Трамп підриває Меркель, коли вона намагається протистояти Путіну

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вітає президента Росії Володимира Путіна, коли він прибув на міжнародний саміт із забезпечення миру в Лівії 19 січня 2020 року в Берліні. Фотограф: Адам Беррі/Getty Images Europe


Відгуки Дональда Трампа проти Німеччини досягли аж до Москви.

Рішення президента відкликати більше чверті американських військ, розміщених у її країні, залишає канцлера Ангелу Меркель викритою в момент, коли вона посилила тиск на Володимира Путіна і його прийняли в російській столиці.

"Це плювок в обличчя Меркель", - сказав Володимир Фролов, колишній російський дипломат, який зараз є зовнішньополітичним аналітиком. "Але це в наших інтересах".

Після днів невпевненості в офісі Меркель в середу повідомили, що йдеться про відкликання. Пресофіцер Білого дому неодноразово відмовлявся підтверджувати такі дії. Але ЗМІ встановили, що дзвінки тривоги все одно звучать у Берліні, де це було сприйнято як ще один знак охолодження трансатлантичних відносин та зміщення пріоритетів у Вашингтоні.

Незалежно від того, президент США мав намір підірвати зусилля Меркель протистояти Росії, це останній приклад його спроможності стримувати європейських лідерів з непередбачуваною політикою.

На початку цього року, коли пандемія Covid-19 захопила Італію, Трамп заборонив польоти з Євросоюзу, не попереджаючи про це лідерів. У минулому він висловлював свої сумніви щодо положення про взаємну оборону НАТО, що лежить в основі безпеки континенту.

Двоє людей, знайомих з цим питанням, сказали, що колишній посол США Річард Гренелл говорив деякий час про своє бажання змусити США зменшити присутність військ у Німеччині, можливо, шляхом переведення деяких сил до Польщі або шляхом прямого розбиття рівнів військ. Але багато вищих керівників Державного департаменту дізналися, що план був офіційно оформлений на основі новин, що оголосили про скорочення.

Пітер Бейєр, старший депутат Християнсько-демократичного союзу Меркель та трансатлантичний координатор Німеччини, заявив у понеділок, що все ще не знає, чи були звіти "випробувальною кулею" чи приводом для кампанії Трампа. Якщо президент все ж таки піде далі, це означатиме "послаблення трансатлантичного союзу", - сказав він в інтерв'ю.

"Це було б не в інтересах НАТО та його членів, включаючи США, - але в інтересах Китаю та Росії", - сказав він.

Від'їзд 9 500 військовослужбовців США зміцнить несприятливу геополітичну обстановку для Меркель, а Трамп намагається організувати зустріч віч-на-віч з президентом Росії на саміті G-7 й тисне на Німеччину стосовно більш жорсткої позиції щодо Китаю, її найбільшого торгового партнера. Росію виключили з G-7 у 2014 році після того, як вона захопила Кримський півострів в Україні.

Зі свого боку Путін розглядає канцлера як кульгаву качку, оскільки вона заявила, що не буде балотуватися на перевибори, коли її четвертий термін закінчиться в наступному році, сказав Фролов.


Історія зобов'язань

Меркель, арх-прагматик, має цілу історію спроб спілкуватися з Путіним і прийшла до висновку, що варто підтримувати зв'язки з Кремлем, оскільки Росія була санкціонована ЄС щодо Криму, просуваючись вперед газопроводом Північний потік 2 через Балтію в умовах посилення ворожості з боку Вашингтона. Зараз є сумніви щодо того, чи буде коли-небудь завершено посилання на 15 мільярдів доларів США із загрозою санкцій щодо компаній, які втягнуться. Німецькі чиновники кажуть, що вони розчаровані, що натомість отримали так мало за свої інвестиції в Путіна.

На цей момент канцлер відчуває тиск на національному рівні через нові розкриття ролі російської військової розвідки в кібератаці на Бундестаг у 2015 році та страті в Берліні влітку минулого літа, а також нової напруженості в переговорах щодо України, за словами німецької чиновниці.

Меркель підкреслила нове охолодження у стосунках у зовнішньополітичній промові минулого місяця.

Росія "підтримує маріонеткові режими в частинах східної України та нападає на західні демократії, включаючи Німеччину, гібридними ресурсами", - сказала вона.

США відправляє вищих посадових осіб до Відня 22 червня на переговори про контроль над озброєнням з російськими колегами. Адміністрація Трампа хоче допомогти Москві залучити Китай до проведення ширших переговорів щодо обмеження запасів ядерної зброї всіх трьох країн.

Відносини Меркель з Путіним, який обіймав посаду офіцера КДБ у Східній Німеччині до обвалення Берлінської стіни, в кінці травня досягли межі.

Міністерство закордонних справ Німеччини викликало російського посла після того, як федеральні прокурори дійшли висновку, що російський оперативний військовий розвідник причетний до нападу 2015 року на комп'ютерні мережі в Бундестазі.

Меркель заявила, що участь Росії є "обурливою", а МЗС заявило, що Німеччина застосує новий інструмент кібербезпеки ЄС для введення цільових санкцій проти підозрюваних.

Але міністерству довелося більше обговорити з послом Сергієм Нечаєвим.


"Дуже жорстка і кривава людина"

Вбивство грузинського чоловіка 23 серпня серед білого дня в парку Клейнера Тіргартен, за декілька хвилин ходьби від офісу Меркель, спровокувало в той час відкликанню дипломатів з Берліна та Москви та Федерального прокурора Німеччини, який взяв на себе слідство. Він сказав у грудні, що є дані про причетність російської держави до цього нападу.

Поки чиновники чекають результатів розслідування, міністерство заявляє, що "прямо підготовлено до подальших заходів" проти Москви.

Німецькі чиновники, які скаржаться на те, що Росія наполягає на тому, щоб представити себе як посередника в конфлікті, а не як учасника, як нібито учасник конфлікту, ніде не веде переговорів, спрямованих на зменшення бойових дій на сході України. Позиція підриває п'ятирічний Мінський процес, який створив основу для переговорів.

Меркель вже зіштовхнулася з Путіним через вбивство у Тіргартені на саміті в Парижі в грудні, вимагаючи від Кремля передати будь-яку інформацію, яка може допомогти розслідуванню. Але вона отримала маленьку винагороду.

Путін заявив, що жертва, яка мала кілька псевдонімів і, як вважають, воювала проти російської армії в Чечні, була "бойовиком і дуже жорсткою і кривавою людиною". Німецькі чиновники кажуть, що російська допомога ще не надається.

Соціал-демократи, молодший коаліційний партнер Меркель, традиційно мали більш примирливий підхід до Росії, ніж її християнські демократи. Але навіть вони зараз вимагають від канцлера виступати за Путіна.

"Ми не можемо дозволити, щоб подібні речі траплялися на німецькій землі", - заявив в інтерв'ю Нілс Шмід, старший депутат з питань зовнішньої політики в Комітеті закордонних справ Бундестагу. "Ми не збираємось це приймати".

За матеріалами Bloomberg Politics


11.06.2020 5363
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

582
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1777 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1099 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

529
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6875 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11330 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

307

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1038

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1090

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

249
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1051
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

820
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

697
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2917
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4415
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18412
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

275
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

329
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

639
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

741