А.Корнієнка, Рейтинг решти – нижче 1%. Тих, хто не визначився, – близько 6%.

84% опитаних зазначили, що вони не проти, щоб Р.Марцінків ще раз став мером Івано-Франківська. Лише 13% вважають, що місту потрібен новий голова.

Схоже саме тому, «Свобода» в Івано-Франківську вирішила заручитися підтримкою не політика всеукраїнського рівня чи впізнаваного медійного обличчя, а перевіреного місцевого.

Стадіон так стадіон

18 вересня в Івано-Франківську з робочим візитом перебував президент України Володимир Зеленський. Це вже його другий візит глави держави в область за останні чотири місяці.

Цього разу він відвідав смт Ланчин, де ознайомиться з перебігом робіт з відновлення інфраструктури після цьогорічної повені.

Місцеві ЗМІ для зустрічі з президентом зібрали в Івано-Франківську на стадіоні спортивного комплексу імені Герби, де той оцінив роботи з капітального ремонту даного об’єкту, які здійснено під вивіскою програми «Велике будівництво».

Після свого виступу президент запросив до слова кандидата на посаду голови Івано-Франківської ОТГ від партії «Слуга народу» Олександра Богачова. У цей момент офіційний візит президента плавно перейшов у агітаційне шоу.

Як наголошують представники ОПОРА по завершенню виступів кандидатів в депутати, на сцену знову піднявся Володимир Зеленський, який побажав команді «Слуги нараду» перемоги.

«Найголовніше, що бажаю, аби ваші слова перетворювалися в дії, – сказав президент. – Дії, за якими є результати. Результати на які очікують ваші виборці. Якщо ми сьогодні говоримо про дороги, то ми можемо не просто говорити, а пишатись. Бо ми обіцяли дороги – ми їх будуємо. Школи ми будуємо, садочки, стадіони… Це наш обов’язок. І це не про піар. Якщо ви щось обіцяєте, то, будь ласка, зробіть це».

«Ніхто не оголошував про закінчення презентації стратегії та початок представлення команди «Слуги Народу» на Івано-Франківщині, – каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області Богдан Морикіт. – Фактично після виступу президента та голови ОДА, розпочали свої виступи  потенційні кандидати у депутати. Тому ОПОРА звернулась із запитом до Івано-Франківської ОДА щодо статусу заходу та джерел його фінансування. Якщо захід із презентації місцевої команди партії за участю президента мав статус офіційного і, відповідно, був профінансований коштом державного бюджету, то це може вказувати на порушення демократичних стандартів проведення виборів, таких як – принцип рівності для всіх політичних конкурентів».

Фотосесія з Притулою

21 серпня до Івано-Франківська завітав відомий шоумен Сергій Притула. Цього разу він приїхав до столиці Прикарпаття вже не як актор, а як політик, представник політичної сили «Голос».

Його візит ніхто не рекламував, але Притула встиг дати інтерв’ю місцевім ЗМІ, виступити на радіо, прогулятися з місцевими однопартійцями центром міста та пообідати у ресторані.

Та головна мета його візиту полягала у зйомці відеоролика на підтримку представників партії на Прикарпатті та проведенні фотосесії із потенційними кандидатами у депутати на місцевих виборах.

За день до офіційного страту виборчої кампанії на офіційній сторінці у Facebook «Голос. Івано-Франківщина» з’явився агітаційний ролик, у якому Притула закликав виборців підтримати партію, членом якої є сам.

Виборча кампанія тільки стартувала та набирає обертів. За креативом кандидатів містяни спостерігатимуть увесь наступний місяць.

 


07.10.2020 15313
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

624
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1810 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1109 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

533
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6883 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11354 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

313

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1049

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1095

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1090
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

258
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1063
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

828
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

720
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2923
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4419
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18420
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

291
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

336
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

645
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

748