Святе Писання чи Святе Передання

Іноді здається, що Господь навмисне хотів усіх заплутати. Тільки-но його учням здавалося, що вони почали розуміти, про що йдеться, як наступні події заперечували все вищевказане. Тільки-но Христос казав «не мир Я приніс, але меч», і учні схопились за зброю, як одразу додав «не суди, і не будеш судимий». Як тільки «якщо око спокушає тебе – вирви його й відкинь», і люди знайшли підходящу блудницю, так одразу «хто без гріха, нехай першим у неї каменя кине».

Господь не давав учням жодної визначеності, одразу розбивав будь-які правила. Навіть чудеса робив весь час по-різному. «Не скасувати Закон Я прийшов, але виконати», і одразу ж засудив фарисеїв за закиди щодо зцілення в суботу.

На жодне питання не було дано юридично чіткої відповіді. Лише притчі. Всі Заповіді – щодо ставлення до Бога та стосунків між ближніми. Але хто такі ближні? Ті, хто дав гроші на лікування? Чи як? – Притча про доброго самаритянина не дає визначення. Хоча загалом – зрозуміло, про що йдеться…

Неможливо жити «по Біблії». Там нема нічого визначеного. Іноді здається, що було б легше, якби все було детально прописано. Як у Талмуді іудеїв, чи в Шаріаті мусульман. От можна уявити, і навіть подивитися на життя «по Шаріату». Але насправді, це був би шлях в нікуди. Якби християни спирались лише на тексти, рано чи пізно стали б подібними до фарисеїв.

Мабуть, тому Господь обрав неписемних учнів. Тексти Нового Заповіту були написані через десятиріччя після розп‘яття Христа. Причому, лише Євангеліє від Івана написане очевидцем подій. А те, які рукописи ввійдуть в Біблію а які – ні, взагалі вирішували на Вселенському соборі за три сотні років.

Всі ці доводи часто використовуються ворогами Церкви. Але насправді, саме на цьому все і тримається. Саме це зробило Церкву живою. Ми віримо в живого Христа. І в Церкву, як Його тіло. В іншому випадку ми вірили б у старовинні рукописи – не більше.

Протестанти неправі, коли кажуть, що треба спиратись лише на слова Біблії, відкидаючи Святе Передання. Вони кажуть, що Переданням викривляють Віру. Проте, саме Передання, як традиція розуміння священних текстів, як дух Церкви, не дає нам трактувати Біблію як заманеться. За два тисячоліття необоротно змінилися значення слів. Тексти не раз перекладалися і осучаснювалися, а «екклезія» і «церква» - це різні слова, хоча і перекладаються одне в одне. Проте, дари Святого Духа через висвячення передавався від священика до священика. Сенси були б обов‘язково втрачені, якби Церква Христова була церквою Книги.

Якось в Америці група студентів протестантської семінарії навернулася до Православ‘я. По собі вони залишили напис на дошці оголошень: «Навіщо ви шукаєте церкву, побудовану на Біблії, якщо є Церква, яка дала вам Біблію?»

Всі основні тексти були написані не Господом і не під Його диктовку (але під Його натхненням). Він дав лише натяк на те, як збиратися на згадку про Нього під час Таємної Вечері, а не чин Літургії. Він не дав визначення, «хто є ближні мої», бо будь-яке визначення, сформульоване словами, втратило б своє первісне значення вже за сто років. Тому осяєння апостола Павла, ревнивого гонителя християн, відбулося вже по Воскресінні. І апостол Павло чи не найбільше з апостолів потрудився для становлення Церкви. Його листи складають більшість Послань Апостолів, які є частиною Нового Заповіту і так само, як Євангелія, читаються на кожній Службі. І це немов би підкреслює, що найголовніше відбувається тут і зараз, і Господь – не літературний персонаж. Він ходить поміж нас і нині. Разом з Іудами, Петрами й бійцями спецпідрозділу, які забезпечували правопорядок під час розп‘яття.

Церква жива. А життя в Церкві – це не лише вивчення текстів і канонів, які так часто замінюють нам любов до ближнього.

 

Братство


28.10.2010 Андрій Ватолкін 4061 2
Коментарі (2)

oleg 2010.11.26, 22:23
Гарно.. особливо про бійців спецпідрозділу, що зобезпечцють порядок..
О.Василь 2013.08.20, 13:35
о.Гаврилюк 20.08.2013, 10:18 о.Гаврилюк 20.08.2013, 10:15 о.Гаврилюк 29.07.2013, 10:46 Моя поштова адреса: gavrilyuk.vasilbk.ru Тим, хто відвідає цю поштову адресу, буде мати можливість задавати священику запитання і отримати кваліфіковану відповідь. Можна набрати КОЛОМИЙСЬКИЙ ДЕКАНАТ УПЦ КП.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

559
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1741 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6869 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11322 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

237
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

810
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

672
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4406
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

255
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734