Під балаклавами: Репортаж із табору на Донбасі від ВВС (відео)

 

/data/blog/52473/83e881a2e64849d14bdd85fa6a6c99c4.jpg

 

Озброєне воєнізоване угрупування надало групі журналістів ВВС ексклюзивний доступ до свого навчального табору на сході України, де новобранці готуються воювати проти збройних сил своєї держави. Програма Рanorama спостерігала за рухами командувача підрозділу від часу, як спалахнув конфлікт, - а зараз у його загоні понад 100 людей.

На добре замаскованій віддаленій галявині в лісі, неподалік російського кордону, чоловіки готуються до бою. Донедавна всі вони мали іншу роботу: є серед них працівник супермаркету, шахтар, різноробочий.

Навіть їхній командир - Олексій Мозговий - новачок у цій справі. У минулому він керував будівельною компанією, але тепер готовий вести своїх підлеглих до бою проти, як він стверджує, незаконного уряду в Києві.

"Тут уже зараз стан громадянської війни. Громадянська війна почалася по тому, як пролунали перші постріли у Слов'янську, а тепер вона в розпалі. Схід України стабільно наближається до Росії, і це факт", - каже він.

"Смертний вирок"

Поштовхом до дії для цих чоловіків стали лютневі події в столиці України, внаслідок чого до влади, на їхнє переконання, прийшов незаконний проєвропейський уряд, який не представляє їхні інтереси.

Задум полягає в тому, що після проходження підготовки в цьому таборі чоловіки сформують власні воєнізовані угрупування, аж доки у всіх містах східної України буде створено загони ополченців. Їхній погляд на цей конфлікт є дзеркальною протилежністю до поглядів багатьох на Заході: для них агресором є українська армія.

Як сказав один із ополченців на ім'я Сергій: "Вони - бандити, і вони називають нас сепаратистами, вони погрожують нам довічним ув'язненням. Тому на наш погляд, вони є воєнними злочинцями і мають бути страчені".

Інший - Віктор - додає: "Мої родичі гордяться мною, бо знають, що я тут, щоби захистити їх і інші родини".

Ці чоловіки тренуються разом і живуть разом, а над табором майорить прапор однієї з провідних політичних партій Росії - ЛДПР.

Представники програми Panorama познайомилися з Олексієм у березні, коли він намагався здобути підтримку для антиурядових протестів. Охочих було небагато, і ніщо не вказувало на хаос, який настав згодом.

"Ви не повірите. Я жив і ходив на роботу, як інші. Я не хочу влади. Я хочу закону і порядку - і щоб людей почули", - сказав він у розмові з нами.

Він привів нас на закинутий завод боєприпасів, який забезпечував тисячами робочих місць місцеве населення. Це також стало частково причиною того, чому він прагне тісніших зв'язків з Росією.

"Ми все віддали - від ядерної зброї до заводів. Росія ж розуміє, що як хочеш миру, треба готуватися до війни", - сказав він нам.

"Це - радикали"

Ми також знімали його в час, коли протестувальники захопили першу адмінбудівлю в його рідному Луганську - обласну штаб-квартиру Служби безпеки України. В приміщенні була зброя, яка відтак потрапила до рук бунтівників. Він не схвалював їхній дій.

Табір

Тут намагаються не відповідати на запитання про те, звідки зброя

"Це - радикали, який цікавить лише захоплення будинку, тут немає нічого конструктивного, - сказав він. - Ну, добре, захопили вони будинок, але далі що?"

Наступного разу ми зустрілися з Олексієм відразу після його повернення з Москви, де він зустрічався з офіційними особами саме в той час, як Захід звинувачував російського президента Володимира Путіна в розпалюванні етнічної напруженості на сході України.

Відмовившись заглибитися в подробиці, він розповів нам, що мав зустрічі з лідерами двох провідних російських парламентських партій - Сергієм Мироновим і Володимиром Жириновським.

Він і його послідовники були тепер одягнуті у військові уніформи, але від відповіді на запитання, хто їм постачає зброю, він ухилився.

"Барак Обама. Барак Обама дав нам зброю своєю політикою. Якби він залишався вдома, керував своєю власною країною і не пхав свого носа до інших країн, то не було б жодної зброї - ні в Сирії, ні в Лівії, ні тут", - сказав Олексій.

"Референдуми"

Він так само ухилився від відповіді, коли ми поцікавилися, про що він розмовляв у Москві і з ким. Він сказав нам: "Чого ви цікавитеся лише моєю поїздкою до Москви? Ми - один народ. До кого ж мені ще йти, як не до брата? У кого питати поради, як не в моїх родичів?"

У його словах є важливий зміст: підтримка уряду в Києві з боку США і Європи розбурхала громадську думку на сході України. Багато людей, які спершу були поміркованими, включно із самим Олексієм, уже не готові задовольнитися просто розривом із Києвом - тепер вони готуються воювати за право увійти до складу Російської Федерації.

Ми знімали Олексія і в день, коли він голосував на референдумі 11 травня, оточений своїми новими озброєними охоронцями.

Сепаратисти в Донецьку і Луганську заявили, що на цих плебісцитах за "самостійність" проголосували, відповідно 89% і 96%. Україна, ЄС і США назвали референдуми незаконними, але Росія каже, що результати треба виконувати.

Загальнонаціональні вибори президента заплановані на 25 травня. Хоч би хто на них переміг, успадкує поділену країну, у якій цілі міста не підпорядковуються Києву, а багато хто не готовий іти на компроміс.

Panorama - "Україна: Під балаклавами" на телеканалі BBC 1 в ефірі 19 травня о 20:30 (22:30 за Київським часом)

 
 
Panorama - "Україна: Під балаклавами" на телеканалі BBC 1 в ефірі 19 травня о 20:30 (22:30 за Київським часом)


20.05.2014 953 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

674
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11194 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1892
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1789
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2789
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4646

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

410

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1086

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1495

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1359
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1741
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1559
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1267
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

640
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

718
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1908
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2227 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20406
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

384
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

733 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

772
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1118