Про що варто розповісти доньці, поки вона не подорослішала

Як підготувати дитину до дорослого життя без сліз і моралей.

Відповідальні батьки намагаються дати своїй дитині найкраще: балують солодощами, наймають репетиторів, а за хороші оцінки заохочують дорогими гаджетами та іграшками. Але навіть надмірна турбота не вбереже дитину від перспективи опинитися віч-на-віч з цим світом і бути при цьому абсолютно підготовленим до його сприйняття, інформує Фіртка з посиланням на Ukr.Media.

Якщо ви хочете внести істотний внесок у майбутнє своєї дочки, розвинути в ній усвідомленість і силу волі, розповімо, про що з нею поговорити та на що звернути увагу, перш ніж вона стане дорослою.

Поясніть, як влаштоване її тіло

Зараз зовнішність мало її хвилює, але в підлітковому віці невдоволення собою неминуче виникатиме. Поясніть дитині, що важливість зовнішньої краси занадто перебільшена. Маленькі груди, короткі ноги, складки на животі або тонке волосся не визначають успіх у житті та це не привід себе соромитися. До того ж набагато важливіше навчити дитину любити себе такою, яка вона є, даючи свободу для самовдосконалення. В такій атмосфері їй буде простіше прийняти себе та інших людей з усіма їх вадами.

Також важливо стати позитивним прикладом для своєї дитини та підтвердити свої слова діями. Годі панікувати через кожний набраний кілограм, не соромтеся себе та інших за зайву любов до солодкого, розкажіть, що корисно для нашого організму, і покажіть, як харчуватися правильно, уникаючи жорстких дієт. Такий досвід надовго затримається в пам'яті, сформує у дівчинки здорове ставлення до свого тіла і підвищить впевненість у собі.

За мірою дорослішання розкажіть їй, як влаштоване її жіноче здоров'я, щоб у майбутньому вона не соромилася прояву природних процесів. Такий підхід відкриє дитині дивний світ жіночого організму, про який вона зможе піклуватися самостійно.

Навчіть виражати свої почуття

Дитина, яка розуміє свої емоції, з меншою ймовірністю буде замикатися в собі, виявляти агресію та непокору. Ваше завдання — не лаяти за чергову істерику, а зрозуміти почуття, які стоять за її поведінкою. Можливо, дочка втратила улюблену іграшку, посварилася з подругою або просто втомилася — запитайте у дитини, що сталося, поясніть, що її почуття цілком природні, і допоможіть знайти вихід із ситуації.

Прислухайтеся до своєї дитини, заохочуйте говорити про свої почуття, станьте їй справжнім другом. З часом вона навчиться керувати своїми емоціями, не накопичувати їх у собі та буде впевнена в тому, що впорається з будь-якою життєвою ситуацією.

Привчіть до незалежності

Дитина не стане самостійною за клацанням пальців, цю навичку потрібно розвивати з раннього дитинства. Якщо дитина не проявляє активності, складіть список обов'язків, які вона могла б виконувати сама. Для початку можна передати частину відповідальності за домашні справи: нехай сама заправляє ліжко вранці, акуратно складає речі в шафу, накриває стіл і миє за собою посуд.

Не забудьте похвалити її за старання і, навіть якщо на перших порах щось не виходить, не поспішайте все переробляти за неї. Вирішуючи проблеми самостійно, дитина стане цілеспрямованою, позбавиться від безпорадності та не буде смикати вас з найменшого приводу.

Підтримайте інтерес до вивчення нового

Знайти мотивацію до навчання — важливий крок, який потрібно зробити разом з дитиною. Якщо дитина лінується читати або вчити англійську, а кожну вільну хвилину тягнеться до смартфона, просто складіть їй компанію. Обговорюйте сюжети книг і дії героїв, переводьте тексти улюблених пісень, розв'язуйте кросворди, відвідуйте виставки та майстер-класи з живопису, більше подорожуйте.

Покажіть дитині, що вчитися і пізнавати нове не нудно в будь-якому віці, і тоді навчання перестане бути для неї покаранням.

Прищепіть звичку піклуватися про своє тіло

Вкрай важливо привчити дитину до активного способу життя — наприклад, робити зарядку вранці, більше гуляти на свіжому повітрі або запишіть на танці. Головне, щоб ці заняття приносили задоволення. Покажіть дочці, як багато варіантів вести активне життя і займатися творчістю доступні їй сьогодні. Запитайте дитини, що їй більше подобається: спортивно-бальні танці, хіп-хоп, художня гімнастика, або, можливо, балет.

Перевага останнього в тому, що він допомагає не тільки зміцнити м'язи, розвинути гнучкість, прибрати плоскостопість і запобігти сколіозу, але й прищепити любов до мистецтва, зокрема до мелодійної класичної музики, здорового тіла та естетики. По суті, це класична хореографія, яка вважається основою всіх танцювальних напрямків, зокрема і художньої гімнастики.


30.09.2020 7551
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

631
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1823 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1111 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

534
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6884 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11356 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

314

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1050

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1096

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1091
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

259
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1064
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

829
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

722
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2925
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4420
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18421
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

292
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

337
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

647
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

749